Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najprodavanije piće

Obožavate je, ali ovo zasigurno niste znali o Coca - Coli

Coca cola
Foto: Shuttershock
08.05.2015.
u 11:02

U početku Coca-Cola nije bila gazirana, niti je nosila svoje svjetski poznato ime, koje je, iza izraza OK, druga najpoznatija riječ na svijetu

Američki farmaceut dr. John Pemberton 1886. godine kuhao je u svom bakrenom loncu kopiju francuskog vina zvanog kola, pri čemu je napravio prvu Coca-Colu, najpoznatije svjetsko bezalkoholno piće od biljnih ekstrakata.

U početku Coca-Cola nije bila gazirana, niti je nosila svoje svjetski poznato ime, koje je, iza izraza OK, druga najpoznatija riječ na svijetu.

Pemberton je u svoju "mješavinu" dodao ugljični dioksid jer je gazirana voda u to vrijeme u SAD-u bila vrlo popularna te je piće počeo prodavati po cijeni od 5 centi po čaši u jednoj ljekarni, no uskoro je udio u svojoj kompaniji, a poslije i ekskluzivna prava na ime i recept, prodao Asi Griggsu Candleru koji je 1892. osnovao The Coca-Cola Company, tvrtku koja i danas proizvodi popularnu Colu.

Ta tvrtka danas proizvodi više od 3500 pića (oko 500 brendova) i da svaki dan pijete po jedno, trebalo bi vam oko devet godina da ih sve kušate.

Da svaku kap Coca-Cole koja je ikada proizvedena stavite u boce od 2,5 dcl i polegnete ih uzdužno jednu uz drugu, činile bi "lanac" toliko dug da bi do Mjeseca i natrag mogle "ići" više od dvije tisuće puta.

Crveno-bijeli logo Coca-Cole prepoznaje 94 posto svjetskog stanovništva, a u oglašavanje tvrtka ulaže više nego Microsoft i Apple zajedno.

Meksikanci su najveći konzument ovog pića s prosječno popijenih 665 Coca-Cola ( 2,5 dcl) godišnje, dok začudo, Amerikanci "zaostaju"  sa 399, Britanci sa 202, Kinezi sa 32 i Indijci sa 9. Kada se zbroji, to je ukupno 642 pića godišnje, a opet manje od količine koju popiju samo Meksikanci.

Za Colu se proizvodi 300 tisuća tona aluminija za limenke samo za američko tržište što čini 17,4 posto ukupne američke proizvodnje aluminija.

>>Prije 30 godina Coca-Cola je napravila jedan od najgorih poslovnih poteza!

>>Navikli smo da je 'crvena', ali znate li za 'zelenu' Coca Colu?

 

Ključne riječi

Komentara 10

DJ
djurex
13:21 08.05.2015.

dva puta mi od jutros brisete komentar da coca cola koristi maticne stanice abortiranih fetusa u svrhu "poboljsanja " okusa...kako vas nije stid ?

PA
pan-am
11:12 08.05.2015.

PIPI je puno bolji!

DJ
djurex
10:00 08.05.2015.

coca cola valja za odcepljivanje wc solje..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije