Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jaja ne zamrzavajte

Hrenovke, salata, meso... Znate li koliko dugo ove namirnice traju u hladnjaku?

Svinjski file
Foto: Thinkstock
1/2
30.06.2014.
u 17:19

Ostavljate li otvoren paket hrenovki u hladnjaku, a ne znate koliko dugo mogu stajati? Spremate li različite salate s tjesteninom u hladnjak ili čak u zamrzivač?

Znate li koliko koje namirnice ili jela mogu biti u hladnjaku?

Ako volite zamrzavati hranu, možda će vam dobro doći informacije o tome što se može zamrznuti i koliko dugo, a da kvaliteta hrane ne postane upitna.

FoodSafety donosi savjete o tome kako pravilno čuvati hranu u hladnjaku i zamrzivaču. Objavljene su smjernice za pohranu hrane tako da se spriječi prerano kvarenje. Možda će vas iznenaditi koliko neke namirnice mogu ostati u hladnjaku, a da ne budu upitne kvalitete. Ostavljate li otvoren paket hrenovki u hladnjaku, a ne znate koliko dugo mogu stajati? Spremate li različite salate s tjesteninom u hladnjak ili čak u zamrzivač?

Pa krenimo...

1. Salate od tune, s jajima ili tjesteninom

Ove salate odlične su hladne, ali ih u hladnjaku nemojte držati duže od 3 do 5 dana. Nemojte ih zamrzavati.

2. Otvoren paket hrenovki

U hladnjaku može stajati do tjedan dana, a može se i zamrznuti. Zamrznute hrenovke u zamrzivaču mogu "izdržati" do dva mjeseca.

3. Neotvoren paket hrenovki

Ako ste kupili paket hrenovki i samo ste ga odložili u hladnjak bez otvaranja, na taj način možete ih čuvati dva tjedna, a u zamrzivaču jednako kao i otvoreni paket – do dva mjeseca.

4. Narezana salama

Mesne delikatese, salame koje nisu u originalnom pakiranju već su otvorene možete držati u hladnjaku tri do pet dana. Možete ih i zamrznuti i tako čuvati do dva mjeseca.

5. Neotvoreno pakiranje salama

U hladnjaku će "izdržati" do dva tjedna, a u zamrzivaču, kao i otvoreni paket, do dva mjeseca.

6. Slanina

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Jedan tjedan možete držati slaninu u hladnjaku, prema SafetyFood portalu. Ako niste sigurni hoćete li je pojesti u tom razdoblju, možete je zamrznuti i tako čuvati mjesec dana.

7. Sirove kobasice

Preporuka je da ih odmah pripremite za jelo, a najkasnije unutar dva dana. U zamrzivaču ih možete čuvati do dva mjeseca.

8. Mljeveno meso

Mljeveno meso, bez obzira o kojoj je vrsti mesa riječ, također brzo pripremite jer u hladnjaku može stajati do dva dana prije nego što njegova kvaliteta postane upitna. Ako niste sigurni hoćete li ga stići pripremiti u tako kratkom roku, zamrznite ga jer ga tako možete čuvati od 3 do 4 mjeseca.

9. Odresci

Svježi odresci u hladnjaku mogu "stajati" tri do pet dana, a ako ih zamrznete, možete ih čuvati i do godine dana da budu dobri za konzumaciju.

10. Piletina ili puretina

Cijelo pile ili puricu čuvajte u hladnjaku do dva dana, nakon toga će kvaliteta mesa postati upitna. Možete ga zamrznuti i tako mu produljiti rok uporabe i do godine dana. Ako zamrzavate rasječene dijelove, poput bataka, zabatka, krilca, u zamrzivaču ih možete držati do 9 mjeseci prije uporabe.

11. Juhe

Foto: screenshot/facebook

Foto: Shutterstock

Bez obzira na to je li u njima tjestenina ili meso ili oboje, juhe nemojte jesti nakon što su u hladnjaku stajale dulje od 4 dana. Ako ih zamrznete, možete ih čuvati i do 4 mjeseca.

12. Pečeno meso

Ostalo vam je od ručka ili večere? Pečeno meso možete čuvati u hladnjaku do 4 dana, a u zamrzivaču do 6 mjeseci.

13. Ostaci paniranog, pečenog ili prženog mesa

Ako vam je ova vrsta obroka ostala nakon što su svi ukućani jeli, pospremite ga u hladnjak i pojedite unutar 4 dana. Ako ćete ga zamrznuti, imate rok od 4 mjeseca da ga pojedete prije nego što kvaliteta postane upitna.

14. Pizza

Foto: Ivana Ivanović/Pixsell

Foto: Ivana Ivanović/Pixsell

Ako ste među onima koji pizzu mogu jesti i nakon što se ohladi, u hladnjaku je možete čuvati do 4 dana, a u zamrzivaču do 2 mjeseca.

15. Jaja

Svježa jaja možete čuvati u hladnjaku do 5 tjedana, a cijela nemojte ni pokušavati zamrznuti. Ako baš morate, istucite sva jaja zajedno i tako ih zamrznite.

16. Kuhana jaja

Tvrdo kuhana jaja najčešće ostanu u hladnjaku danima nakon Uskrsa. Možete ih čuvati bez rizika za zdravlje tjedan dana, ali ih nemojte zamrzavati.

>>9 namirnica koje nikad ne biste smjeli staviti u zamrzivač

>>Mislili ste da znate kako zamrznuti povrće? Evo što radite krivo

Komentara 1

LO
logitech1
00:51 01.07.2014.

sve može stajati dok ja ne procjenim da je pokvareno..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije