Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
manje zelenog zlata

Ovogodišnjem ulju nedostaje sunca i treba ga brzo potrošiti

maslinovo ulje
Foto: Shutterstock
1/3
21.11.2014.
u 10:14

Nedostatak sunčanih dana smanjio je količinu polifenola pa je ulje slabijih aroma i podložno bržoj oksidaciji

Ekstradjevičanskog ulja, bez obzira na brzinu prerade, ove će godine biti malo.

Razlog tome je, čulo se na netom održanoj najvećoj manifestaciji posvećenoj maslinovim uljima – Vodnjanskim 10. danima mladog maslinova ulja – pojava agresivnih nametnika na maslinama koji su se mogli suzbiti samo kemijskim sredstvima.

Najveći problemom pokazali su se maslinova muha i svrdlaš koji su uzeli danak u urodu, ali i zdravlju nasada.

Upravo zbog količine insekticida koji su upotrijebljeni teško je govoriti o djevičanskom maslinovom ulju, točnije, ovogodišnje količine trebalo bi što prije potrošiti kako ne bi propale. Osim potrebe za tretiranjem insekticidima, maslinarima nisu išli na ruku ni vremenski uvjeti, što je iscrpilo i biljke i vlasnike.

Foto: screenshot/facebook

Foto: Shutterstock

Kako nije bilo dovoljno sunčanih dana i topline, masline nisu upile energiju pa je ulje s niskim količinama polifenola, vodenasto, slabije arome i boje te nestabilnije.

No, osim što je stanje zabrinjavajuće u Istri koja je predvodnik u proizvodnji maslinovih ulja, podjednako je loše i u Dalmaciji, koja bilježi niže prinose, te u Crnoj Gori.

Vlažno ljeto donijelo je nametnike i u njihove maslinike pa je najraširenija sorta – barska žutica – podbacila.

Lošu godinu potvrdili su i Francuzi gdje je prosječna proizvodnja od oko četiri i pol tisuće tona prepolovljena. Objašnjavaju da preblaga zima nije uništila maslinovu muhu čija je ličinka preživjela i masovno se razmnožila.

>>Mitsko stablo života, blagostanja i dugovječnosti upravo tako djeluje na zdravlje i ljepotu

>>7 odličnih načina za iskoristiti maslinovo ulje izvan kuhinje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije