Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pritužba na Veneciju

'Domaća' obitelj plati 12, a turisti 138 eura za potpuno iste usluge

Venecija
Foto: IPA/PIXSELL
11.05.2015.
u 21:11

Turist se požalio da posjetitelji u gradu moraju platiti mnogo više cijene za usluge kao što su transport, toaleti i čak WiFi od stanovnika Venecije

Belgijski turist podnio je službenu pritužbu Europskoj komisiji zbog razlika u cijenama koje se u Veneciji naplaćuju turistima i stanovnicima grada, piše Local.

Neimenovani turist požalio se a posjetitelji u gradu moraju platiti mnogo više cijene za usluge kao što su javni prijevoz, toaleti i čak WiFi od stanovnika Venecije.

Vožnja brodom stanovnike stoji 1,30 eura, dok je turisti plaćaju 7 eura

U pritužbi je napisao i primjer dvije četveročlane obitelji i razlike u cijenama koje plaćaju. Za vožnju brodićem (popularnim vaporetom), karte za Duždevu palaču, dva odlaska na toalet i surfanje internetom "domaća" obitelj platila bi 12 eura, dok bi to obitelj turista stajalo 138 eura.

Vožnja brodom stanovnike stoji 1,30 eura, dok je turisti plaćaju 7 eura, ulaz u Duždevu palaču domaći ne plaćaju, dok turisti za kartu moraju izdvojiti 18 eura. Surfanje internetom besplatno je za stanovnike, radnike i studente iz grada, dok ostali plaćaju 5 eura za 24-satno korištenje. Javni toaleti stoje 25 centa za domaće, a 1,50 eura za turiste.

Jednak tretman za sve građane EU

– Europski ugovori jamče slobodu kretanja i jednak tretman za sve građane EU – napisao je u pritužbi turist Europskoj komisiji objašnjavajući zašto ovakav tretman nije pravedan, ali nije ni po pravilima EU.

>>Hrvatski hotel New York Times uvrstio na listu najboljih hotela gdje se 'osjećate kao doma'

>>Venecija objavila rat protiv sve agresivnijih galeba

Komentara 57

MI
Misericordia
21:43 11.05.2015.

Taj belgijski turist bi se trebao bolje informirati zašto je to tako. I ovako stanovnici Venecije masovno iseljavaju. U tom gradu je ne tako davno bilo više od 200 tisuća stanovnika a sada ih je 50 tisuća i taj broj stalno opada. Nedavno su u jedan izlog stavili display - brojčanik koji se simbolički ''otkucavao'' nestajanje građana. Tako treba biti i to treba podržati, a kod nas se takvi scenarij sprema za Dubrovnik i Split (bar za stare jezgre). Prema tome popu pop, a bobu bob...Stalne stanovnike u takvim disneyland-turističkim gradovima treba štititi isto kao što treba štititi mrke medvjede. Možda bi ovaj turist oderao i venecijanske studente i naplatio im stanarine po turističkim tarifama? Tko želi u Veneciju, Pariz, London, Moskvu neke će stvari morati platiti i neka se za to pripremi, a domaći živalj ostavite na miru, to su radnici, umirovljenici, studenti, mlade obitelji s djecom kao i svugdje drugdje.

Avatar WindFucker
WindFucker
22:17 11.05.2015.

Nedavno čitao u VL kako turist u RH u prosjeku potroši oko 66 eur/ dnevno, uključujući i smještaj koji su plaćali 36 eur/osobi. U Veneciji turist potroši 32 eur samo na osnovno, a gdje su još noćenje, doručak, ručak, večera,, kava na pjaci, suvenir?

DU
Duba
06:29 12.05.2015.

Venecija leži na balvanima sa Velebita! Neka ju vrag nosi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije