Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mijenjajte navike

4 načina kako uništavamo hranjive tvari iz povrća

pesticidi voće povrće
Foto: Thinkstock
23.01.2015.
u 07:45

Termička obrada uništava većinu hranjivih tvari. Ako kuhate povrće, radije ga pripremajte kao varivo ili samo blanširajte

Stručnjaci preporučuju dvije i pol šalice povrća na dan za zdravlje.

Ipak, ako povrće ne pripremate pravilno, čak i ako ga pojedete više od te količine, ono može biti manje hranjivo.

Ovo je 7 načina kako povrće činimo nezdravim:

1. Predugo kuhanje

Ovo je jedan od najčešćih načina  na koji uništavamo hranjive vrijednosti u povrću. Termička obrada uništava većinu hranjivih tvari. Ako kuhate povrće, radije ga pripremajte kao varivo ili samo blanširajte.

2. Koristite bilo koje ulje

Ako koristite ulje pri pripremi povrća, izbjegavajte suncokretovo, koje na visokim temperaturama postaje toksično. Umjesto njega radije povrće pripremajte na maslacu ili kokosovu ulju.

3. Podgrijavanje u mikrovalnoj

Iako nam se podgrijavanje povrća u mikrovalnoj može činiti kao brzo i jednostavno rješenje, ipak ne bi trebalo biti prvi izbor. Toksični sastojci iz plastičnih posuda u kojima najčešće podgrijavamo hranu u mikrovalnim pećnicama mogu otpuštati otrovni BPA u hranu, a i povrće će se u mikrovalnoj lako raspasti.

4. Kuhanje na jakoj vatri

Koliko ste puta bili u žurbi i pritom namirnice pripremali na jačoj vatri kako bi jelo bilo što prije gotovo? Ako u pripremi obroka koristite maslinovo ulje, u ovoj situaciji ulje će se početi dimiti, a hrana će najčešće izgorjeti. Još važnije je to da se pri visokim temperaturama  uništavaju blagotvorni antioksidansi iz maslinova ulja. Stoga, kuhajte s maslinovim uljem na umjerenoj vatri, a pri kraju povrće poprskajte hladnim maslinovim uljem kako biste bili sigurni da će vas opskrbiti potrebnim antioksidansima.

>>Slažete li jaja u vrata hladnjaka? Zbog ovoga ne biste trebali

>>5 namirnica koje bi zimi trebali konzumirati

Ključne riječi

Komentara 1

KO
kojesta
19:57 24.01.2015.

mikrovalne zrake un istavaju prirodne antioksidanse, a s time i nase celije u borbi s radikalima, zato nisu zdrave, ne samo zbog plastike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije