Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
možete li jeftinije

Uređaji s hrpom mogućnosti: Kako kupiti pravi mobitel?

Foto: Pixabay
1/6
28.08.2016.
u 14:00

Vjerovali ili ne, smartphone kakav vam upravo savršeno odgovara najvjerojatnije će vas koštati manje nego što ste očekivali – objasnit ćemo kako i zašto

Za početak, posložit ćemo mobitele u klase. U prvoj klasi – početnoj – nalaze se mobiteli koji koštaju manje od tisuću kuna. Bilo bi lijepo naći među njima jedan za sebe, ali – iskreno rečeno – teško to možemo preporučiti. Čak i ako ne tražite smartphone nego neki posve jednostavan mobitel „stare škole“, s tipkama – u ovoj cjenovnoj klasi rijetko ćete naći nešto što vas neće brzo razočarati.

U zapadnim zemljama, gdje prosječan radnik zaradi tu svotu u dva radna dana, mobitele koji koštaju manje od stotinjak eura smatraju potrošnima – možete ih kupiti na kiosku, koristiti par dana i baciti kada im istekne bon. Djeluje bahato, ali ima smisla: tako se nećete razočarati, jer rijetko koji takav mobitel izdrži godinu dana, kaže nam Hrvoje Šarić, koji od početka pojave mobitela prati te uređaje i testira ih.

Prije nego što prijeđemo na srednju klasu, recimo koju riječ i o načinu plaćanja, jer on određuje cijenu. Kod nas se još uvijek velika većina mobitela kupuje kod mobilnog operatora, često uz potpisivanje ugovora. Inače, mobiteli se često znaju razlikovati po cijeni ne samo između operatora, nego i između trgovina. Dobro je da prije kupnje usporedite različite cijene, ali uzmite u obzir da neke cijene vrijede samo za neke načine plaćanja. Čuvajte se „bezimenih“ web trgovina koji nude robu ispod cijene: pitanje je hoćete li ondje dobiti jamstvo koje vrijedi u Hrvatskoj. Slično vrijedi i za kupnju preko oglasa: to radite na vlastitu odgovornost.

Možete li jeftinije

Vratimo se na srednju klasu – mobitele koji koštaju između tisuću i dvije tisuće kuna (novi i bez pretplate, u trgovini). Dobra vijest glasi: bolji od takvog vam ne treba, uvjerava nas Hrvoje Šarić. Da, postoje još bolji mobiteli, pa i oni koji koštaju pet-šest ili sedam tisuća kuna, ali – kome oni trebaju? Istina, kvalitetni su i naravno da želite najnoviju seriju, baš kao i kad kupujete automobil, ali često oni služe tek kao statusni simbol. Imate li novca da si ih priuštite bez velikih odricanja – zašto ne, uzmite si ih za užitak, ali ruku na srce: oni su zadovoljstvo, ne potreba, dodaje Šarić.
Neki od njih imaju vrhunske kamere, ali ako vam je do snimanja, radije kupite pravi fotoaparat i jeftiniji mobitel: koštat će vas manje a dat će bolje snimke.

Drugi savjet koji će možda djelovati neobično: zaboravite na robne marke. Vjerojatno imate neki omiljeni brend – iPhone, Samsung, Sony, LG, HTC i ni slučajno ne želim osporavati njihovu kvalitetu, ime i prepoznatljivost stekli su po zasluzi – ali u Kini ima barem petnaest proizvođača koji rade podjednako dobre mobitele (bar u ovoj klasi, do dvije tisuće kuna) za manji novac. Neki kineski brendovi – Xiaomi, Huawei, Lenovo, ZTE, OnePlus, Oppo… – već su po prodaji prestigli poznatije „zapadnjake“, a drugi u očima poznavatelja već uživaju veći ugled.

Treći primjer su tvrtke kao što su Motorola i Alcatel – čuli ste za njih, ali jeste li znali da su i one u rukama Kineza? Zbog svih tih razloga uzmite ih u obzir: možete jeftinije proći s nekima za koje do jučer niste ni čuli, smatra Hrvoje Šarić s portala digitalno.hr i dodaje: – Istina, i među kineskim „bezimenjacima“ ima onih koji uživaju respekt među znalcima, ali i potpunih anonimusa pa je stoga uputno da se raspitate o reputaciji nepoznatog vam brenda kod nekog upućenijeg poznanika, u medijima ili kod trgovca koji vam se učini iskrenim.

Postavite prioritete

Pri odabiru, koncentrirajte se na ono što je vama važno. Odredite si prioritete: je li vam važna kamera, ekran, debljina, baterija ili nešto peto i složite si top-ljestvicu po njima. Većinu tih stvari možete iskušati na licu mjesta, u trgovini (uključujući i kvalitetu izrade). Naravno, uvijek vrijedi pravilo da cijena odgovara kvaliteti. Ipak, nemojte zbog mode precjenjivati svoje potrebe. Razlučite za što vam doista treba mobitel.

Još nešto: uzmite mobitel s najmanje 2 GB memorije. I oni s 1 GB ispočetka dobro rade, ali kad stavite sve aplikacije koje želite, i kad se one nadograde na nove verzije (“gladnije” memorije), počet će zatajivati.

Dakle, bez dovoljno memorije, neovisno o tome što možete dokupiti SD karticu, odnosno dodatnu memoriju, mobiteli su, kad im se napuni njihova ugrađena memorija, nakon nekog vremena puni, i to bez previše aplikacija na njima. Još jedan G je bitan: 4G. Da biste uživali u njemu, treba vam dvoje: paket koji nudi 4G bez dodatne naplate i dobar 4G signal ondje gdje živite ili radite. Ako to dvoje imate, svakako si priuštite 4G mobitel – 4G vrlo malo povisuje cijenu uređaja, a sjajna je stvar jer nerijetko radi brže i od bežičnog interneta u vašoj kući ili uredu.

>> Jednostavni i zabavni videopozivi stigli iz Googleove radionice

Ključne riječi

Komentara 5

GV
golub Vaso
15:34 28.08.2016.

xiaomi rules

BI
bigbaya
15:47 28.08.2016.

Bez 16 GB interne memorije nemamo što pričati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije