Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi trend

Uspon kamera za snimanje atraktivnih videa u 360 stupnjeva

SAMSUNG
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
25.04.2017.
u 17:35

Samsung je u kratkom roku objavio već drugo izdanje svoje Gear 360 kamere, a snimanje videa u 360 stupnjeva je u porastu

Facebook je protekli tjedan održao veliku razvojnu konferenciju na kojoj su među glavnim temama bili virtualna stvarnost i snimanje fotografija i videa u 360 stupnjeva. To je dodatno osnaženo i popratnim poklonima sudionicima – Facebook je tom prilikom podijelio čak 4000 kamerica Giroptic iO 360. Neki analitičari posegnuli su i za proročanskim rečenicama i Zuckerbergov plan razvoja servisa virtualne stvarnosti označili početkom kraja naše ovisnosti o smartphoneima jer će se glavnina interakcije seliti u virtualni prostor. A kako upravo u takvom okruženju video i fotografije u 360 stupnjeva najbolje dolaze do izražaja odlučili smo istražiti koliko su uznapredovale kamere takve vrste i kakvo je iskustvo korisnika.

Gledatelji biraju kut

A koga bolje to pitati nego nekoga tko redovito snima video u 360 stupnjeva. Svoja iskustva podijelio je fotorepoter agencije Pixsell Borna Filić.

– Super je raditi s 360 kamerama, one daju novu perspektivu. Ljudima možete ponuditi da sami biraju što će gledati. Mi jedino zadajemo poziciju. Gledatelji se mogu odvesti u prostore koje možda nemaju prilike vidjeti, a zahvaljujući 360 tehnici imaju doživljaj kao da su tamo. Ako krajnji korisnik ima i VR naočale onda je taj doživljaj potpun, s pravim zanosom prenosi nam Filić, ali i otkriva da treba paziti na neke detalje:

Bitna je priprema

– Mana je što se apsolutno sve vidi, tako da je malo nezgodno postavljati rasvjetu i treba paziti na hrpu detalja u prostoru. U postprodukciji se može sve to “zakrpati”, ali zahtijeva dosta vremena... Bolje je sve u startu složiti kako treba. Ako ne želite biti u kadru, dobra je opcija što se kamere mogu aktivirati preko mobilne aplikacije, samo pazite da ne ostanete pritom bez kamere.

 

Evo kako je Filić opisao neke od popularnih modela:

1. Ricoh Theta S - spoj dva kadra je gotovo nevidljiv i odlična je za fotografije s obzirom na to da se sve postavke mogu ručno korigirati. Odlična je za snimanje noćnog neba. Mana je baterija koja nije zamjenjiva.

2. Samsungov Gear 360 daje najkvalitetniji video u potrošačkom rangu kamera. Ima zamjenjivu bateriju, otporan je na vremenske uvjete. Za profesionalne fotografije koristimo baš Gear 360.

3. Kodak Pix Pro je vrlo zanimljiva kamera i jedna od prvih takvih, snimanje je kompleksnije jer se mora snimati s dvije kamere, ali uskoro izbacuju novu kameru Orbit 360, koja će biti jaka konkurencija svima ostalima i neće biti potrebne dvije odvojene kamere, a imat će i vodootporno kućište.

Filić kaže da najviše voli snimati lokacije koje nisu dostupne široj javnosti ili se rijetko događaju pa takvi videi i fotografije u 360 stupnjeva imaju dodatnu draž.

 

>> Video 360 novi je hit - sve se vidi i sve je ulovljeno u kadar

>> Novi Samsung Gear 360 donosi prijenos uživo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije