Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slatkišima ususret blagdanima

Iz ljutog kamenjara na premijeru u slastičarnu u srcu Zagreba!

baDEL 1862
22.11.2014.
u 12:39

Božićno-novogodišnji ugođaj stigao je i s Korčule; predstavljena je knjiga Slatka Korčula – slatkarije korčulanskih nona Franice Tasovac

Prije deset godina počela je obrada divljeg, makijom zaraštenog kamenjara Korlat blizu Benkovca. Posebnim strojevima drobljen je kamen, potom je u malim pukotinama sa zemljom sađena loza. Niknuo je tu vinograd koji je označio ne samo prekretnicu u poslovanju tvrtke Badel 1862 nego i način obrade zapuštenih dalmatinskih pustara; slijedili su taj primjer Plenković, Gracin, Grabovac i drugi…

Ovih dana, na mali jubilej tog događaja – a pod motom „Vrijeme je darivanja“ - ta je tvrtka upriličila nesvakidašnju premijeru jednog svog novog vina s Korlata. Korlatski su crnjaci (cabernet sauvignon, merlot, syrah) već prije toga pobrali pregršt svjetskih i domaćih priznanja i odličja. Ovoga puta, posve neuobičajeno za vinske degustacije, Badelovci su u slastičarnici (!) Aida, nasred Jelačićeva trga, gotovo „ispod repa“, upriličili prvu javnu promociju svog novog proizvoda, vina Korlat Merlot Boutique, iz berbe 2011. Riječ je o slatkom crnom vinu, nastalom posebnim postupkom, prosušivanjem grožđa na trsu, pa je onda posve razumljivo da su ga na ovoj premijeri sljubljivali s Aidinim kolačima. Ima ga 20.000 boca, tek što je napunjen u butelje nakon duljeg dozrijevanja u vinariji, a pred njim je, ustvrdio je Badelov vinski direktor i glavni enolog Dubravko Ćuk, lijepa i duga budućnost. Kao i pred vinima s Korlata; 100-ak je tamo hektara, zasad prosječno godišnje naprave 300.000 litara crnih vina. Ni u Benkovcu ni u Badelu nakon korlatskih vina ništa više nije isto. Recimo i da je dizajner posebno oblikovane boce Vanja Cuculić, već proslavljen u svijetu vina, a ilustracija je Srđane Modrinić.

Slatkišima se očito približavamo nadolazećim blagdanima. Božićno-novogodišnji ugođaj stigao nam je i s Korčule; u galeriji Velvet predstavljena je knjiga Slatka Korčula – slatkarije korčulanskih nona Franice Tasovac. Na 72 stranice 31 je recept izvornih tamošnjih kolača, opremljenih atraktivnim fotografijama; knjigu opravdano drže novim korčulanskim suvenirom. F. Tasovac učiteljica je u OŠ Petra Kanavelića u Korčuli, već se dulje bavi kolačima i istraživanjem starih recepata, a upoznajući učenike s time, njeguje i kulturnu baštinu. Na zagrebačkoj promociji moglo se kušati 15 delicija koje je Franica pripremila i opisala u svojoj kuharici, ali i vina pošip i mali plavac domaće, obiteljske proizvodnje; također i njihove domaće sokove ( ljekovito bilje, šipak, limun) i rakije raznih okusa ( rogač, orah, bosiljak, limun i dr.)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije