Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OD MORA DO STOLA

Neodoljivi okusi jadranske ribe po receptu Akademije zdravog kuhanja

riba
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/7
28.03.2015.
u 12:00

U teorijskom su dijelu kratko i jasno predstavljene sve prednosti prehrane koja uključuje ribu

Ugodno druženje, zamamni mirisi i neodoljivi okusi ribljih jela kratki su sažetak jučer održane radionice Akademije zdravog kuhanja "Od mora do stola – zdrava priprema ribe". U organizaciji Centra za kulturu prehrane, Večernjeg lista i zdravstvenog portala Ordinacija.hr te uz partnera proizvođača konzervirane ribe Mardešić, polaznici su utvrdili znanje o zdravstvenim dobrobitima ribe te zajednički pripremili tri riblja jela, koja su na kraju večeri i degustirali.

"Teorijskim smo dijelom ukratko podcrtali najvažnije o ribama: zašto su zdrave, kako odabrati svježu ribu i uvidjeti da su sve vrste riba podjednako zdrave; kako pravilno pripremiti ribu te koje su značajke konzervirane ribe. Radionica je protekla veselo i pričljivo, a polaznici su se opušteno i samouvjereno upustili u pripremanje ribljih jela", otkrila nam je Anja Bajt, jedna od voditeljica radionice Centra zdrave prehrane i autorica bloga o slasticama Sweetheart.

Riba ne mora biti skupa da bi bila zdrava

U teorijskom su dijelu kratko i jasno predstavljene sve prednosti prehrane koja uključuje ribu, a polaznici su zabilježili zanimljive podatke poput činjenice da su i plava i bijela riba podjednako zdrave te da sadrže masnoće koje su iznimno potrebne našem organizmu za razvoj moždanih funkcija i zaštitu krvožilnog sustava. Voditeljice radionice Anja Bajt, gastro blogerica, i Vanja Varga, health coach, posebno su istaknule kako i najjeftinije ribe sadrže potrebne nutrijente te da riba ne mora nužno biti skupa kako bi bila zdrava.

"Polaznike je najviše zanimalo koju ribu odabrati (bijelu ili plavu), koje su dobrobiti bijele i plave ribe, koje namirnice mogu kombinirati s ribom, kako se prilagoditi cijenama ribe te kako pripremiti mirisnu focacciu i riblju juhu punu okusa", rekla nam je Anja Bajt.

Među najgorljivijim se polaznicima iskazao Frane Tomljenović koji je u Zagreb došao čak iz Krka kako bi mogao prisustvovati ovoj radionici. Upravo je to bila njegova želja za 17. rođendan (koji slavi danas), a s obzirom na to da je odličan učenik Ugostiteljske škole Krk, roditelji ga nikako nisu mogli odbiti!

"Čitam novine i osim sporta jako me zanima kuhanje. To je i moje buduće zanimanje. Vidio sam oglas za radionicu, pomislio kako bi bilo zgodno proširiti svoje znanje i odlučio sam pitati roditelje da me puste. Morao sam izostati iz škole, ali to nije bio nikakav problem jer sam među boljima u razredu", otkrio nam je Frane, koji je prvi doticaj s kuhanjem imao u petoj godini. Ispričao nam je kako je nestašno odlučio ispeći pomfrit dok je njegova mama spavala.

Mirisi i okusi Jadrana

Frane je zajedno s drugim polaznicima na radionici pripremio tri riblja jela: juhu od oslića s korjenastim povrćem, maslinovim uljem i limunovim sokom; srdelice pečene u pećnici (kao alternativa prženju) s peršinom, bijelim vinom i svježom rajčicom te focacciu s Mardešić srdelama i ružmarinom.

Ako su i vama fotografije s radionice prenijele mirise i okuse Jadrana i probudile želju za maštovitom pripremom ribljih jela, znajte kako niste zakasnili. Radionice se održavaju svakodnevno do 4. travnja od 18 do 20 sati u prostorijama Centra za kulturu prehrane (Nazorova 18, Zagreb). Svoje mjesto možete rezervirati putem e-maila info@kulturaprehrane.hr, telefona 481 44 66 / 091 481 44 66 te putem Facebook profila Akademije zdravog kuhanja. Cijena jednodnevne radionice je 180 kuna, a svaki polaznik dobije diplomu Akademije te set kuharica Veljka Barbierija kao dar Večernjeg lista.

Komentara 1

ZG
zgbuco
12:49 28.03.2015.

Da "Akademija zdravog kuhanja", uz glavno sponzorstvo tvornice konzervirane ribe i zdravstvenog portala. Nepobitno vrhunska kombinacija. Predlažem da neko osnuje i Sveučilište za zdravo korištenje opojnih droga!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije