Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Opuštajuća ljepota zelene rivijere

HTZ
Foto: Predrag Uskoković
1/11
PR
Autor
PR članak
28.05.2015.
u 08:15

Destinacija: Daruvar-Bjelovar-Garešnica

Kratak vikend na području Daruvara, Bjelovara i Garešnice nije bio dovoljan da u potpunosti upoznamo ovaj kraj, no bio je toliko doživljajan da smo sigurni kako ćemo mu se prvom prilikom vratiti. Šumovite padine Papuka, Bilogore i Moslavačke gore, s tajanstvenim srednjovjekovnim utvrdama, zelene ravnice i njihova živopisna seoca i slikoviti gradići oduševili su nas svojim šarmom i ljepotom.

Ljubav na prvi izvor

Najčešći razlog posjeta Daruvaru njegove su znamenite toplice. Ljekovita svojstva daruvarskih termalnih izvora znali su cijeniti još i stari Rimljani. No već šetnja Julijevim parkom koji okružuje Toplice iznenadit će svakog neupućenog šetača. Ovdje možete doći sa šalicom i vrećicom čaja ili kave i izravno iz Antunovog vrela pripremiti željeni napitak. Park nadvisuju raskošne krošnje raznolikog drveća od kojih su neka još iz vremena kada ih je ovdje posadio plemić i utemeljitelj Daruvara, Antun Janković, 1762. godine.

Uz Julijski park nalazi se i prostrana Rimska šuma gdje treba otići svatko željan (ili žedan) ljubavi. U njoj se naime nalazi Julijev izvor, iz kojega tko popije, kaže predaja, zaljubit će se. Popili smo gutljaj dva za svaki slučaj, a zatim krenuli dalje. S obronaka Papuka do zelene Bilogore. U Velikom Trojstvu obišli smo etno-okućnicu, jedinstvenu etno zbirku koja vjerno prikazuje život, kulturu i običaje ovoga kraja. Kraja koji se najbolje vidi iz čardak-vidikovca koji se uzdigao na zelenom brdašcu iznad mjesta.

Zavirili smo s njega u tajanstveno zelenilo bilogorskih šuma, o čijim je mitološkim bićima napisana cijela knjiga. Naposlijetku, kada smo već kročili u prostore nestvarnog, obilazak smo završili bajkovito. Božićna bajka obitelji Salaj, poznata je vjerojatno svima koji vjeruju u Božić. Mi smo se uvjerili da njihova bajka traje cijele godine i da je na njihovom razigranom i začudnom imanju kraj Čazme lijepo u svako doba godine. Bajke uostalom stvaraju ljudi. A mi smo, eto, onu o Julijskom izvoru provjerili. Izgleda da je istinita. Zaljubili smo se u ovaj kraj.

PET STVARI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI

  1. Odmor za dušu i tijelo u daruvarskim povijesnim perivojima, slavnim Toplicama i na vinskim cestama
  2. Nedjeljnu vožnju kočijom kroz Bjelovar u društvu carice Marije Terezije, u pratnji povijesne konjičke postrojbe "Bjelovarskih graničara husara 1756"
  3. Povratak u djetinjstvo kroz blistavu Božićnu bajku obitelji Salaj u Grabovnici kraj Čazme
  4. Mljevenje žita u mlinu Družbe Pere Kvržice i ukrcavanje u vlak u snijegu u Centru Mate Lovraka u Velikom Grđevcu
  5. Etno kuću u Velikom Trojstvu te „svijetle pruge“, mitološka bića i gostoljubive domaćine na Bilogorskom turističkom putu

JESTE LI ZNALI?

  • Da je Daruvar grad u kojemu živi najviše Čeha u Hrvatskoj?
  • Da o multikulturalnosti Daruvara svjedoče sakralni objekti u prošlosti i danas: rimokatolička, pravoslavna, kalvinistička, baptistička i pentekostna crkva te židovska sinagoga (današnja Evanđeoska Kristova Pentekostna crkva)?
  • Da je impresivno stablo ginka ispred dvorca grofa Jankovića u Daruvaru posađeno daleke 1777. godine najstariji, najveći i najljepši primjerak te vrste u Hrvatskoj?
  • Da Božićna bajka u Grabovnici kod Čazme sjaji s milijun i pol lampica kojima su okićena sva stabla, grmovi i kuće na imanju?
  • Da je bjelovarski glazbeni paviljon od bračkog kamena najveći kameni glazbeni paviljon u Europi?

Piše: Daniel Lacko, HTZ

Želite prijaviti greške?