Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pustoš

Pogled na ovo užasava. Evo gdje se nalazi 'pakao na Zemlji'!

Baotou
Foto: screenshot/youtube
1/6
18.04.2015.
u 13:03

Baotou je najveći svjetski dobavljač rijetkih minerala, temeljnih sastojaka koji se koriste u modernim tehnologijama - i to je pakao na Zemlji.

Naša planeta prepuna je lokacija koje zaista oduzimaju dah.

I ovo je jedna od njih, ali ne zbog svoje prirodne ljepote već zbog zastrašujućih prizora koje nudi pogled na grad Baotou koji se nalazi u autonomnoj pokrajini Nei Mongol (Unutrašnja Mongolija) u Kini, 550 km zapadno od Pekinga.

Baotou je najveći svjetski dobavljač rijetkih minerala, temeljnih sastojaka koji se koriste u modernim tehnologijama - i to je, kako ga zovu, pakao na Zemlji.

Još je jedan to dokaz štetnih posljedica konzumerizma koji je predivne zelene pašnjake u okolici ovog grada pretvorio u pravu, sumornu i toksičnu pustoš na rubu pustinje Gobi. 

Grad je to koji u svojoj okolici ima željezaru i čeličanu, šećeranu, proizvodnju  i razvijenu  kemijsku, tekstilnu i kožarsku industriju. Iako je jako industrijsko, ali i prometno središte, ostaje činjenica da je grad okružen i toksičnim, umjetno stvorenim jezerom prepunim radioaktivnog materijala. 

Godine 1950. u ovom je gradu živjelo samo 97 tisuća stanovnika, ali rudarstvo i eksoploatacija rijetkih minerala  dovela je do ekspanzije broja stanovnika kojih danas ima 2,5 milijuna.

Cijela ekonomija ovog grada zasnovana je na rudarstvu. Slojevi ugljene prašine prekrivaju glavne prometnice, a jezero koje se sada nalazi pored grada i potpuno je crno zapravo je bazen otpadnih materijala iz okolnih tvornica. Nekada je tu bilo plodno poljoprivredno zemljište.

Taj otrovni otpad sadrži radioaktivne materijale, kiseline, teške metale i razne kancerogenih tvari... I sve je to nusprodukt eksploatacije i obrade 17 najtraženijih minerala u svijetu.

 

>>Kineze Dubrovnik ne zanima jer ima manje i mlađe zidine od kineskih?!

>>'Kada noć podigne svoju zavjesu nestaje sav sjaj i blještavilo'

Komentara 7

ST
strsljen2013
16:50 18.04.2015.

Bit će da je opet "gugl" prevoditelj nešto pobrkao i "novinaru" uništio članak. Od 17 najvažnijih minerala spomenuto je...... Možemo zaključiti da ima uglja jer su svuda po gradu slojevi ugljene prašine. Međutim ako grad ima željezaru mogli bi isto tako zaključiti da ima i željeza ali i ugalj i željezo se mogu dovesti. Prema tome zaključak članka je, grad je zatrovan industrijskim djelovanjem i otpadom.

MA
Marko Antonije
14:48 18.04.2015.

Ovo je zaista pakao !

DU
Deleted user
13:09 19.04.2015.

U hrvatskom jeziku planet je imenica muškog roda. U srpskom "planeta" je ženskog...Nije to tak' teško za naučit, ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije