Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
postali hit

Ovaj uređaj od 300 kuna Sjevernokorejcima daje pogled u svijet

noteli
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
27.03.2015.
u 09:27

Po nekim procjenama do polovice svih urbanih sjevernokorejskih kućanstava ima jedan takav uređaj

Sjevernokorejski režim prilično je strog kada su u pitanju zabrane stranih zabavnih i informativnih sadržaja, no građani su se snašli. Kako tvrde prebjezi iz ove nuklearne sile, Sjevernokorejci koriste prijenosne uređaje, takozvane notele ili notetele, kako bi uživali u zabranjenim sadržajima kao što su južnokorejske sapunice, pop glazba, hollywoodski filmovi i vijesti.

Po nekim procjenama, prenosi Reuters, do polovice svih urbanih sjevernokorejskih kućanstava ima jedan takav uređaj, čije je ime kombinacija riječi notebook i televizor, a na kojemu mogu gledati DVD-e ili sadržaje pohranjene na USB-stickovima. Cijena na crnom tržištu im je oko 300 kineskih yuana, ili nešto više od 300 kuna.

- Sjevernokorejska vlada iznimno je ozbiljna kada je u pitanju njihova nacionalna ideologija, tako da je širenje ovih medija koji konkuriraju njihovoj propagandi za njih veliki i rastući problem - rekao je Sokeel Park iz organizacije Liberty in North Korea (LiNK), koja radi s prebjezima.

Notele se može kupiti i u nekim državnim trgovinama. Legalizirani su prošle godine, no građani ih moraju registrirati te su ograničeni samo na državne programe. Noteli dolaze iz Kine, legalnim ili ilegalnim putem. Prebjeg iz Sjeverne Koreje Lee Seok-young tvrdi da je u zemlju prošle godine unio 18.000 notela kineske proizvodnje te da ih je naručio izravno iz tvornice u Guangzhou koja ih vjerojatno radi samo kako bi zadovoljila potražnju na sjevernokorejskom tržištu.

>> Evo koju bizarnost Sjeverna Koreja smatra proglašenjem rata!

>> 'Sjeverna Koreja ispalila dvije rakete zbog vojne vježbe sa SAD-om'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije