Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Četvrti po veličini

Najstariji njemački grad ljeti nudi ugodne šetnje uz obale rijeke Rajne

Köln-Panorama
Foto: ©www.koelntourismus.de
1/3
31.07.2015.
u 00:10

Impresivna je katedrala ili Dom, s tornjevima visokim 157 m, simbol grada

Želite li ljetne dane iskoristiti za posjet zanimljivim europskim gradovima, predlažemo Köln. Impresivna katedrala ili Dom simbol je toga grada i njegova nepobjediva duha. Njezina se dva visoka tornja vide iz svakog kutka i po njima u svakom trenutku možete odrediti gdje ste. Duga je 145 metara, u nju stane 20.000 ljudi, dok joj vitki tornjevi strše 157 metara uvis.

Podignut iz pepela

U Drugom svjetskom ratu uništeno je 70 posto grada, ali katedrala je pošteđena. Dom je i danas u središtu svih zbivanja te, iako više nije najviša zgrada, dominira panoramom. Na velikom platou ispred katedrale odvijaju se ulični performansi, oko nje su dva najveća kölnska muzeja – Museum Ludwig i Römisch-Germanisches Museum, a odmah iza nje je željeznički kolodvor, najveće čvorište u tom dijelu Europe.

Köln se ponosi svojim muzejima. Čak 36 muzeja i 120 galerija, uz 60 kazališta i kabareta te 200 glazbenih sastava, oplemenjuju život grada. Među kölnskim je muzejima i muzej čokolade, muzej senfa, sporta i drugi.

Köln je najstariji njemački grad s više od 2000 godina poznate povijesti. O rimskoj Coloniji svjedoči sačuvani zid iz rimskog vremena i Prätorium, koji turiste vodi ispod zemlje, a obrambene kule govore o srednjovjekovnom Kölnu. Utjecaj protestantskih susjeda očituje se u uskim, zbijenim kućama u nizozemskom stilu. Köln je i grad 286 crkava, među kojima je 12 vrlo starih, romaničkih. Svoje postojanje Köln ponajprije zahvaljuje rijeci Rajni.

Ultramoderna četvrt

Danas su popularne turističke ture brodom po Rajni, a uz nju su široka šetališta i moderni mostovi, dok se ljeti pretvara u mjesto užitka na terasama brojnih klubova. Na starim je dokovima nastalo i ultramoderno poslovno i kulturno središte Rheinauhafen s nizom inovativnih galerija, trendi caféa i restorana, ekskluzivnim dizajnerskim buticima i studijima u takozvanoj Belgijskoj četvrti. Obiteljima je osobito zanimljiv Odysseum, golemi interaktivni centar, te Zoo. A predah od razgledavanja potražite u kölnskim pubovima i pivnicama (Brauhaus) uz jedno od 26 vrsta lokalnog piva Kölsch.

>>Ovo je 10 najljepših plaža koje morate posjetiti u Istri!

>>Najljepše plaže koje ne smijete propustiti ljetujete li u okolici Zadra i Šibenika

 

Komentara 3

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
07:35 31.07.2015.

Keln u adventu je prekrasan. Pun ljudi. Muzej Ludvig se mora obici. Takodjer i muzej cokolade i slasticarnu u njemu.

Avatar EtTore
EtTore
18:42 09.08.2015.

Tu sam bio sa Antonella iz Cuba-e.

Avatar dr. Evil
dr. Evil
08:18 31.07.2015.

kad ste već tamo, nemojte zaboraviti obići Phantasialand :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije