Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Streeter za gradsku vožnju

Kombinacija segwaya i skutera tražena i u Dubaiju

streeter
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/7
28.05.2016.
u 17:36

Nakon nekoliko godina rada na projektu, Vladimir Bošnjak svoju je inovaciju kandidirao za financiranje novcem iz fondova EU

Brodski inovator Vladimir Bošnjak predstavio je drugi model streetera, malog ekološkog prijenosnog vozila za vožnju gradom. Streeter izgledom podsjeća na segway, ali je za razliku od njega mehanički, poput bicikla, sa samo jednim električnim dijelom – kontrolerom elektromotora. Ideja o konstrukciji nagibnog vozila kojim se upravlja naginjanjem lijevo ili desno bila je inspirirana letom zrakoplova, što ne čudi jer je inovator po zanimanju pilot.

– Streeter je namijenjen mladim ljudima koji žele isprobati nešto novo, zabaviti se i uživati u vožnji. Zamišljen je kao mali skuter kratkog dometa i idealan je za gradsku vožnju. S jednim punjenjem baterije od dvije kune možete prijeći tridesetak kilometara – kaže Bošnjak. Drugi prototip poboljšana je verzija prvoga. Sada ima 50 posto veće kotače, lakše se uspinje na rubnjake visine do 13 centimetara, sužen je pa za uspon može koristiti i rampe za invalide, a može ga se i sklopiti i spremiti u putnu torbu. Nakon nekoliko godina rada na projektu, Bošnjak je inovaciju kandidirao za financiranje iz fondova EU.

– U europskom fondu postoji program u koji se streeter odlično uklapa. U prvoj fazi dodjeljuje se 50 tisuća eura za istraživanje tržišta. Zatim slijedi priprema za drugu fazu projekta koja je puno veća i u kojoj se dodjeljuje od 500 tisuća do čak dva milijuna eura – nastavlja Brođanin. U priču sa streeterom autor je krenuo iz hobija, no sada želi otići i korak dalje. Uspije li pronaći investitore i pokrenuti proizvodnju, cijena bi na tržištu iznosila od 500 eura za jednostavnije do 2000 eura za složenije modele. O vozilu se raspituje sve više zainteresiranih, pogotovo nakon što je na YouTubeu objavljen video, koji je pregledan već oko 200 tisuća puta.

– Samo u zadnjih mjesec dana dobio sam tristotinjak mailova s pitanjima i narudžbama iz cijelog svijeta. Primjerice, jedna marketinška agencija iz Dubaija želi 20 komada za prvu ruku – ističe Bošnjak.

Komentara 3

JA
Jasamtotalnopoludio
16:21 01.06.2016.

Pa i ja bih ih 10 odmah uzo!!!

Avatar Dubravko1971
Dubravko1971
15:21 04.06.2016.

I sada jedno praktično pitanje, kako bi ga registrirali? Segway ne treba, a skuter mora imati tablice. Pa kako ga onda voziti, segway možeš po biciklističkoj stazi a kako bi ovo ona vozili jer mi se čini da za cestu nije. Puno stvari s pravne strane bi trebalo riješiti prije nego se pojavi na tržištu. I onda ako mi je nešto na par km volim se provozati na biciklu, malo se športirati tako da mi na relacijama od 4 do 5 km u jednom smjeru nikada ne bi palo na pamet stati na njega...

MA
maxim44444
12:57 17.06.2016.

Pa ugradi buraz i sjedalicu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije