Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mljac

Ljubitelj ste čokolade? Zbog ovih pet činjenica voljet ćete je još više

Čokolada
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
13.02.2014.
u 18:00

Nije novost da je čokolada dobra i zdrava namirnica, a ovih pet činjenica navest će vas da je jedete još i više.

Više puta dokazalo se koliko su ove tamne kockice dobre za naše zdravlje. Ovo je pet novih razloga zašto biste je trebali konzumirati, ali ne zaboravite – najzdravija je ona tamna čokolada s visokim udjelom kakaa, piše Yahoo News.

1. Čokolada je zdrava hrana za srce

Redovito konzumiranje čokolade smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, uključujući i srčani i moždani udar. Čokolada je dobar izvor magnezija, minerala koji je neophodan za normalan rad srca. Istraživanja pokazuju da muškarci koji unose dovoljno magnezija u organizam imaju manje rizika od koronarne bolesti srca u usporedbi s onima koji ga ne unose dovoljno. Birajte tamne čokolade s visokim udjelom kakaa jer mliječne čokolade imaju puno šećera, a visok unos šećera povezan je s povećanim rizikom od smrtnosti uslijed srčanih oboljenja.

2. Čokolada obiluje željezom

Nedostatak željeza vodeći je nutritivni nedostatak u SAD-u, a uz malu djecu i adolescente, i odrasle žene pripadaju skupini visokog rizika. Osim čokolade, namirnice koje su bogate željezom su govedina, čili i jetra. Otprilike 28 grama čokolade sadrži 1 miligram željeza, što je oko 6 posto preporučene dnevne vrijednosti. Treba naglasiti da različite vrste čokolade imaju različite vrijednosti, a što je tamnija čokolada, to ima više željeza. Čokolada za kuhanje tako u 28 grama sadrži 5 miligrama željeza, a kakao u prahu 1 miligram željeza u količini od 4 žličice.

3. Čokolada je odličan "prijevoznik" probiotika

Čokolada je posebno "dobro vozilo za prijevoz probiotika". Kada se probiotici uzimaju kao dodaci prehrani, moraju ostati na životu tijekom svog putovanja kroz probavni sustav kako bismo od njih imali zdravstvenu korist. Pokazalo se da je čokolada odličan pomagač na tom putu.

4. Čokolada je tajno oružje sportaša

Intenzivna fizička aktivnost prouzročuje oksidativni stres na stanicama, a čokolada je poznata po tome što je dobar izvor antioksidansa. Čokoladno mlijeko, primjerice, sadrži optimalan omjer ugljikohidrata i proteina pa je čest izbor sportaša.

5. Čokolada može pomoći trudnicama u prevenciji obolijevanja od preeklampsije

Konzumiranje čokolade u trudnoći može pomoći u prevenciji od preeklampsije, poremećaja koji se događa u 5-8 posto trudnoća. Istraživanja su pokazala da konzumacija čokolade pet ili više puta tjedno u trudnoći, može biti terapeutska doza.

>>Čokolada ne deblja, a njezino topljenje na jeziku jednako je vođenju ljubavi

>>Evo zašto su čokolada, crveno vino i jagode dobre za zdravlje

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije