Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VREMEPLOVI Povijest i baština kao turističke atrakcije

Od baroknog piknika do viteških borbi u Venetu

povijest
Foto: profil
1/6
18.08.2014.
u 19:16

Vremeplovi i uprizorenja događaja iz povijesti, oživljavanje legendi i tradicijskih zanata sjajan su način kako obogatiti turističku ponudu

Pioniri ovakvih projekata, Rabljani, fjerom posjetiteljima otoka predstavljaju bogatu i slavnu prošlost, a projekt su razvili do te mjere da je on nagrađen “Plavim cvijetom” Hrvatske turističke zajednice. Varaždinci su prvi put špancirali 1999. godine, a jedinstveni Špancirfest nadogradili u izniman Festival dobrih emocija koji okuplja puno više od kostimiranih šetača – od žonglera do zanatlija, umjetnika, glazbenika i sjajnih koncerata. Vitezovi oživljavaju i šibensku povijest, stari Rimljani ponovno "ljetuju" u Umagu i na Danima antike u Puli. Potpunom hedonizmu predali su se koprivnički vitezovi, kmetovi, dame i obrtnici jer se ondje, na Renesansnom festivalu, od svih povijesnih spektakala – najbolje jede. Manifestacija u Buzetu, inspirirana izvornom tradicijskom pučkom feštom, sajmom koji se naziva Subotina, također je vrijedna odlaska u srce Istre. Ove godine bit će, očekuje se, posebno atraktivna i posjećena. Da se prikaže bogata prošlost, uz vrhunske replike kostima, puno je truda ove godine uloženo i na jugu Istre u Svetvinčentu, ali i u Krku na Krku gdje se sveti Lovre, uz odobrenje knezova, slavio 490. put. A da je brendiranje destinacije kroz povijest i njezinu raskoš trend koji "pali", već godinama dobro znaju Nijemci i Austrijanci, o Francuzima da i ne govorimo, a posebno su kreativni Talijani. Villa Contarini, jedna je od sjajnih palača u Venetu koja već tradicionalno, pa tako i ove godine, na baroknom pikniku u perivoju krajem rujna okuplja u punoj raskoši oprava i odijela ljubitelje baroka i posjetitelje. Ovaj je piknik jedan od najpoznatijih okupljanja ovakve vrste u Europi, a događa se u mjestu Cadoneghe nedaleko od Padove. Nađete li se ondje, ne propustite posjetiti Monselice i tamošnju vitešku konjičku utrku Giostra della Roca drugi vikend u rujnu. Tamošnje "contrade" (kvartovi) u višesatnoj procesiji prikazuju povijest svoga grada oživljavajući priču iz 1239. godine kada je Federico II sudjelovao na konjičkom turniru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije