Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUT POD NOGE

Fiumare, praznik za sve koji žive s morem

Fiumare, putovanja
Foto: Fiumare
1/2
27.05.2015.
u 11:58

U gradu na Rječini do 27. svibnja slavio se Festival mora i pomorske tradicije s kvarnerskim obilježjem, a vraća nas 100 godina u prošlost

 Doba dok je Korzo još bio more, u Rijeci je na cijeni bilo pomorsko znanje, iskustvo i (su)život s morem. Fiumare, festival mora i pomorske tradicije s kvarnerskim obilježjem, od 20. do 27. svibnja vratit će sve koji se u Rijeci zateknu ili onamo ciljano otputuju stotinu godina unatrag, u doba kada je prostor uz Mrtvi kanal bio mjesto svakodnevnog trgovačkog prometa. Festival Fiumare i ovog će proljeća u Rijeci povezati pomorsku i trgovačku tradiciju prošlosti s današnjom svakodnevicom grada na Rječini. Fiumare će biti svojevrsni vremeplov na autentičnim lokacijama Mrtvog kanala i Verdijeve ulice, a tradicijske će barke ponovno uploviti na sam Korzo i zauzeti cijeli riječki akvatorij i luku.

Četiri krajnosti

Drvene barke na jedra usidrene u Mrtvom kanalu, trgovci i obrtnici u tradicijskim nošnjama iz svih krajeva Kvarnera, interaktivne radionice pomorskih i ribarskih vještina, promocija starih običaja, gastronomska ponuda autohtonih jela i vina, organizirano razgledanje povijesnih lokacija užeg središta grada, regate tradicijskih barki na jedra, izložbe, predavanja, dani otvorenih paluba i muzeja... samo su dio programa koje nudi Fiumare.“Quaternarius” je latinski naziv za mjesto u kojem se spajaju četiri krajnosti: planine sa sjevera, otoci s juga, krševita obala s istoka i veliki poluotok sa zapada, uz sudar južnih i sjevernih vjetrova, istočnih i zapadnih trgovačkih, običajnih i civilizacijskih utjecaja.

To je Kvarner, a središte Kvarnera je Rijeka. Svi putovi vode u Rijeku, kopneni i morski, jer je Rijeka srce Kvarnera. Riječka tržnica, ribarnica, luka, brodovi... sve je to dio jedinstvenog doživljaja grada koji stoljećima pulsira životom. Još od starih Liburna koji su morem povezivali područje od Raškog zaljeva do ušća Krke i razmjenjivali svoja dobra s Histrima i Dalmatima, preko rimske Tarse kao ishodišta graničnog Limesa, iz ušća Rječine se isplovljavalo i u deltu uplovljavalo baš kao i danas. Rijeka, Fiume, Rika, Reka...Grad je to u kojemu se stoljećima prožimaju narodi, kulture i jezici. Najznačajnija povijesna imena grada pišu se na hrvatskom, talijanskom, mađarskom i mnogim drugim jezicima, a poznati Riječani pronijeli su glas o gradu diljem svijeta.

Riblja marenda

Rijeka je uvijek bila svoja i posebna. Ali uvijek vjerna moru, morem povezana i svojom lukom otvorena cijelome svijetu. Fijuk vjetra uz rubove jedara i zov mora oduvijek privlače Rijeku moru, mjestu gdje se Rječina ulijeva u more. To je mjesto održavanja festivala Fiumare. Spustite se do Kvarnera i budite dio festivala, osjetite duh Rijeke, počastite se dobrom ribljom marendom i nazdravite vrbničkom žlahtinom.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije