Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kakav standard!

Evo zašto je Švedska odlična zemlja za život

Stockholm
Foto: Shutterstock
1/3
21.03.2014.
u 14:17

Bez obzira je li vrtić privatan ili državni, cijena nije nikad veća od tri posto njihove plaće

Šveđani su lideri kada je riječ o jednakosti među spolovima.

I muškarci i žene koriste porodiljni dopust, i to čak 480 plaćenih dana, čime država novim obiteljima stalno šalje poruku da su i mame i tate u mogućnosti njegovati i obitelj i karijeru. Bez obzira je li vrtić privatan ili državni, cijena nije nikad veća od tri posto njihove plaće. Slično je kasnije i s cjelodnevnim boravkom, čija je cijena maksimalno dva posto od prihoda roditelja.

Školarine na fakultetima plaćaju se kroz stipendije ili kredite. Kada je riječ o zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, i tu je računica, za naše uvjete, bajkovita. Poslodavac za bolovanje, osim prvog dana, plaća osamdeset posto plaće. Prilikom bolovanja dužeg od dva tjedna, švedsko socijalno dodatno uplaćuje manji bonus, a prilikom višemjesečnog bolovanja dobiva se redovni, mjesečni dodatak.

Foto: screenshot/youtube/ilustracija

Foto: Screenshot/Youtube

Estetsko svjetsko čudo

H&M je sigurno najrasprostranjeniji švedski brand. Prvo su 1948. započeli s prodajom ženske garderobe, a '76. je otvoren prvi H&M dućan u Velikoj Britaniji, čime počinje modna odiseja ovog branda po čitavoj Europi i svijetu. Ostali švedski modni brandovi Acne, Nudie, kao i DEM Colecitve uz H&M možemo staviti pod zajednički nazivnik - 'easy cool'. Sve je tako minimalistički, jednostavno, nepretenciozno, nježno i lijepo.

1940. je nastao švedski dizajn koji znači čiste linije, svijetlo drvo i koncept 'user-friendliness' - IKEA. Danas se prodaju u 40 zemalja svijeta a dali su nove smjernice i rješenja koja su poslove i život u kući činili jednostavnijim i veselim. 2003. godine je iz Švedske u naše živote došao Skype. Niklas Zennström izumio je besplatnu internetsku videokomunikaciju i još jednom potvrdio da je planet Zemlja, kada smo tako umreženi, zapravo – vrlo malen. Bez sumnje treba posjetiti zemlju koja je toliko dala modernom društvu.

Što čekate?

>>Ovo se dogodi kada švedski Zavod za zapošljavanje napravi grešku

>>Ovo su najsretnije zemlje na svijetu. I Hrvatska je na listi

Komentara 3

Avatar reference
reference
14:29 21.03.2014.

pa sad, ja ne znam je li zemlja odlicna za zivot u kojoj 6 mjeseci godisnje sunce izadje u podne a zadje u dva sata poslije podne. da su oni tako dobri za zivot. bilo bi njih 100 miliona tamo a ne malo vise od hrvatske. mene bi stvarno morala natjerat teska nevolja da odem u svedsku zivjeti, ili bilo koju drugu skandinavsku drzavu

KA
karambita
12:13 22.03.2014.

Jedan moj prijatelj je zivio 6 mjeseci u Norveskoj. Kaze, ma ebes zemlju u kojoj u pola godine jednom vidis sunce. Nije izdrzao, vratio se u Njemacku.

TO
TomislavZ
20:40 22.03.2014.

Ok, ali što je s nedostatcima? Njih nitko ne spominje. Na primjer poznato je da su Šveđani žešći depresivci i da nacija ima problema sa psihičkim oboljenjima. Zapravo to su problemi i ostalih skandinavskih zemalja. Uzrok je premalo sunca, kao što se već spominje u komentarima. Također: "Niklas Zennström izumio je besplatnu internetsku video komunikaciju". Izumio? Pa dajte ljudi malo ozbiljnosti i profesionalizma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije