Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moderizirana verzija zavičajnih okusa

Ne propustite kobasice od tune s lećom uz predjelo od dagnji s porilukom

restoran
Foto: Večernjakova akademija
1/3
16.02.2014.
u 12:37

Među prijateljima koji vole putovati i koji vole dobro jesti, zvali mi sebe gurmani, foodiji ili nepca opće prakse, razmjena informacija i iskustava bitna je i neizbježna tema razgovora.

Volim putovati. Putovanja su dobre prilike – kojima se radujem – za ponovni posjet dobrom restoranu, konobi, dobrom prijatelju, nečem novom. Među prijateljima koji vole putovati i koji vole dobro jesti, zvali mi sebe gurmani, foodiji ili nepca opće prakse, razmjena informacija i iskustava bitna je i neizbježna tema razgovora.

Glasine su ponekad točne i korisne. Osobno volim restorane koji svoj kulinarski koncept grade na duge staze. Volim kad se poštuje tradicija. Volim i inovacije i otvorena sam za nova iskustva. Kada putujem u Šibenik, uvijek se radujem posjetu restoranu Pelegrini. Osim što ima jedan od najromantičnijih ljetnih ugođaja na terasi, s pogledom na katedralu sv. Jakova, ondje najviše volim poštovanje i razumijevanje gastronomske tradicije kojoj se pristupa autorski.

Objed s povijesnom patinom

Pelegrini je elegantan, ali ne i invazivan. Chef Rudolf Štefan i njegova ekipa iz Pelegrinija smatraju da razvoj kuhinje nikad nije dovršen i da nikad ne prestaje, a to znači da svakoga dana unapređuju ono što su radili jučer. Raduju me njihove interpretacije lokalnih jela, izbor namirnica i identitet koji njeguje chef Rudi. On poručuje da su nove generacije Dalmacije spremne i aktivne, da se baština mora upotrebljavati kao alat, potkrijepljena novim znanjima i vještinama.

Probrana vinska karta s naglaskom na autohtonim vinskim sortama i kultnim vinarima regije čini mi se mudrom i prijeko potrebnom orijentacijom. Izbor vina na čaše povelik je i slijedi filozofiju autohtonosti. To je ono što očekujete i poželjno je uz cijelu uzmorsku Hrvatsku, kao važan element eno-gastro-turističke destinacije i lokalnog identiteta.

Palača u kojoj je restoran smješten ima povijest, patinu starine, a prije otprilike stotinu godina bila je mjesto gdje se čuvala slatka šibenska maraština. Osoblje je vrhunski educirano, kako ono za stolom tako i ekipa iz kuhinje. Želja, energija i smisao za inovativnost u kulinarstvu svrstavaju Pelegrini u sam vrh ne samo hrvatske gastroscene: potvrda je tome članstvo u Jeunes restaurateurs d´Europe, udruženju koje okuplja oko pet stotina najboljih europskih restorana.

U takvom ambijentu i s jasno postavljenom vizijom izbor jela fokusiran je na kvalitetu, užitak i hedonistički osjećaj. Meni se mijenja ovisno o dobu dana: za objed se nude jela jednostavnijeg izričaja s vrlo ukusnim zalogajčićima, predjelima, snackovima i nekoliko ozbiljnijih jela, među kojima su moj favorit tripice od grdobine i juneći obraz lagano kuhan u plavini i povrću.

Navečer možete izabrati degustacijski meni te sve sljedove popratiti selekcijom vina na čaše, izabranih za svaki slijed, poput Sladićeve maraštine i Bibicheve lasine. Preporučujem probati, imaju li na meniju, kobasice od tune s lećom, praćene predjelom od dagnji s porilukom, pancetom i hrenom. Apsolutna senzacija nakon koje slijedi: Signature dessert Pelegrinia, Vlaška čaša – mousse od maslinova ulja, melun umak, biskvit od mendula.

Vrijedno svake lipe

Ozračje i ponuda restorana idealni su za sve ljubitelje vrhunskog, lokalnog zalogaja, ali i za ljubitelje autohtonih, zanimljivih i različitih sorata vina. Parovi se ovdje osjećaju intimno, prijateljice opušteno i seksi, društva veselo i spremno za party. Quintisencija šibenskog kraja predstavljena vilicom i čašom. Vlasnik Rudolf Štefan, zvan Rudi, ujedno je i chef Pelegrinija.

Cijene su u odnosu na vrijednost puno niže nego u sličnim europskim restoranima, a kvaliteta vrijedna svake lipe. Uglavnom razumne i uravnotežene. Jedna od ljepših lokacija prožeta tradicijom u srcu Šibenika nije jedini razlog zbog kojeg ćete nestrpljivo čekati sljedeće hedonističko hodočašće u taj grad.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije