Pregled dana navigacija Gastro & putovanja
čitajte sitna slova

Ovo je 9 odvratnih stvari za koje niste znali da jedete skoro svaki dan

Neke prerađene namirnice najveći su užitak kada se konzumiraju pod velom neznanja. Pročitajte što sve svakodnevno topimo u ustima, a ne bismo dotakli niti s gumenim rukavicama na rukama.

Ovo je 9 odvratnih stvari za koje niste znali da jedete skoro svaki dan

Foto: Shutterstock

Mesari uvijek tvrde da nikada ne bismo jeli paštetu i hrenovke kada bismo samo vidjeli što se u njih stavlja. E pa neke prerađene namirnice najveći su užitak kada se konzumiraju pod velom neznanja, a današnje police supermarketa teško je zamisliti bez gomile gotovih jela ''napumpanih'' neprirodnim aditivima i dodacima bez kojih omiljeni zalogaji ne bi bili tako neodoljivo fini.

Vjerovali ili ne, neki od njih su katran i antifriz, a kojih još sedam odvratnih dodataka svakodnevno topimo u ustima bez da smo svjesni što unosimo u svoje tijelo, otkrio je Huffington Post.

1. Dabrov izmet

Naveden kao: Castroreum

Konzumiramo ga kao: okus vanilije

Radi se o tekućini koja se nalazi u vrećicama koje okružuju dabrov anus. Ne zvuči ukusno? Mala je vjerojatnost da nikada niste konzumirali tu zamjenu za aromu vanilije.

2. Ljudska kosa

Navedena kao: L-cisterin

Konzumiramo je: u pecivima, kolačima...

L-cisterin iz ljudske kose ili pačjih pera koristi se kao sredstvo za pojačanje okusa. Poprilično je učestao u pekarskim proizvodima.

3. Katran

Naveden kao: Boja za hranu

Kako ga konzumiramo: U gotovo svakoj umjetno obojenoj hrani

Kada su proizvođači prije 120 godina počeli dodavati sintetičke boje u hranu, one su uglavnom bile načinjene od katrana. Iako je prehrambena industrija danas gotovo iskorijenila katran iz upotrebe, upotrebljavaju se sintetizirani sastojci iz nafte ili ulja.

4. Antifriz

Naveden kao: Propilen glikol

Kako ga konzumiramo: Preljev za salatu

Sastojak koji se uglavnom koristi kao antifriz može se naći i u salatama gdje se dodaje kako sredstvo za zgušnjavanje.

5. Retardant

Naveden kao: bromirano biljno ulje (BVO)

Kako ga konzumiramo: Soda s okusom citrusa

Protupožarno sredstvo dodaje se i u piće, a može biti povezano s smanjenjem neuroloških sposobnosti i ranim početkom puberteta.

6. Biodizel

Naveden kao: tercijarni-butil-hidrokinon (TBHQ)

Konzumiramo ga kao pileće medaljone

Opasni konzervans koristi se u svemu, od guma za žvakanje do krekera sa sirom. Riječ je o toksičnom dodatku, a samo jedan gram može izazvati bolest.

7. Pijesak

Naveden kao: silicijev-dioksid

Konzumiramo ga u juhama, soli...

Dodaje se u hranu kao sredstvo protiv grušanja, ali i za kontrolu vlage

8. Gorivo za zrakoplov

Navedeno kao: butil hidroksi toluen (BHT)

Konzumiramo ga u žitaricama

Antioksidant koji održava svježinu namirnica. Riječ je o istom spoju koji se nalazi i u naftnim proizvodima.

9. Natrijev borat

Naveden kao: E285

Konzumiramo ga u kavijaru

Sredstvo koje je čest sastojak tekućina za čišćenje nalazi se i u skupocjenom kavijaru. Doduše ne u SAD-u jer je tamo zakonom zabranjen, no u ostatku svijeta nije rijetkost.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (23 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

17
Registracija
  • tigar 99

    08.03.2014 u 16:05h

    Ovo nije ništa prema govnima koje konzumiramo preko medija! Truju nas fizički i psihički!
    17 94% 1
  • žič

    08.03.2014 u 11:27h

    istina je da svašta jedemo da ni ne znamo kaj trpamo u sebe,ali ovo gore su gluposti,koliko sam videl moj brico moje,,ošišotina,,sa bulje baca u kantu za smeče,ne znam ko stišće dabrovima analne zliježde,morti ovaj bedak kaj je to napisal............
    16 84% 3
  • BeLa-Vg BeLa-Vg

    08.03.2014 u 12:04h

    Iznajmljujem poljoprivredna zemljišta u svrhu malih javnih vrtova... Ne jedite govna, jedite prirodno i iz vlastitog vrta! bela.vg@me.com
    10 77% 3
  • Immanuell Immanuell

    10.03.2014 u 11:13h

    Ovaj članak je ili izravno prepisan i ad hoc preveden s interneta, ili predstavlja sramotno nisku razinu znanja o egzaktnim stvarima koje nastoji približiti potrošačima. Ovako banalizirati dodatke i aditive u prehrani može možda netko tko se s njive sručio u gostionu, pa u maniri kako sve zna izlupetati sličnu građu kao u članku.
    0 0% 1
  • drazenr drazenr

    10.03.2014 u 07:06h

    Sve mogu povjerovati osim ovoga o dabrovim analnim zlijezdama jer koliko proizvoda sa okusom vanilije se proda svake sekunde u svijetu svi dabrovi bi bili potamanjeni za 1 dan! Vjerojatno je slican sastav ili sta ja znam vec ali to se dobija kemijskim putem a ne da tamo netko istiskuje dabrove analne zlijezde!
    1 100% 0
  • ambientocclusser ambientocclusser

    08.03.2014 u 20:34h

    Ne jedem kavijar, preljeve za salatu, kupovne kekse, njihove pileće medaljone, obojanu hranu, umjetnu banoliju, a pijesak mi ne smeta. Ovo su uglavnom priče o junk hrani koju zapad tamani. Nije da i kod nas nema gluposti, posebno sa sve većim uvozom nepotrebnih stvari, ali kosu ne trpamo u kruh.
    2 50% 2
Pregledaj sve komentare