Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slano&Slatko

Aisha Al Tamimi: Želim u tanjuru povezati Hrvatsku i Katar

ajša
Foto: Privatni album
1/2
26.11.2015.
u 12:00

Aisha Al Tamimi, najpopularnija katarska kuharica i autorica popularne televizijske emisije o gastronomiji, oduševljena je Hrvatskom, hranom i ljudima te najavljuje poslovnu suradnju

Katarka Aisha Al Tamimi neupitna je vladarica katarskih malih ekrana kada je riječ o gastronomiji. Sjajna kuharica posljednjih devet godina potpisuje vrlo gledanu emisiju o kuhanju i hrani na državnoj televiziji te je autorica čak šest sjajnih zbirki i recepata sa savjetima. Boravila je u Hrvatskoj, proputovala ju je uzduž i poprijeko, posjetila Zagreb, Plitvice, Split, Dubrovnik, Hrvatsko zagorje...

Nije stigla do Slavonije, no, namjerava se vratiti. Za susreta na zagrebačkoj tržnici Dolac, dok je oduševljeno kupovala povrće, voće i sir, za Večernji list rekla je da želi upoznati našu kuhinju i pokušati povezati specijalitete dvaju različitih podneblja. Kad je vidjela bogatu ponudu u Zagrebu, jedna od ideja koje su joj pale na pamet bila je napraviti baklavu s hrvatskim namirnicama i kombinirati je s vrhunskom čokoladom.

Prvi ste put u Hrvatskoj. Kakvi su vaši dojmovi, jeste li očekivali to što ste vidjeli?

- Da, prvi sam put u ovoj divnoj zemlji. Iako sam proputovala gotovo cijeli svijet, čovjek ne može ostati ravnodušan prema Hrvatskoj. Priroda koju sam vidjela oduševila me već na pri pogled, sve je tako prekrasno zeleno, pravi praznik za oči.

Što ste prvo kušali u Zagrebu?

- Zahvaljujući gostoprimstvu našeg prijatelja koji je predstavio i pokušao nam približiti toplinu koju u sebi nose Hrvati, otišli smo na Sljeme. Kakva vegetacija, pravo osvježenje! Kušala sam nešto za što su mi rekli da je specijalitet spravljen od domaćih namirnica, izvrsnu juhu od gljiva. Sjajno, meni vrlo neobično i egzotično.

Bili ste na tržnici, dakle zavirili ste u trbuh grada... Vidjeli ste iz prve ruke kakvu hranu konzumiraju Hrvati. Kakvi su dojmovi?

Posjetila sam dvije tržnice u glavnom gradu, bila sam na Dolcu i Trešnjevci. Oduševljena sam, prije svega količinom domaćih proizvoda, ali i okusima. Probala sam voće i domaći sir koji se kuha u vodi i nakon toga dimi. To je za mene novi okus. Moram priznati da su cijene proizvoda za tu kvalitetu pristupačne u usporedbi s istim proizvodima u Kataru. Postoji potencijal za delikatesni uvoz. Voljela bih Kataru predstaviti neke hrvatske proizvode. Pokušat ćemo poraditi na tome u našim sljedećim koracima. Vjerujem da bi katarski šefovi kuhinja prepoznali kvalitetu tih namirnica.

Kako je živjeti u Kataru kao kuharica i kao zvijezda TV emisije? Jeste li vrlo popularni?

Kao najmlađa sestra u obitelji, nisam imala potrebu previše kuhati, no kada sam se udala, željela sam suprugu pripremiti najbolje. Moja najstarija sestra svakodnevno je dolazila k meni. Zahvaljujući njoj, otkrila sam da kuhanje nije teško i u tome sam pronašla ljubav. U ono vrijeme niste imali mogućnost kupovanja kuharica, ali zahvaljujući putovanjima, volji i ljubavi prema kuhanju, otkrivala sam nove recepture i tradicionalnoj kuhinji dodavala nove začine, eksperimentirala... Svaka slava i pozicija zvijezde ima svoju odgovornost prema onima koji vas cijene i poštuju.

Što mislite o hrvatskoj kuhinji? Što vas se posebno dojmilo?

Kušala sam puno toga i sada polako analiziram. Mnogo je vrlo zanimljivih jela i kombinacija koje su za naš svijet u Kataru, malo je reći, neobične. Posjetila sam i Hrvatsko zagorje, Gorski kotar, Dalmaciju, no nisam stigla do Istre. Kako sam čula, njihova je kuhinja bliska talijanskoj, Moja ruta gurmanski je avanturistička, baš kao i priprema hrane. Ovo je za mene novo iskustvo, a svako iskustvo nas obogaćuje.

Planirate li zajedničke projekte s hrvatskim kuharima?

Koliko znam, posljednje tri godine dosta ste radili na halal certificiranju hotela i restorana, što je vrlo važno za višemilijunsko tržište. Halal je dio svakodnevice mnogih ljudi te planiram održati radionicu o pripremi arapskih specijaliteta. Puno je onih koji razumiju važnost međunarodne kuhinje i koji su svjesni da gastronomija ima veliku ulogu za turističku destinaciju. Želja mi je naučiti i pripremati nekoliko hrvatskih specijaliteta te putem televizijskog serijala koji bih voljela snimiti u Hrvatskoj arapskom svijetu predstaviti hrvatsku kuhinju. To je u planu tek za iduću godinu.

Foto: Robert Demo

>>Od Rovinja do Italije i Zagreba prenosi spoj mediteranske i francuske gastronomije

>>Prava pivska raskoš nadohvat ruke

Komentara 4

Avatar d-ano
d-ano
12:36 26.11.2015.

.......................Katar finanacira ISIL...........................

J4
j4y6w8
18:39 26.11.2015.

svaka cast gospodi ali ne zelimo povezati hrvaysku s kayarom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije