Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIDIA SAVJETUJE:

Najbolji njoki su domaći, doznajte kako ih možete sami napraviti

njoke
01.03.2010.
u 16:05

Znate li napraviti dobre domaće njoke (od krumpira)? Ne? Lidia Bastianich tvrdi da su najbolji na svijetu oni domaći i ima savršen recept za vas.

Znate li napraviti dobre domaće njoke (od krumpira)? Ne? Lidia Bastianich tvrdi da su najbolji na svijetu oni domaći i ima savršen recept za vas.

Potrebno:

750 g krumpira
¾ žličice soli
1 veliko jaje, dobro istučeno
1 ½ do 2 šalice višenamjenskog brašna

Kuhajte krumpir u kori, ali nemojte ga prekuhati i dopustiti da mu se raspuca kora. Ocijedite.

Čim se krumpiri rashlade, ogulite im koru i protisnite ih, raširite, pospite solju i pustite da se suše i hlade 20-ak minuta. Na krumpir izlijte istučeno jaje i dodajte 1 šalicu brašna. Skupite masu i mijesite, pomalo dodajući brašno. Tijesto neka bude lagano; što ga više mijesite, tražit će više brašna, što ne želite, jer dodavanjem previše brašna njoki postaju teški i suhi. Dobar kriterij je prerezati masu napola i pogledati strukturu. Tijesto bi trebalo biti puno malih rupica. Razrežite tijesto na tri jednaka dijela. Svaki dio oblikujte u dugačku kobasicu i narežite na komadiće od oko 1 ½ cm. Trebali biste dobiti sedamdesetak njoka.

Uzmite komadić tijesta, naslonite ga prerezanom stranom na zupce vilice te ga pokretom palca umočenog u brašno istovremeno stisnite i gurnite s vilice na pobrašnjenu dasku. S jedne strane bi trebala ostati rupa od palca, a s druge tragovi vilice. Napravite isto sa svim komadićima tijesta, a zatim gotove njoke pokrijte čistom krpom. Sada ih treba odmah skuhati ili naglo zamrznuti.

Ako ih odmah kuhate, uzavrijte veliki lonac posoljene vode i bacajte pet do šest njoka istovremeno u uzavrelu vodu: što je lonac veći, to će manje vremena trebati da voda opet zakipi. Kad voda zakipi, kuhajte 2 do 3 minute, odnosno dok se njoki ne dignu na površinu. Ako njoke zamrzavate, rasprostrite ih tako da se ne dodiruju, na pobrašnjenu podlogu koja stane u zamrzivač i zamrznite. Kad se nakon otprilike 2 sata stvrdnu, stresite s njih višak brašna i zatvorite u plastične vrećice. Mogu stajati do 6 tjedana. Smrznute njoke kuhajte u dva navrata, u dvostuko većoj količini vode. S obzirom na to da smrznuti njoki rashlade vodu za kuhanje, ako ih u loncu ima previše, raspast će se prije nego što voda ponovno zakipi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije