Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vinska priznanja

Proslavili velika vinska odličja, očekuju nova

Korlat
Foto: Vito Andrić
1/5
20.05.2015.
u 11:18

Vinogradi na Korlatu blizu Benkovca u pet su godina postali izvor najviše uglednih nagrada za Badel 1862, najnovija stižu s Concours Mondiala

Badelov Korlat merlot 2011. početkom ovog mjeseca na jednom od najvećih svjetskih ocjenjivanja vina, Concours Mondial de Bruxelles održanom u Jesolu u Italiji, osvojio je sjajno priznanje, Veliku zlatnu medalju!

Spomenem li da se natjecalo više od 8000 vina iz čitavog svijeta, uspjeh je još značajniji.

Ali, što je to Korlat? Upućeni vinoljupci znaju: prije deset godina počela je obrada divljeg, makijom zaraslog kamenjara naziva Korlat blizu Benkovca. Posebnim strojevima drobljen je kamen, potom je u malim pukotinama sa zemljom sađena loza. Niknuo je tu vinograd koji je označio ne samo prekretnicu u poslovanju tvrtke Badel 1862 nego i način obrade zapuštenih dalmatinskih pustara; slijedili su taj primjer Plenković, Gracin, Grabovac… pa Katunar na Krku…

Tamo je zasađeno (crnim sortama – cabernet sauvignon, merlot i syrah) oko 100 hektara; sada prosječno godišnje naprave 220.000 litara vina. Ni u Benkovcu ni u Badelu nakon korlatskih vina ništa više nije isto, sa 33 značajnih odličja u posljednjih pet godina nadmašena je i dotad neprikosnovena daruvarska vinarija.

Dvije prestižne medalje (na Concoursu i srebro za Korlat Merlot Boutique 2011.) bile su povod za prezentaciju novinarima u sjedištu Badela; ali i za premijeru noviteta, Korlata Rose 2014! Vino je to od 75 % caberneta i ostalo od syraha, sa 13 % alkohola, čak 7 g/l kiselina, suho; puno je, robusno, moćno, izražene voćnosti, pitke svježine…syrah mu je dao živost.

Foto: Vito Andrić

Foto: Vito Andrić

U lanjskoj teškoj vinogradarskoj godini, pa i na Korlatu, gdje je bio iznadprosječni višak kišnih dana a manjak sunčanih, uspjeli su napraviti vino koje nije samo ljetno, koje se pije čitave godine, i kao aperitiv ali i kao pratnja brojnim jelima, primorskim i kontinentalnim. Predstavljajući ga, Dubravko Ćuk, direktor vinogradarstva i vinarstva i glavni enolog, morao je priznati da su se itekako pomučili u podrumu, ali i u vinogradu, birajući pravodobni rok berbe.

Naprotiv, slavljenički merlot bran je 22. i 23. kolovoza 2011., najranije dosad!

Ekstremno sušno i iznimno sunčano doba vegetacije dalo je slavljeničko vino, ali i, zbog niskog prinosa, samo 13.300 boca!

Desetak dana nakon toga brano je tamo grožđe za Korlat Merlot Boutique 2011.; slatko crno vino, nastalo posebnim postupkom, prosušivanjem grožđa na trsu. Nema dobrog vina bez sparivanja s dobrim jelom, pa se za to ovom prigodom pobrinula sjajna ekipa iz Agave u Tkalči, na čelu s njihovim voditeljem, sommelierom Darkom Lugarićem i chefom Belizarom Milošem.

>>Boškinac - raskoš u čašama i na tanjuru

>>Vina Laguna pobijedila su svjetsku vinsku konkurenciju

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije