Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jednostavno i brzo

Kako iscijediti limun i spriječiti da mlijeko zakipi? Briljantne ideje za kuhinjske probleme

Žena u kuhinji
Foto: Shutterstock
1/6
15.04.2014.
u 09:14

Kruh vam se osušio, suze cure niz lice dok režete luk... Sve se to može riješiti

Kako da kruh ostane svjež, da iz limuna iscijedite maksimum, kako spriječiti da vam suze kapaju niz lice dok gulite luk?

To su samo neke od tegoba s kojima se svakodnevno susrećemo u kuhinji.

Ovo su neke od briljantnih ideja za kuhinjske probleme.

Sočniji limuni

Limun uglavnom sadrži oko 3 čajne žličice soka, a da biste iz njega iscijedili najviše što možete, započnite postupak tako što ćete limun zarolati po površni uz lagano pritiskanje.

Foto: screenshot/facebook

Na taj način sok će izaći iz stanica. Također, limun se prije cijeđenja može 20-ak sekundi zagrijati u mikrovalnoj pećnici.

Bitno je i kako limun režete. Režite ga po dužini, a ne po širini. Tako ćete dobiti tri puta više soka.

Za svježi kruh

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

Stavite kruh u vrećicu u koju ste ubacili celer i ostavite preko noći. Kruh će iz celera pokupiti vlagu zbog čega će okus biti svježiji, a kruh ukusniji.

Celer, treba napomenuti, neće promijeniti okus kruha.

Napravite brzo kockice leda

Vjerovali ili ne, voda će se prije zamrznuti ako je prije stavljanja u zamrzivač provrela. Razlog je takozvani Mpemba efekt, piše Daily Mail.

Ogulite češnjak bez muke

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Ubacite češnjak u metalnu zdjelu i poklopite. Protresite. To bi trebalo biti to. Izvadite češnjak savršeno oguljen.

Spasite presoljenu juhu

Sirovi krumpir narežite na četiri dijela i ubacite ga u juhu. Izvadite ga prije posluživanja. Variva se mogu spasiti i s malo vina, octa ili limunova soka.

Spasite rižu kad zagori

Ako riža zagori, odmah posudu maknite s vatre i na rižu stavite komad bijelog kruha i ostavite tako desetak minuta. Kruh će apsorbirati i neutralizirati okus zagorenosti.

Za savršen umak

Ako su juha ili umak premasni, smanjite vatru i ostavite da odstoji neko vrijeme. Na površini će se skupiti masnoća. Zatim treba u umak dodati nekoliko kockica leda. Masnoće će se zbog toga skrutnuti i bit će ih lakše pokupiti i izvaditi iz jela. Bitno je samo to učiniti brzo jer će se kockice leda brzo otopiti.

Riješite se mirisa luka

Foto: screenshot/facebook

Ako vam ruke smrde nakon što ste rezuckali luk ili češnjak, protrljajte ih o žlicu od nehrđajućeg čelika koja će apsorbirati neugodan miris.

Pecite u istom ulju

Ako želite iskoristiti ulje koje vam je ostalo za pripremu drugog jela, a riješili biste se mirisa i okusa prethodno pripravljene hrane, ulje prebacite u čistu tavicu i zagrijte na nisku temperaturu.

Pažljivo ubacite narezani korijen đumbira i pustite ga da se namače 15-ak minuta. Pri pravoj temperaturi, korijen đumbira trebao bi polako dobiti zlatno-smeđu boju. Tada đumbir izvadite. Apsorbirao je sve okuse i mirise iz ulja.

Okrenite naopačke

Sir, vrhnje i slične proizvode okrenite u frižideru naopačke. Na taj način stvorit će se vakuum koji će spriječiti razvoj bakterija koje će pokvariti omiljeni mliječni proizvod.

Da vam mlijeko više nikada ne zagori

Dok čekate da se mlijeko zagrije, stavite na lončić žlicu. Ona će napraviti barijeru koja će spriječiti da mlijeko iskipi i napravi vam nered u kuhinji.

Ne plačite dok režete luk

Ogulite luk i nasjeckajte ga u velikoj zdjeli punoj vode ili pod mlazom vode iz slavine. To će spriječiti nagrizajuće pare da dođu do vaših očiju. Također, prije sjeckanja možete nož premazati limunom.

Da povrće ne istrune

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Donju policu hladnjaka u kojoj držite povrće obložite papirnatim ručnicima koji će preuzeti na sebe višak vlage koja pospješuje truljenje povrća.

>>'Čudotvorna' soda bikarbona čisti, liječi... Evo 20 savjeta kako je koristiti

>>Jeste li znali što sve možete s octom? Ovo je korisno znati

Komentara 3

BO
boris
14:04 15.04.2014.

ova gospodja kuharica na slici bi mogla povezati najprije kose dok radi u kuhinji

Avatar Nexus
Nexus
15:12 15.04.2014.

Kosa joj je sva u rezancima. Nevjerojatno da urednik propusti ovakav neukus, a bogme nije ni hygijenski.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije