Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jackie

Jeff Arnett ekskluzivno za Večernji list otkriva tajne žestice koju obožavaju muškarci i žene

Jeff Arnett
Foto: Privatni album
1/3
19.09.2014.
u 11:43

Jeste li znali da viski omekšava u slojevima ugljena?

Je li Jack Daniel bio stvarna ličnost?

Da, Jack Daniel je postojao, a puno mu je ime bilo Jasper Newton Daniel. Rođen je na zelenim brdima Lynchburga u Tennesseeju 1850. godine, ali kako ne znamo točan datum, njegov rođendan slavi se tijekom cijelog rujna.

U Lynchburgu je Jack stvorio svoj glasoviti viski, koji se i danas proizvodi na istom mjestu, u istoj destileriji.

Jack je, naravno, bio i prvi majstor destiler svog viskija. A sve zapravo počinje hladnom vodom, no ne bilo kakvom. Mora biti bez željeza, ona koja izvire iz vapnenca na izvoru Cave Spring.

Potrebne su godine za proizvodnju pa nema mjesta ni za najmanju pogrešku

Svaka kap Jack Daniel'sa, bez obzira na to gdje ga u svijetu pronašli i probali, nastaje upravo od te izvorske vode u koju je dodan najkvalitetniji žuti kukuruz, ječmeni slad i raž te kulture kvasca koje majstori Jack Daniel'sa brižljivo uzgajaju kako bi dobili kašu.

Četiri do sedam dana fermentacije potrebno je prije destilacije kroz masivnu bakrenu destilacijsku kolonu kako bi se dobio konzistentni 70-postotni alkohol.

Ovako u najgrubljim crtama izgledaju osnove proizvodnje jednog od najcjenjenijih svjetskih viskija, a nju je za Večernji list detaljno opisao Jeff Arnett, majstor destiler destilerije Jack Daniel's.

Nije samo muško piće

Kako bi se doživjela sva raskoš aroma vrhunskog viskija, Jeff, inače tek sedmi majstor destiler u 148 godina povijesti destilerije Jack Daniel's, objašnjava nastavak proizvodnje omiljene žestice.

– Nakon destilacije svaka kap našeg viskija polagano prolazi kroz tri metra tvrdog ugljena od šećernog javora i pritom omekšava, ulijeva se u nove, opaljene i pougljene bačve od bijelog hrasta. Upravo je omekšavanje viskija u ugljenu ono po čemu se razlikuje tennessee od burbona.

Naše bačve dozrijevaju nekoliko godina u skladištu u Lynchburgu, zbog čijih hladnih zima i toplih ljeta viski „ulazi" u slojeve drvene hrastove bačve i „izlazi" iz njih. Pola okusa i sva boja razvijaju se ondje – objašnjava majstor o čijem poslu maštaju milijuni ljubitelja viskija, a on ga radi od 2008. godine nakon što se za njega pripremao punih sedam godina kao nadzornik kvalitete.

Najbolje mu je društvo srednje pečen ribeye steak i kocka leda

Danas kao majstor destiler nadzire cijeli proces proizvodnje viskija, od mljevenja, fermentacije i destilacije do omekšavanja aktivnim ugljenom i dozrijevanja u bačvama.

Pod njegovim je nadzorom ukupno 77 skladišta i 1,7 milijuna bačvi viskija koje leže u destileriji Jack Daniel's u Lynchburgu u američkoj saveznoj državi Tennessee.

– Potrebne su godine za proizvodnju i dozrijevanje viskija pa si ne mogu dopustiti kraj tog procesa kako bih otkrio da imam problem s kvalitetom, stoga svaki tjedan testiramo okus u svim našim spremnicima za omekšavanje ugljenom.

Jelu daje voćnu aromu

Jack Daniel's je i jedini proizvođač viskija koji radi vlastite bačve pa se i one testiraju prije postavljanja u destileriju, a uzimamo uzorke bačava na različitim mjestima. Više od sto zaposlenika angažirano je samo na provjeri okusa u procesu nastanka viskija.

Majstor Arnett dodaje da je Jack Daniel's najprodavaniji brend viskija u svijetu, prodaje se u 160 zemalja, a nije, što je uvriježeno mišljenje, samo muško piće.

– Ovo je uzbudljivo vrijeme za poslovanje s viskijem, posebice u kategoriji američkog viskija jer se svjetska tržišta nastavljaju otvarati i pružati priliku novim američkim viskijima. Već smo predstavili nekoliko novih viskija, uključujući Jack Daniel's Tennessee Honey i Jack Daniel's Sinatra Select, u kojima sve više uživaju i žene i muškarci. Mislim da će se ovakva situacija nastaviti dok god tržišta ostanu prijemčiva kao što su bila posljednjih nekoliko godina – kaže Jeff Arnett.

Kao što se vino sljubljuje s hranom, tako i dobar viski ima svoje partnere na tanjuru.

– Konvencionalna mudrost savjetuje spajanje jako začinjene hrane s jakim vinima i žesticama i obratno. To, međutim, ne vrijedi za Jack. Jedinstvena kvaliteta viskija Jack Daniel's leži u činjenici da njegov slatki, začinjeni, drveni, karamelasti i mrvicu dimljen okus sjajno odgovara uz ne samo domaća, ukusna jela poput roštilja dimljenog na američkom orahu, nego i uz delikatna jela kao što je svilenkasta krema od zaslađenih jaja i mlijeka.

Foto: screenshot/facebook

Prapranećakinja Jacka Daniela i autorica kuharice Lynne Tolle naučila me da Jack Daniel's može naglasiti prirodni okus hrane, bilo da se konzumira uz jelo ili dodaje u njega; u slučaju ovog drugog, jelu daje voćnu aromu te jedinstven okus karamele i vanilije. Intenzitet varira ovisno o načinu na koji se viski koristi.

Odlučite li se dodati Jack Daniel's u svoje najdraže recepte, njime možete natopiti kruh, peciva i pudinge; marinirati meso; začiniti i pikantne i slatke umake; dodati ga da pojačate okus u tekućinu za kuhanje...

Pa ipak, nema boljeg od spajanja srednje pečenog ribeye steaka s viskijem Jack Daniel's Single Barrel s ledom.

>>Najukusniji „tjedan“ u godini!

>>Ovaj osvježavajući koktel pravi je odabir da se sa stilom oprostimo od ljeta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije