Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvor inspiracije

Bundeva u tanjuru: Tri brza recepta za jednostavna jela s tikvama

Bundeva
Foto: Shutterstock
1/4
31.10.2014.
u 14:04

Došljakinja iz Amerike stoljećima je hranila puk

Bundeva, tikva, buča... izdašna kraljica jesenskog jelovnika nepresušan je izvor inspiracije za gurmane.

Kako god je pripremili – u slanom ili slatkom izdanju, pečenu, kuhanu, zgnječenu u pire ili u slasnim varivima, s njom ne možete pogriješiti.

Raskošna Meksikanka, jer na europske je obale stigla u tovaru trgovačkih brodova nakon otkrića Amerike i jedna je od rijetkih biljaka koje su dobro podnijele put, na Starom je kontinentu dočekana raširenih ruku s obzirom na to da je njezina izdašnost stoljećima bila ta koja je punila tanjure puka te je stoljećima slovila kao hrana siromašnih.

Puno više od hrane

No bundeva je puno više od toga. Ima sočno meso lijepe narančaste boje, slatkasta je, a cijene je i nutricionisti:

– Ima vrlo nisku kalorijsku vrijednost – kaže magistrica Mirela Marić, nutricionistica iz Poliklinike Adiva.

– Zbog obilja karotina, provitamina A, vitamina C, E i K te vitamina B grupe, kalija, fosfora, kalcija, željeza preporučuje se u prehrani svih dobnih skupina, posebno dijabetičarima i svima koji vode računa o liniji – objašnjava Marić.

Bundeva je i izvrstan diuretik i preporučuje se osobama s reumatskim tegobama, gihtom, upalom mokraćnih puteva, bubrega i žuči. Zanimljiv podatak koji se veže za bundevu jest da okusni pupoljci u ustima na nju reagiraju pojačanim lučenjem hormona sreće i uzbuđenja pa joj pripisuju afrodizijačka svojstva.

Miris pečene buče muški mozak percipira tako da povećava protok krvi za čak 40 posto. No, osim što miris pečene bundeve podiže muški libido, ona je vrlo zdrava hrana za muško zdravlje jer koštice bundeve pospješuju rad prostate, njihovo ulje blagotvorno djeluje na njeno zdravlje.

Zeleno srce Austrije, Štajerska, regija je koja je svoje bundeve zaštitila i brendirala te po njihovoj proizvodnji postala svjetski poznata.

Foto: Davor Puklavec/ Pixsell

Bundevu i sve što tamo proizvode – od sjajnog mesa do koštica i ulja (poznatog kao štajersko crno zlato) – umiješali su doslovno u sve: od slanih i slatkih jela do čokolade i sladoleda. Iako se možda čini neobičnim, no sladoled od burbon vanilije posut toplim prženim sjemenkama bundeve i pokapan bučinim uljem vrhunska je slastica koju vrijedi kušati, baš kao i čokoladnu pločicu u kojoj su lješnjake zamijenile sjemenke bundeve.

Štajerski brend

I dok su Austrijanci razvili cijelu priču o gastronomskoj ulozi bundeve, mi hvatamo korak. U Tovarniku se već petu godinu zaredom održava natjecanje na kojem se mjere i važu najdeblje bundeve. Buca kraljica ove je godine imala čak 630 kilograma, a odnjegovao ju je na svojoj njivi Tomislav Đurđević iz Viškovaca. Time je nadmašio prošlogodišnji rekord od 540 kilograma, a rekorderka je sada na turneji u sklopu koje na istarskim sajmovima tartufa i terana mami uzdahe oduševljenja.

>>Najveća bundeva u Hrvatskoj teži 630 kilograma

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije