Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAZITE KOD INSTALACIJE APLIKACIJA

Policija poziva na oprez: Hrvati sve češće na meti softvera koji im zaključa mobitel i traži 'otkupninu'

mobitel
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/2
18.01.2017.
u 14:09

Korisnicima preporučuju da na mobitele instaliraju samo aplikacije sa službenih trgovina te da za mobilno bankarstvo ne koriste uređaje na kojima su modificirane sigurnosne postavke.

Policija je upozorila građane da se educiraju o zaštiti od zlonamjernih softvera jer u posljednje vrijeme primaju sve veći broj prijava građana kojima su tzv. malveri zaključali pristup mobilnim telefonima, a za ponovni se pristup traži "otkupnina".

"U posljednje vrijeme policija zaprima sve veći broj prijava građana kojima je malver (zlonamjerni softver) zaključao pristup na mobilnim telefonima. Od vlasnika telefona traži se otkupnina kako bi im počinitelji dopustili ponovni pristup.

Iz navedenog razloga još jednom pozivamo građane na oprez te da se što više educiraju o zaštiti od zlonamjernih softvera kako bi maksimalno zaštitili svoje podatke i potpuno onemogućili bilo kakvu zlouporabu podataka putem mobilnih telefona", izvijestila je policija na svojoj internetskoj stranici.

Korisnicima preporučuju da na mobitele instaliraju samo aplikacije sa službenih trgovina te da se za mobilno bankarstvo ne koriste uređajima na kojima su modificirane sigurnosne postavke, odnosno ''rootane'' uređaje, jer se tako mnogo lakše zaobilaze sigurnosne kontrole. Isto vrijedi za korištenje nezaštićenih javnih wi-fi mreža, kažu u policiji.

>> Oprezno kod skidanja aplikacije Prisma: 'Među lažnim aplikacijama prijete i opasni Trojan virusi'

>> 'Smrznu' računalo i traže otkupninu

Komentara 2

Avatar Olujni
Olujni
00:30 19.01.2017.

E jest problem promijeniti softver na mbt, u servisu to odrade za sat vremena i košta od 100-200 kn!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije