Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NARANČASTA VINA

Nezaboravno vinsko druženje na zagrebačkom Vrhovcu

vino tač
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/6
26.10.2014.
u 13:29

U izvrsnom restoranu Tač organiziran je mini-festival tzv. narančastih vina, imenom Tač of Orange, kojeg su organizatori nazvali Boutique vinsko druženje Orange of Tač

Bilo je to rijetko uspješno vinsko druženje: na zagrebačkom Vrhovcu, u sjajnom restoranu Tač organiziran je mini-festival tzv. narančastih vina, imenom Tač of Orange. Organizatori događaja kojeg su nazvali Boutique vinsko druženje Orange of Tač, , na čelu s Lucijom Bilandžić (Pleasure Seekers Croatia, savjetovanje i usluge u gastronomiji) polučili su pun pogodak: bili su i više nego zadovoljni – i izlagači i posjetitelji bili su sretni da su sudjelovali, a posebice kušači puni dojmova.

Odmah valja reći da ulaznica nije bila jeftina, ali i primjerena – 250 kuna – za što se dobilo uz degustaciju vina do volje i slasne, raskošne zalogaje iz kuhinje Tača (obitelj Miletić); prostorije su ipak bile tijesne, pogotovo kad se približavala večer. Očito je pogođena formula kako privući posjetitelje koji znaju što žele i što očekuju.

Moram podsjetiti što je bio povod ovoj vinskoj prezentaciji: proizvodnja tzv. narančastih vina sve je popularniji svjetski trend kod zahtjevnijih vinoljubaca. Ime su dobila po boji – uglavnom narančastoj, možda je bolje reći i jantarnoj – kao plodu produljene maceracije grožđa nakon berbe, danima, pa i tjednima... Uz tu boju odlika su im i naglašene, čiste arome, osebujan, pun okus i nadasve što prirodniji postupak, bez kemijanja, čak i bez bez sumpora (?). Jesmo li to mogli upoznati u Taču?

Apsolutno: vinari i vina bili su iz Hercegovine (šteta, bez osobnog predstavnika, Brkića), Hrvatske, Italije i Slovenije. Jakoj, pograničnoj slovensko-talijanskoj reprezentaciji uspješno se pridružila i hrvatska, od naših Plešivičanaca (Tomac, Šember), Moslavca Kosoveca, pa Istrana (Roxanich, Kabola, Clai) do Dalmatinca Bibića.

Foto: Daniel Kasap/Pixsell

Zanimljivo je bilo i kušati (inače) uobičajene, omiljene sorte poput malvazije, rebule, chardonnaya, sivoga pinota…u posve drukčijoj izvedbi. Pa čak i škrleta, kojeg nam je Kosovec predstavio u neprepoznatljivoj, dojmljivoj varijanti Selekcija berbe '11. Skradinjanin Bibić nastupio je s klasikom

Bas be Bas; slabije nam poznat Slovenac Rodica impresionirao je s jakom, punom malvazijom u stilu slavnog španjolskog sherryija; etablirani Čotar dominirao je s autohtonom vitovskom. Novi klinac, Klinac iz Goriških Brda nastupio je s jakotom – a to je zapravo odgovor na u EU im zabranjen naziv popularne tamošnje sorte tokaj; takvo je ime zaštitio legendarni Stanko Radikon i potom omogućio kolegama i susjedima da ga i oni rabe. Klabjan iz okolice Trsta dopao se s malvazijom, susjed nam iz Bizeljskog Kelhar (Keltis) posebice s cuveeom extremis od 5 sorata (chardonnay, sivi pinot, traminac, rajnski rizling i muškat otonel). Mladen Rožanić sa svojom ekipom imao je i istarske premijere, nove berbe Antice i Milve '09 koja će u promet za Božić; Slovenac Terpin ponudio je izrazito jak sauvignon '06 kasne berbe, kod Cigoja prvi sam put s guštom kušao rijetku autohtonu slovensku sortu klarnica.

Tomac i Šember, naši klasični 'narančasti' predstavili su se u i u ljepšoj izvedbi, sa suprugama Ivankom i Martinom; nakon Marina Markežića (ponudio uz amforu i malvaziju Unica)prihvatili su amfore, Tomci su napravili i pjenušac iz amfore, a Šemberi su oduševili raritetnim bijelim pinotom iz '02. Slučajno ili ne, ali pri kraju izložbenog rasporeda našli su se najviši „narančasti“ favoriti, sa slavnog Brda/Collia, i iz okolice. Iz vinarije Blažič, koju nenadmašno prezentira gđa Simona, teško se odlučiti između (opet tog ) jakota, pa rebule '06 sa čak 14,2 % alkohola (jedinstveno) ili Blaža (tokaj, chardonnay, rebula, bijeli pinot…). Naš Giorgio Clai šarmantno je i veselo nastupio s dokazanim favoritima, Ottocentom bijelim i malvazijom Sv. Jakovom, iz '12. Veterani Prinčič (Bianco Trebež) i Radikon (Oslavje '07) davali su završni „tač“ ovoj priči, a s Mlečnikovim vinima trebalo je zastati, razmišljati i uživati…znam ih podulje vrijeme, prvi sam put sada uživao u vinu nazvanom Ana po noni/baki, iz '09, većinom od chardonnaya, pa rebule, tokaja, malvazije. I sama rebula '08 priča je za sebe. Uobičajeno već godinama, za moj ukus prednjače vina podruma La Castellada N. Bense – iako je tamo na Brdu veća zvijezda, ja mu dajem prednost: rebula iz '08 i mješavina sauvignona, sivoga pinota i chardonnaya '09 bila su vina s kojima sam na kraju večeri „utvrđivao“ gradivo.

I Lucija i Miletić očekuju da će ova priredba postati tradicijom: puna im podrška u tome.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije