Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
očuvanje baštine

Hrvatsko autohtono sjeme na Noinoj arki okusa

slow food
Foto: Silvije Tomašević
1/4
23.10.2014.
u 18:07

Oko 200 autohtonih hrvatskih sjemena ušlo je u Noinu arku proizvoda i sjemena na sajmu prirodne hrane u Torinu

Oko 200 vrsta autohtonih hrvatskih sjemena ušlo je u Noinu arku proizvoda i sjemena među do sada oko 2000 vrsti raznih vrsta hrane. Na sajmu prirodne hrane (Terra Madre - Slow Food) one koju su proizvodili naši preci i na način na koji su proizvodili, koji je danas otvoren u Torinu, među više od 500 delegacija iz sto zemalja sa 1000 izlagača sudjeluje  i Hrvatska. Hrvatski predstavnici svjetske organizacije Slow Food predstavljaju proizvođači češnjaka Šarac iz Ljubitovice, proizvođači domaće biološke marmelade, svinjskog kulena, vina Dingač i Žlahtina.

Ovogodišnji sajam, koji je ujedno i mjesto razmjene mišljenja, iniciranja drugačijeg gledanja na hranu, ima kao temu Obiteljska agrikultura. Sada je deseta godišnjica toga sajma, koji se održava svake dvije godine. U svijetu ima 500 milijuna obiteljskih poljoprivrednika, koji imaju 98 posto obradive površine u svijetu, ali, ako se gleda ukupno, onda proizvode manje od multinacionalnih kompanija. Ovom manifestacijom želi se ne samo osnažiti obiteljsku poljodjelsku proizvodnju, već prije sve naglasiti kako je ta hrana mnogo bolja od one industrijski proizvedene. Svijet se sve više i više okreće zdravoj hrani.

Ivo Kara Pešić, čelnik Slow Food Dubrovnika, koji je bio jedan od 11 govornika na otvaranju ovogodišnjeg sajma u Torinu, kazao je kako se ta organizacija zauzima u Hrvatskoj za očuvanje autohtonih vrsti žita, sjemena, voća, kao i  američka prva dama Michelle Obama.

>>Noina Arka u središtu Njemačke

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije