Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gastroglobus

Nektar plave agave konkvistadori su pretvorili u tekilu

tequila
n
08.06.2013.
u 17:55

VINO DE MEZCAL, naziv koji su španjolski kolonisti dali preteči tekile, nastao je kada je u tadašnjem kolonijalnom središtu nestalo alkohola

Puno prije nego su u Europi počele bitke o zaštiti izvornosti i prava na ime ića i pića, Meksikanci su zaštitili piće koje ih je proslavilo diljem svijeta – tekilu. Samo oni od agave uzgojene u tom dijelu svijeta mogu i znaju proizvoditi to piće koje je obilježilo filmove, zabave, putovanja, a ljubitelji sjajne žestice pred njima skidaju kapu.

Samo mi znamo, možemo i imamo!

CRVENA VULKANSKA ZEMLJA države Jalisca u okolici grada Santiago de Tequile tlo je koje najviše voli plava agava, majka svake prave tekile. Godišnji je prinos plave agave oko 300 milijuna biljaka, a sve su one namijenjene isključivo proizvodnji tekile. Cjelokupna berba, propisali su meksički zakoni, smije se preraditi isključivo u državi Jaliscu te u nekim dijelovima država Guanajuata, Michoacána, Nayarita i Tamaulipasa pa ekskluziva na upotrebu imena tekila ostaje unutar države. Agava i njezin uzgoj toliko su specifični da su nasadi upisane na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine. No priča o uzgoju plave agave seže znatno dalje, do vremena prastanovnika Meksika.

Iskoristili sve, od trna do stabljike i lista

TEUCHITLANSKI narod Asteci, koji je nastanjivao ove krajeve oko 200.-900. godine, procjenjuje se po sagrađenim hramovima, uzgajao je plavu agavu. Sudeći po tome koliko su i kako koristili tu biljku, jasno je zbog čega je bila toliko cijenjena i zbog čega su već tada velike površine pretvorene u terasaste plantaže.Od vlakana i listova tkali su platna, konopce i proizvodili papir. Stabljika je služila kao materijal za gradnju, listovi za pokrivanje, a oštre iglice kao oružje za vrhove strijela ili kao igle za šivanje. Mliječ su skupljali kao zaslađivač, a sok za liječenje rana. Alkoholno piće bilo je posljednja karika u nizu eksploatacije plave agava, a fermentiranu žesticu Asteci su zvali – octli

Svjetska klasa u ručno rađenoj boci

VINO DE MEZCAL, naziv koji su španjolski kolonisti dali preteči tekile, nastao je kada je u tadašnjem kolonijalnom središtu nestalo alkohola. Destilirali su tada popularno piće “octli” i otvorili put masovnoj proizvodnji na koju je monopol od 1600. polagao don Pedro Sánchez od Tagle, markiz od Altamire. Otad su napravljene tekile i tekile, a Patron Tequila Silver, potpuno proizvedena od plavih agava Weber, opravdava renome – svjetske klase. Svaka boca ovog luksuznog pića izrađena je ručno od recikliranog stakla.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije