Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INSTAR INFORMATIKA

Roccat RYOS MK - povoljn(ij)a mehanika

Roccat RYOS MK
Foto: PR FOTO
1/7
29.06.2015.
u 09:49

Ryos MK jedna je od najjeftinijih mehaničkih tipkovnica na tržištu, a s mogućnostima kakvih se ne bi posramili ni dvostruko skuplji modeli.

Koliko god su nam mehaničke tipkovnice drage, ne možemo ignorirati činjenicu da su im cijene često previsoke. Ako želite primjerak pune veličine i iole naprednijih mogućnosti, iz novčanika ćete morati istresti preko 1.000 kuna. S time na umu, Roccatov Ryos MK s cijenom od 779 kuna spada među najjeftinije, a ujedno i najisplativije mehaničke tipkovnice na tržištu.

Kombinacijom cijene i mogućnosti izravno mu konkuriraju tek CM Storm Trigger Z i Func KB-460 - svega dva modela na tržištu od njih nekoliko desetaka! Da biste vaše mukotrpno zarađene pare trebali dati baš njemu, Roccat će vas pokušati uvjeriti nekolicinom zanimljivih karakteristika koje je ugradio u svoj Ryos MK. Usput, ista tipkovnica dostupna je i u verzijama MK Glow i MK Pro. Varijanta Glow ima plavo pozadinsko osvjetljenje tipki, a boju osvjetljenja modela Pro možemo birati na razini pojedine tipke te on nudi još i USB hub, konektore za slušalice i mikrofon te nekolicinu drugih dodataka.

Sve to znači da “obični” Ryos MK, koji ovdje opisujemo, nema ni osvjetljenje tipki, ni USB ili audio portove. Ono što ima jest ukupno osam makro tipki, memoriju za spremanje do pet korisničkih profila, integrirano (neodvojivo) odmorište za dlanove i kvalitetan mehanizam tipki. Umjesto popularnog Cherry MX Reda, Roccat je posegnuo za prekidačima Cherry MX Black. Premda također posve linearni i lišeni mogućnosti da pod prstima osjetimo kad tipka okine (ovo je moguće samo kod prekidača Brown i Blue), prekidači Black imaju za 15 grama veću silu pritiska (60 g, naspram Redovih 45 grama) pa su tvrđi.

Nekim korisnicima, poput potpisnika ovih redaka, to će u potpunosti odgovarati, dok će drugima ipak više pristajati mekoća prekidača Red. Nema jasnog pravila i ne može se govoriti o tome da su jedni bolji za igranje od drugih. Tko vas u to pokuša uvjeriti, slobodno ga nazovite bedakom. Nova uloga za CapsLock Funkcije makro tipki (i svih ostalih) određujemo sami unutar odličnog Roccatovog drivera. Moguće im je dodijeliti kojekakve unaprijed definirane makroe, koji su dostupni u Roccatovoj bazi igara, kao i proizvoljne tipkovničke kratice, kombinacije tipki, multimedijalne i sistemske funkcije, tajmere i štošta drugo.

Uočit ćete da se svakoj tipki mogu dodijeliti dvije funkcije. Tome je tako jer Ryos MK podržava takozvani Easy-Shift, mogućnost koja na inteligentan način udvostručuje broj kontrola dostupnih igraču. Naime, Roccat je (ispravno) zaključio da nam je CapsLock manje-više beskoristan, a istovremeno postavljen na lako dostupno mjesto. Ako ga pritisnemo, apsolutno sve tipke dobit će sekundarnu funkciju koje smo im dodijeliti u driveru.

Primjerice, tipkom W ići ćete naprijed, a CapsLock+W možete namjestiti da vam pošalje trupe u napad, baci granatu ili nešto osmo. Naravno, ako CapsLock želite koristiti za njegovu uobičajenu namjenu, jedan klik na pripadajuću opciju unutar drivera pobrinut će se za to da dobije svoju defaultnu funkciju. Ergonomija Ryosa MK je odlična, kako zbog ugrađenog odmorišta za dlanove, tako i zbog dobro pogođenog nagiba tipkovnice. Donja strana tipkovnice ima vodilice za kabel pa možemo odabrati hoće li on izlaziti sa stražnje strane ili nekog od bokova. Zgodno. Odvojenih multimedijalnih tipki nema, ali glasnoćom zvuka te puštanjem glazbe i videa može se upravljati kombinacijom tipke Fn i tipki F1-F8 (ili nekim drugim tipkama koje sami namjestite, naravno).

Ako tražite jeftiniju mehaničku tipkovnicu, a istovremeno se ne biste htjeli odreći baš svih mogućnosti kakve obično dobivamo od najluksuznijih modela, Ryos MK se nameće kao dobar izbor.

  • Tip prekidača Mehanički (Cherry MX Black)

  • Sučelje USB (1 konektor)

  • Dodaci Ugrađeno odmorište za dlanove

  • Duljina kabela 1,8 m

  • Cijena: 779 kn

PLUS: Solidna konstrukcija, kvalitetni mehanički prekidači, ergonomija, Easy-Shift, odličan driver

MINUS: Nema pozadinsko osvjetljenje tipki

UKUPAN DOJAM: Jedna od najisplativijih mehaničkih tipkovnica na domaćem tržištu

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije