Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Recept

Jeste li čuli za empanade? Punite ih slatkim ili slanim nadjevima

Empanade
Foto: Thinkstock
16.04.2014.
u 15:31

Empanada je jastučić tijesta punjen nadljevom, a od zemlje do zemlje razlikuju se po načinu pripreme, poglavito po vrsti nadljeva koji mogu biti i slani i slatki.

Potrebno je za tijesto: 500 g brašna, 2 jaja (jedno cijelo i jedan bjelanjak), ½ žlice soli, žlica octa, 1 dl hladne vode, 3 žlice masti, žlice margarina

Za slano punjenje: 150 g kobasice, pola glavice crvenog luka, 200 g, pasirane rajčice, sol i papar po želji

Za slatko punjenje: 1 jabuka, sok od pola limuna, 4 žličice žutog šećera, po jedna šaka badema, lješnjaka i brusnica, ½ žličice cimeta

Za karamel-preljev: 4 žlice šećera, sok od naranče i pola limuna, žlica margarina

Način pripreme:

Umutite jedno cijelo jaje, jedan bjelanjak, sol, vodu i ocat. U drugoj posudi sjedinite margarin, mast i brašno, a zatim dobro prstima ujednačite u rastresitu masu. U tu smjesu ulijte umućena jaja i ostale namirnice, pa umijesite glatko tijesto. Prekrijte ga i ostavite u hladnjaku, da odstoji barem sat vremena.

Slano punjenje: Narežite na kockice kobasice i crveni luk, pa u tu smjesu dodajte pasiranurajčicu (usitnjenu) i začinite solju i paprom po okusu. Po želji dodajte ribani sir.

Slatko punjenje: Naribajte jabuku, dodajte limunov sok, šećer, usitnjene bademe i lješnjake, brusnicu i cimet. Sve to dobro promiješajte žličicom. Na površini posutoj brašnom razvaljajte tijesto debljine 3-4 mm, pa modulom promjera 5-7 cm oblikujte krugove. Napunite ih, zatim preklopite tijesto, pa vilicom pritisnite rubove da se empanade ne bi otvarale pri pečenju.

Rubove premažite vodom prije preklapanja, da bi se tijesto bolje zalijepilo. Pecite u pećnici 20 minuta na 180˚C. Pet minuta pred kraj pečenja, svaku empanadu premažite žumanjkom.

Za slane empanade svaki krug premažite senfom. Za slatke empanade napravite preljev od karameliziranog šećera, kojemu ste dodali margarin i sok od limuna i naranče. Prelijte na tanjuru servirane, gotove empanade

>>Uskršnji jelovnik s manje kalorija i više okusa!

>>Ovo su jela koja će vas odvesti na neka bliža, ali i daljnja putovanja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije