Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIMBOL Izgrađen za izložbu, a ostao zauvijek

Prije 126 godina predstavljen toranj, zaštitni znak Pariza

Paris
Foto: Tanja Božić
1/3
31.03.2015.
u 17:49

Iako su se Parižani zgražali nad čeličnom grdosijom te čekali da prođe 20 godina da ga maknu, toranj je postao simbol Grada Svjetlosti...

Na današnji dan javnosti je predstavljen Eiffelov toranj - La Tour Eiffel. Sagrađen na Champ de Mars pokraj Seine, između 1887. i 1889. kao ulazni svod za Svjetsku izložbu, koja je obilježavala stoljeće Francuske revolucije. To je najviša građevina u Parizu i jedan od najprepoznatljivijih svjetskih simbola.

Nazvan po svom dizajneru, inženjeru Alexandreu Gustavu Eiffelu. Visok je 300 metara (oko 75 katova), a metalna konstrukcija teži 7300 tona, a ukupna težina je 10 tona. Broj stepenica do vrha je varirao, u vrijeme izgradnje 1889., bilo ih 1710. Zanimljivo je da osnovu tornja uključuje i 50 tona antikorozivne troslojne boje kojom se premazuje svakih sedam godina. Boja se periodično mijenja. Na prvom katu su interaktivne konzole na kojima se može vidjeti koja boja će se upotrijebiti u budućim premazima. Čak je i Google ilustraciju svoje tražilice posvetio tornju svih tornjeva.    

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
18:32 31.03.2015.

Tako će i šator iz Savske jednom ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije