Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tracking Point XS1

Pametna puška s USB-om i iPadom, a radi na Linuxu

19.04.2015.
u 17:30

Sofisticirani sustav mjeri udaljenost do cilja i vremenske uvjete, a gotovo uvijek pogađa željeni cilj

Biste li htjeli imati pušku kojom gotovo uvijek možete pogoditi metu, pa čak i onu na udaljenosti većoj od kilometra, bez obzira na vremenske uvjete ili neuvježbanost? I da ta puška sama "razmišlja" i "odlučuje" kada će pucati kako bi pogodak bio što precizniji? A da još ima USB port, wi-fi server i iPad mini, vjerojatno biste rekli da ste vidjeli tako nešto u nekoj igrici, ali ne možete se sjetiti u kojoj. No takvih pušaka nema u igricama, ali ima u stvarnom životu. Tracking Point XS1 naziv je puške koja ima sve navedeno, uz još pokoju sitnicu koja će od nekoga tko se prvi put susreo s vatrenim oružjem napraviti modernu verziju Wilhelma Tella.

Mala crvena tipka

Za one geekove koji se groze oružja, lova i krvi, osim u igricama, možda treba napomenuti da puška kao operativni sustav vrti Linux. Kako? Molim? Da, Linux upravlja sustavom ciljanja i pucanja s pomoću tisuće računalnih operacija, od očitavanja senzora i kalkuliranja smjera vjetra do mjerenja udaljenosti cilja i određivanja u kojem točno trenutku treba opaliti. Pa naravno da je riječ o Linuxu, reći ćete uz podsmijeh, neće valjda nešto toliko sofisticirano i osjetljivo raditi na Windowsima. Šalu nastranu, puška XS1 bila je hit kad se pojavila na američkom tržištu u proizvodnji tvrtke Tracking Point prije nekoliko godina, a na Youtubeu se mogu pogledati svjedočanstva osoba koje nisu uvježbani snajperisti ni profesionalni natjecatelji, no koje udaljene ciljeve pogađaju bez greške. Kako je tako nešto moguće, pitate se. E pa, ključ je u maloj crvenoj tipki pokraj okidača. Strijelac samo treba imati mirnu ruku i u trenutku kad nacilja željeni cilj, pritisnuti tu tipku. Puška odmah daje povratnu informaciju u što se točno naciljalo, računa udaljenost i vremenske uvjete i spremna je opaliti. Od ostalih snajperskih puški razlikuje se po tome što XS1 ne puca u trenutku pritiskanja okidača, nego tek kada s pritisnutim okidačem strijelac ponovno nacilja prethodno označen cilj. Tako i nesigurna i drhtava ruka može pogoditi cilj bez problema jer je nakon označivanja cilja potrebno samo u jednom djeliću sekunde ponovno dobiti cilj u središte nišana, i bum! A strijelac se svojim uspjehom može pohvaliti putem iPada, preko kojega je moguće cijelu "akciju" streamati na društvene mreže ili naknadno objaviti videozapis.

Moralne dvojbe oko puške

Naravno, istodobno s pohvalama došle su i kritike. Oni "pravi" lovci, primjerice, kažu kako ovakav način ubijanja plijena ubija svu čar lova jer gotovo svatko može ubiti životinju bilo koje veličine. Pobornici puške pak kažu kako je ona više nego dobrodošla s obzirom na to da se njome smanjuje šansa da životinja na koju se puca bude samo ranjena i da umire u mukama u nekom grmlju.

Moralna dvojba pojavila se i pri upotrebi ove puške izvan lova jer ona omogućuje da bilo tko tko ima dvadesetak tisuća dolara ubije nekoga s velike udaljenosti i ostane neotkriven. Zasad je sofisticiranu tehnologiju nemoguće rabiti bez pristupne lozinke koju zna samo vlasnik, no iskustvo je pokazalo da se svi sustavi mogu probiti, pa čak i oni koji rade na Linuxu.

Komentara 2

LU
lukaplantan
10:10 20.04.2015.

Smije li se znati tko plaća ove bolesne reklame???

DU
Deleted user
09:27 20.04.2015.

E kad bi se sva ta silna tehnologija koristila za nešto dobro i korisno, gdje bi nam bio kraj. :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije