Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sočni zalogaji

Četiri ukusna nova načina kako uživati u kvinoji

biljka kvinoja
Foto: Flickr/Christian Guthier
04.03.2015.
u 17:00

Blagog okusa i raznovrsne teksture, kvinoja je idealna namirnica ako želite oplemeniti svoju prehranu

Do prije nekoliko godina kvinoja je doslovna bila nepoznata izvan Južne Amerike. Danas je jedna od glavnih namirnica u samoposlulgama, restoranima i domovima diljem svijeta. Zbog velike hranjivosti dobar je izbor za dijetalnu prehranu pa ju je čak i NASA uvrstila u prehranu astronauta tijekom dugotrajnijeg boravka u svemiru. Kvinoja je čisti proetin zbog čega je odličan nadomjestak za meso tako potreban vegetarijancima i veganima. Ona je bezgluteinska žitarica i spasitelj za oboljele od Chronove bolesti. Blagog okusa i raznovrsne teksture, kvinoja je idealna namirnica ako želite oplemeniti svoju prehranu.

Bezgluteinski čokoladni kolačići

Lagani, sočni kolačići delikatnog okusa nisu preslatki niti suviše začinjeni čokoladom, a krasi ih i blagi okus kvinoje. Za spravljanje je potrebno tek 10 minuta i 20 minuta pečenja. U ¾ šalice stavite kvinojino brašno, dodajte pola šalice šećera, dvije žličice kakaa, ¼ praška za pecivo, ¼ žličice soli, 1/3 maslinovog ulja, 2/3 šalice vode, 1 jaje, 1 žličicu arome vanilije te nakon pečenja malo šećera u prahu. U smjesu možete staviti i mljevenih suhih brusnica i oraha.

Doručak od kvinoje i amaranta

Ovaj doručak će vas zagrijati kao nijedan drugi. Najbolji razlog zbog kojeg treba jesti kvinoju za doručak je to što održava razinu šećera u tijelu stabilnom tijekom jutra, što znači više želje, energije i ravnoteže misli tijekom dana. Doručak je gotov u trenu, a potrebni su vam ovi sastojci: dvije jušne žlice zobene kaše, 1 jušna žlica lanenog sjemena, 2 jušne žlice kvinoje, malo mljevenih klinčića i malo agavina sirupa.

Vegeterijanski čili s kvinojom

Umjesto mesa, iako postoje mnoge popularne varijacije s piletinom, može se napraviti i vegeterijanski čili. Povrtni čili koji se spravlja samo sa grahom i povrćem i zamjenom za meso, osnova je svake kuhinje koja ne koristi meso. Inspirirana Meksikom, vegeterijanski kvinoja čili ima snažan okus zahvaljujući povrću, čili papričicama i drugim začinima. Zadovoljit će i pasionirane ljubitelje mesa. Za spravljanje je potrebno pola šalice kvinoje, 1 šalica vode, 2 žličice maslinova ulja, 1 veliki luk (nasjeckani), 32g papričice jalapeno (nasjeckane), 1 šalica mrkve (kolutići), 1 šalica celera (kolutići), 1 velika zelena paprika green bell (nasjeckana). Potrebno je nascjekati i 1 tikvicu, 4 čena češnjaka, 150 grama velikog smeđeg graha, 150 grama nasjekane rajčice, 1 žličica kumina, 2 žličice čili papričice, 2 žličice origana i 1 žličica mljevene paprike te soli i papra.

Energetske štangice od kvinoje

Riječ je o popularnim grickalicama koje su ujedno i zdrave. Mnogi entuzijasti ne znaju da su slične takozvane štangice pune šećera, konzervansa i drugih nezahvalnih sastojaka. Pa ako tražite nešto što je zdravo i ukusno, napravite svoje kod kuće. Proteinske štangice dat će vam potrebnu energiju, a upravo je kvinoja odličan izbor. U štangice možete dodati kokosovo ulje i tahini namaz. Za pripremu je potrebno ¼ šlaice kuhane kvinoje, 6 datulja, 2 jušne žlice kokosova ulja i ¼ šalice badema.

>> 5 vrsta žitarica koje biste trebali uvrstiti u svoju prehranu

>> Tradicija uz malo mašte postaje delicija

Komentara 2

Avatar Honduras
Honduras
19:49 04.03.2015.

kvinoja??? moga je "novinar" malo proguglati pa bi za 3 sekunde saznao da se ta žitarica zove kinoa, a ne kvinoja.

Avatar Honduras
Honduras
19:51 04.03.2015.

"Danas je jedna od glavnih namirnica u samoposlulgama, restoranima i domovima diljem svijeta. " - ovo je valjda najbesmislenije što sam danas pročitao. bilo bi zanimljivo da ovaj "novinar" malo obiđe trgovine i restorane... pa da vidi u koliko je našao kinou - u dva ili tri u zagrebu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije