Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLANOVI

Nokia i Motorola RAZR vraćaju se na tržište, ali pametniji

Nokia 3310
Foto: Nokia
1/3
23.05.2016.
u 19:58

Tržište mobilnih telefona u posljednje vrijeme, kažu statistike, poprilično je zasićeno. No to nije spriječilo neke da se vrate u utrku

Tržište pametnih telefona prestalo je rasti. Prema podacima analitičke tvrtke IDC, u prvom tromjesečju ove godine spram istog razdoblja lani poraslo je tek 0,2 posto, što je do sada najmanja stopa na godišnjoj razini. Ipak, neke to nije spriječilo da se ubace u utrku velikana. Naime, legendarna Nokia, kako je proteklog tjedna najavljeno, ponovno će se pojaviti na tržištu i to u prvom dijelu sljedeće godine. Naime, Microsoft je prodao biznis proizvodnje običnih mobitela tvrtki FIH Mobile, podružnici kineskog Foxconna za 350 milijuna američkih dolara. Usto je brend Nokia prodan finskoj HMD Global tvrtki.

Nokiju opet imaju Finci

Microsoft je, naime, prije tri godine kupio cijeli odjel proizvodnje mobitela od finske Nokije za 7,2 milijarde dolara, a prije 18 mjeseci prestali su koristiti ime Nokia koje je ionako bilo rezervirano za “nepametne” mobitele. Sada je brend Nokia ponovno u rukama Finaca, i to onih koji su svojedobno predvodili Nokiju te nedavno i osnovali novu tvrtku pod imenom HMD Global. Operativni sustav za nove pametne Nokije bit će Googleov Android.

Usto, posljednjih dana Twitter stranica kompanije Motorola Mobility, koja je u vlasništvu Lenova, objavljuje fotografije svojedobno planetarno popularnog RAZR telefona na preklop. Mnogi su to iščitali kao povratak RAZR-a odnosno njegove pametne inačice, a ono što se trenutačno zna jest službeni datum predstavljanja mobitela – 9. lipnja. Tada će Lenovo na Tech World događaju predstaviti novu tehnologiju koju je dizajnirala Motorola.

RAZR na putu povratka

Inače, Moto RAZR je i dalje jedan od najprodavanijih telefona na svijetu svih vremena. Do 2012. ovaj model prodan je u više od 150 milijuna primjeraka. Bio je najprodavaniji telefon u Sjedinjenim Američkim Državama u razdoblju od 2004. do 2008. godine. Čak je bio prodavaniji od iPhonea 3G u to vrijeme. 2001. godine Motorola je vratila brend RAZR telefonima Droid RAZR i RAZR MAXX koji su osvojili Best of CES nagradu na CES sajmu 2012. godine. Jedni su od najprodavanijih pametnih telefona u Latinskoj Americi i SAD-u.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije