Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ PRVE RUKE

Ne želim proizvoditi puno kako ne bih narušio kvalitetu

gin Marton
06.03.2015.
u 12:14

U kraju gdje svi proizvode rakiju ili vino Roby Marton proizvodi vrhunski zlatni džin, i to svega 12.000 butelja od pola litre

  Vjerujem u sudbinu. To je put koji sam prepoznao i koji slijedim... Ovako glasi moto samozatajnog proizvođača džina Robyja Martona koji potpisuje elegantnu i skladnu žesticu nastalu u obiteljskoj destileriji, ne u engleskoj, iako ime vlasnika asocira na Otočanina, već u Venetu. – Pamtim kada sam se kao dječak prikradao smočnici kako bih ukrao bocu likera. Imao sam jedva tri godine. Mamili su me mirisi likera i jarke boje u trbušastim bocama...

Tko je tad mogao slutiti da će znatiželja i nestašluk postati moj poziv, moja strast... – kaže Roby Marton prisjećajući se šaptanja starijih ukućana o tome kako se u dječaku krije nasljednik obiteljske tradicije proizvodnje alkohola, netko tko će ostati na zemlji. Robyju je djed pričao priče o ljudima koji su dolazi sa sjevera u ratnom pohodu na Veneto, dok je dječak sanjao orlove, šume i mačeve vojnika koji su jeli pečeno meso začinjeno hrenom i zalijevali ga alkoholom kakav ljudi u zaleđu Venecije nisu poznavali.

Okusi bajki u boci džina

Mali Marton upijao je djedove priče promatrajući oca kako u destileriji proizvodi mirisnu žesticu u oblim bocunima od poliranog stakla. Nestašnom Robyju, ponukani izletom u smočnicu, rekli su kako se u tami podruma krije zmaj kako bi spriječili novu ekspediciju u svijet alkohola.

– Danas je – kaže Roby Marton – moje vrijeme, moj trenutak da preuzmem posao i napravim talijanski suhi premium džin prema dorađenim recepturama djeda i oca te predstavim svijetu piće čija mekoća ispunjava usta okusima crvenog bobičastog voća, slatkog korijena i žari žestinom hrena, džin koji je zlatnožute boje zbog tajne u destilaciji koju je Marton naslijedio

Džin ponudite u visokoj čaši na zdrobljenom ledu s ploškom đumbira, nekoliko kapi naranče i ružičastim paprom

.– Postoje deseci industrijskih ginova i zato sam odlučio njegovati drugačiji, zlatni džin. Ima 47 posto alkohola, a proizvodim ga od biranih žitarica i izvorske vode u dva procesa destilacije. Osjetit ćete mirise kore agruma, cimeta, sladića, anisa, borovice, ružičastog papra, hrena, đumbira, klinčića, dok će u degustaciji nepca uživati u suhom džinu s prizvukom smreke, sladića i đumbira. Kušajte ga dobro ohlađenog kako bi se svi mirisi i arome razvili u dodiru s toplinom usana i nepca.

Poslužite u visokoj elegantnoj čaši na zdrobljenom ledu uz tanku plošku đumbira i nekoliko kapi naranče te zrno ružičastog papra.Roby Marton proizvodi 12 tisuća boca na godinu i ne razmišlja o proširenju proizvodnje. Ne želi masovnu proizvodnju, već ograničene količine kako bi zadržao kvalitetu. Volim, kaže, znati gdje se moj gin prodaje, tko ga pije jer ga proizvodim s puno strasti. Uživa predstavljajući ga u Berlinu i Bruxellesu, a većinu proizvodnje prodaje u Italiji te dio izvozi u Njemačku, Španjolsku te Sloveniju i Hrvatsku. Cijena je oko 60 eura za bocu od pola litre.
     
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije