Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTVRĐENE GLASINE

Pogledajte iPhone 6 i 6 Plus i Apple Watch!

Apple
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/21
09.09.2014.
u 20:00

Veličine zaslona su 4,7 i 5,5 inča, kao što se i očekivalo

Apple je danas predstavio novi iPhone u dvije veličine i pametni sat Watch, svoj prvi potpuno novi uređaj od iPada 2010. godine. Time su se glasine koje su se naveliko širile uoči prezentacije pokazale uglavnom istinitima.

Prema informacijama na njemačkoj stranici Applea iPhone 6 koštat će od 699 eura, a 6 Plus od 799 eura.

Ovdje možete pročitati tijek prezentacije:

20.55 sati - Svaki korisnik iTunesa besplatno je dobio novi album U2-a Songs of Innocence.

20.45 sati - Uoči prezentacije govorkalo se da će nastupiti U2 i sada se pokazalo da je to istinito. Slavni irski bend nastupio je i na predstavljanju U2 iPoda 2006. godine.

20.40 sati - Watch će biti u prodaji od početka iduće godine po početnoj cijeni od 349 dolara. Apple Pay radit će s Watchem.

 

20.35 sati - U pripremi je nekoliko aplikacija za Watch. Cook je naglasio zdravstveni aspekt Watcha i naglasio sposobnost uređaja da motivira ljude da budu aktivniji.

- Biti aktivniji jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti da budete zdraviji - rekao je Cook.

 

Watch koristi GPS i Wi-Fi iz iPhonea kako bi mjerio udaljenost koju korisnici prevaljuju. Sat mjeri i koliko dugo korisnik stoji.

Watch radi samo s iPhoneom, i to 5 ili novijom verzijom.

20.23 sati - Moguće je izabrati između više izgleda sata, Watch Faces.

20.10 sati - Sat ima zaslon Retina i novi posebno konstruirani čip S1. Na pozadini su četiri safirne leće i senzori za mjerenje pulsa. U ponudi je šest različitih narukvica, uključujući kožne, metalne i plastične, koje se pričvršćuju pomoću ugrađenih magneta.

 

Predstavljena je i manja verzija sata.

20.00 sati - I predstavljen je Watch, četvrtasti sat s kotačićem osjetljivim na dodir sa strane, takozvanom "digitalnom krunom". Sat izgleda mnogo konzervativnije od prognoza i ipak se ne zove iWatch.

- Apple Watch je najosobniji uređaj koji smo ikada stvorili - rekao je Cook. Dodao je kako je riječ o najpotpunijem uređaju za zdravlje i fitness.

Slavni Appleov dizajner Jony Ive u video je objasnio čime se vodio pri dizajniranju Watcha. Razvijeno je novo sučelje kako bi se olakšalo korištenje ovako malog uređaja, s posebnim naglaskom na digitalnu krunu koja omogućava korištenje bez zaklanjanja zaslona.

19.58 sati - Imamo još jednu stvar za predstavljanje, najavio je Cook... Je li to iWatch?

- Vjerujemo da će ovaj proizvod redefinirati što ljudi očekuju u toj kategoriji - najavio je Cook promotivni video.

 

- To je novo poglavlje za Apple - dodao je.

19.46 sati - Naša je vizija zamijeniti novčanike - rekao je Cook. Čini se da se potvrđuje još jedna glasina...

Cook upozorava kako su kreditne kartice zastarjela i opasna tehnologija.

- Stvorili smo potpuno novi proces plaćanja i nazvali smo ga Apple Pay - rekao je Cook. Na videu smo mogli vidjeti kako sustav omogućava jako brzo plaćanje putem iPhonea, jednostavnim prislanjanjem uređaja na terminal.

Apple je sklopio partnerstvo s najvećim bankama i kartičarima u SAD-u. Apple Pay moći će se koristiti za plaćanje na 220.000 lokacija, uključujući Disneyworld, McDonalds i Subway.

Olakšano je i ubrzano plaćanje preko interneta, ne trebate unositi adresu i slične informacije.

19.45 sati - Puštaju se šaljive snimke koje su napravili Justin Timberlake i Jimmy Fallon.

19.40 sati - Cijene: 199 do 399 dolara za iPhone 6 uz dvogodišnji ugovor. Verzija s 64 GB memorije koštat će 299 dolara. iPhone 6 Plus koštat će od 299 do 499 dolara, također uz ugovor, a najskuplja verzija ima 128 GB.

Stari modeli i dalje će biti u prodaji, iPhone 5S po cijeni od 99 dolara, dok će iPhone 5C biti besplatan uz ugovor.

Isporuke počinju 19. rujna u SAD-u i osam drugih zemalja. Od petka će biti moguće prednarudžbe. Novi iOS moći će se skinuti od 17. rujna.

 

19.39 sati - Schiller predstavlja i novu generaciju mobilnog operativnog sustav, iOS 8. TouchID odsad se može koristiti za aplikacije trećih strana.

- Ovo su najbolji telefoni ikada proizvedeni - zaključuje prezentaciju Schiller.

19.30 sati - Schiller kaže da novi iPhonei imaju odličnu potpuno novu kameru od 8 megapiksela s novom generacijom senzora i bržim autofokusom. iPhone 6 ima optičku digitalnu stabilizaciju slike.

Videokamera ima 1080p i 60 FPS, slow motion do 240 fps zadivio je prisutne.

19.25 sati - Novi iPhonei imaju bolju bateriju koja omogućuje više sati korištenja.

Čip M8 može mjeriti udaljenost, a tu je i novi senzor za mjerenje pritiska u zraku.

Oba uređaja imaju i brži Wi-Fi,  802.11c, putem kojeg će se moći i obavljati pozive.

 

19.17 sati - Viši potpredsjednik za marketing Phil Schiller predstavlja prednosti većih ekrana, jedna od njih je nova tipkovnica za olakšano tipkanje.

Uređaji koriste 64-bitni čip A8 nove generacije s dvostruko većim brojem tranzistora. Čip je manji 13 posto. Schiller predstavlja i CNN-ovu aplikaciju koja izgleda bolje na većim ekranima.

Apple ima problema sa streamom na svojim stranicama, mnogi korisnici ne mogu ga pokrenuti. Očito je zanimanje za nove uređaje preveliko.

19.10 sati - Predstavljena su dva modela različite veličine - iPhone 6 i 6 Plus. Veličine zaslona 4,7 i 5,5 inča, kao što se i očekivalo. Uređaji su jako tanki - 6,9 i 7,1 milimetara.

Oba uređaja imaju Retina HD zaslon, Plus ima rezoluciju od 1920 x 1080. Uređaji osim razlike u veličini izgledaju dosta slično i imaju zaobljeno kućište, za razliku od prethodnih nekoliko generacija.

 

19.05 sati - CEO Applea Tim Cook počeo je prezentaciju prisjećanjem na slavne uređaje iz prošlosti, s naglaskom na iPhone. Čini se da ćemo danas doista vidjeti nove verzije iPhonea.

- iPhonei su prepoznati kao najbolji telefoni na svijetu - rekao je Cook.

- Danas predstavljamo najveći i najnapredniji iPhone u povijesti - dodao je.

19.00 sati - Predstavljanje bi trebalo početi svakog trenutka...

18.50 sati - Appleovo predstavljanje uskoro počinje, a na društvenim mrežama proširile su se fotografije velike bijele zgrade bez prozora u kojoj će se prezentacija održati.

Nazočni su također na Twitteru počeli objavljivati fotografije iz zgrade:

 

17.45 sati - Danas u 19 sati po našem vremenu Apple će javnosti, vjeruje se, konačno predstaviti novu generaciju iPhonea u dvije veličine i pametni sat.

Konkurencija je sve povoljnija, jača i naprednija, no Appleovi smartphonei za mnoge i dalje predstavljaju vrh ponude pa njihove prezentacije novih modela privlače ogromnu pozornost javnosti. Ono što Apple danas predstavi u Cupertinu moglo bi odrediti kako će tržište gadgeta izgledati tijekom sljedećih nekoliko godina.

Unatoč tajnosti Applea brojne su informacije o novom iPhoneu već dobro poznate, a procurile su i mnoge fotografije koje navodno prikazuju nove verzije iPhonea. Ono što možemo reći s gotovo stopostotnom sigurnošću je da će iPhone prvi put imati dvije veličine zaslona, navjerojatnije 4,7 i 5,5 inča, tako da će ovaj veći zapravo biti u kategoriji phableta.

 

S druge strane, o pametnom satu mogućeg imena iWatch zna se puno manje, tako da bi, ako ga stvarno danas predstave, mogao biti zvijezda večeri. Sat je važan za Apple jer će to biti prvi potpuno novi uređaj predstavljen pod ravnanjem direktora Tima Cooka, koji je preuzeo vodstvo nakon smrti Stevea Jobsa.

Apple će na svojim stranicama uživo prenositi događaj, ali samo za korisnike Appleovih uređaja. Vlasnici ostalih uređaja mogu koristiti User Agent Switcher za Firefox ili Chrome kako bi svoj preglednik "prerušili" u Appleov Safari.

Ovdje ćete i na našem portalu moći pratiti najnovije informacije iz minute u minutu.

>> 8 stvari koje trebate znati o novom iPhoneu

>> Stižu jači, brži, tanji i izdržljiviji Appleovi iUređaji

Komentara 18

HR
HRVATSKA89
18:51 09.09.2014.

nemaju oni vise sta predstaviti samsung,htc,LG i ekipa je sve to rijesila odavno povoljnijim cijenama i vecom ponudom slobodnijim sustavom a nasi kupci iphona su sa velikim minusima i pretplatama kojee se povecavaju svake godine da bi se pkazali daa se ima ta krsina od moba

IS
Iszrian
19:28 09.09.2014.

Otkad vam je Steve Jobbs umro, umrla vam je i kreativnost, do sada bi već imali ili savitljiv smartphone/tablet koji izgleda kao staklena pločica, ili hud leće.

TO
Toni12345
19:42 09.09.2014.

Živjela Nokia 3310!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije