Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ni traga krizi

'Grci su sjajni domaćini i to se nije promijenilo'

Zagrepčanke Dijana i Adrijana na Kreti
Foto: Privatni album
1/5
31.07.2015.
u 07:12

Proteklih su godina takve poslove dolazili raditi Srbi, Mađari, Albanci....

Potkraj lipnja rezervacije za grčka ljetovališta padale su dvoznamenkasto, najčešće po dvadesetak posto.

U prvom tjednu srpnja, kad su banke zatvorene, strmoglavljivale su se i do 40 posto. Posljednjih dana mediji javljaju da neke grčke aviokompanije za toliko spuštaju cijene, a za popustima posežu i pojedini hotelijeri. Je li u općoj grčkoj krizi i neizvjesnosti ugrožena i žila kucavica tamošnje ekonomije – turizam, koji zemlji donosi više od 20 milijuna turista i 13 milijardi turističkih eura prihoda? Ili, po običaju, bombastične vijesti samo putuju brže od dobrih i stižu dalje?

Puni do listopada

– Na Mikonosu ni traga krizi. Da ne znamo kroz što Grčka prolazi, na samom otoku ne bismo ništa primijetili. Mikonos je pun turista, navečer se probijate kroz gužvu. I to ne bilo kakvih turista. Mikonos ima elitni turizam. Noćenje u hotelu, recimo, stoji između 300 i tisuću eura, turista je odasvud, sve je na nivou i troši se naveliko – svjedoči naš turistički radnik (podaci u redakciji), koji se sa suprugom u nedjelju vratio sa sedmodnevnog odmora na Mikonosu.

– Najjednostavnija jela u tamošnjim restoranima stoje između 17 i 25 eura, kokteli su i po 20 eura, ležaljka na plaži sa suncobranom 35 eura... A sve je puno i imate osjećaj da tu novac teče u potocima – veli naš sugovornik.

Hotelijeri s Mikonosa hvale se da su im sobe popunjene sve do polovice listopada, a činjenica jest i da nitko od značajnijih europskih turoperatora nije stornirao svoje programe za Grčku. Na otoku, koji je na glasu kao gay friendly destinacija, ali to ne upada posebno u oči, jedina je promjena, veli naš sugovornik, što na jednostavnijim poslovima sada radi više domaćih ljudi.

– Proteklih su godina na grčke otoke masovno dolazili konobariti Mađari, Bugari, Srbi, Albanci... Sada većinu toga i sličnih poslova odrađuju sami Grci – kaže naš sugovornik, kojem turističko iskustvo kazuje da je na Mikonosu možda lagana oseka gostiju iz Njemačke. Da su, pak, cijene počele padati, nije primijetio.

Grci nisu ljutiti ni ogorčeni, možda malo zabrinuti. Znali su nas priupitati je li sve u redu, osjećamo li se sigurnima

Zagrapčanka Dijana

Ni na najvećem grčkom otoku Kreti nema znakova krize i političke drame kroz koju Grčka prolazi. Zagrepčanke Dijana i Adrijana, koje svoje nećake Brunu (9) i Vitu (12) na kraju školske godine nagrađuju putovanjem, nisu to propustile ni ove godine. S Krete su se vratile prije koji tjedan.

– Naši nećaci jako vole povijest i već smo ih vodili na Rodos, Santorini... Bez obzira na cijelu situaciju oko Grčke, nismo bili ni u kakvoj dvojbi, željeli smo na Kretu i nismo požalili – kaže Dijana. – Kreta je prekrasna, a Grci su sjajni domaćini, jako ljubazni, ali ne i servilni, a to ni problemi u kojima im se zemlja nalazi ni najmanje nisu promijenili.

Više od dobrih domaćina

– Naučili smo u Grčkoj dobiti i više od onoga što dobri domaćini pruže gostu, a tako je bilo i ovaj put. Ako djeci nešto nije fino, bez problema im pripreme nešto drugo. Čak i kad jedete nešto jednostavnije, za samo četiri-pet eura, u taverni će vas počastiti gratis aperitivom i kolačem na kraju, pa još i njihovom rakijom. Nije čudno da uz tortilju s girosom po cijeni od nekoliko eura dobijete i sok gratis. Mali suvenir koji smo izgubili u autobusu kad smo išli na izlet, za dva dana su nam donijeli na vrata hotelske sobe. Ulaz je za djecu u svim muzejima besplatan, a manje naplaćuju i autobusnu kartu. Kad smo jednom zgodom na putu iz našeg mjesta Heraklion poželjeli sići s autobusa ranije, u Hersonisosu, nismo na to ni pomislili, a oni nam vratili razliku u cijeni – prisjeća se niza ugodnih situacija s nedavnog ljetovanja na Kreti Zagrepčanka Dijana.

Nije primijetila da je turista išta manje nego što su domaćini očekivali, a nisu, kaže, izgubili ni na svom poznatom raspoloženju.

– Nisu ljutiti ni ogorčeni, možda malo zabrinuti. Često su nas kao strance, valjda zbog situacije, zapitkivali je li sve u redu, osjećamo li se sigurnima – veli Dijana.

>>Tko je žena pred kojom drhti cijela Grčka

>>Grčka platila više od 6 milijardi dugova MMF-u i ECB-u

Komentara 3

Avatar dr. Evil
dr. Evil
07:52 31.07.2015.

zgodna je ova plava, pravi komad!

BR
brčko
09:26 31.07.2015.

i što nam sada ovaj članak treba reći?? da idemo u grčku na more, ili što?!? ja neću... pozdrav iz makarske :-)

FI
Fisherman
09:58 31.07.2015.

Reklama za Grcki turizam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije