Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INOVACIJA

Modularni mobitel Ara iz radionice Googlea bit 
će na tržištu 2017. godine

google
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
26.05.2016.
u 10:00

Roboti koji komuniciraju s korisnicima, softveri koji čuvaju i paze na dom. Virtualna stvarnost kroz mobilne platforme neka su od poboljšanja koja najavljuje Google

Da Google nezaustavljivo promišlja kako će zarađivati u budućnosti i zadržati svoje korisnike novim proizvodima, dokazao je na svojoj godišnjoj konferenciji za developere. Uglavnom se klade na razvoj umjetne inteligencije, odnosno botova koji će biti sve razgovorljiviji i mudriji, ali i na nova iskustva u virtualnoj stvarnosti te aplikacije koje će postati jednostavnije za korištenje, kao i operativni sustav s novim funkcionalnostima.

Ara zaokupila pažnju

Ono što je zaintrigiralo mnoge kada se radi o Googleu jest najava nastavka projekta Ara, odnosno razvoj modularnog pametnog mobitela koji bi trebao biti na tržištu krajem 2017. A upravo na I/O događaju pokazan je i prototip tog modularnog smartphonea, što je već svojevrstan napredak jer ne radi se više samo o konceptu, sada postoji i prototip, a 30 zaposlenika ATAP-a, tvrde, koristi ga kao primarni mobitel.

O tom se modularnom mobitelu priča već nekoliko godina, no još nije zaživio. No ATAP, Googleov razvojni odjel, najavio je da će developeri ovaj mobitel imati u rukama krajem 2016., a korisnici sljedeće godine. Telefon koji će se pojaviti u prodaji trebao bi imati ekran dijagonale 5,3 inča i, naravno, raditi na operativnom sustavu Android. Poznato je da Ara ima šest modularnih utora za umetanje i vađenje komponenti koje su međusobno kompatibilne. Bilo koji modul može se postaviti u bilo koji utor, a svi su povezani kroz novi otvoreni standard pod nazivom Unipro. Google je u projekt uspio integrirati i glasovne naredbe pa će tako za pokretanje kamere biti dovoljno reći: “Okay, Google, eject the camera” i to će se dogoditi. Modularne mobitele mnogi veličaju i tvrde da se radi o revoluciji, dok skeptici tvrde da od toga neće biti jer tehnologija ide nezaustavljivo naprijed. Ideja da svatko može napraviti svoj mobitel po želji i sastaviti ga od željenih komponenti neće ‘držati vodu’ ako svaki novi modul ne bude kompatibilan s prijašnjim.

Sustav je ustvari znatno unaprijeđena Google Now aplikacija, ali je ujedno i konkurent svim ostalim tehnodivovima koji se bave botovima poput Facebooka, Microsofta ili Alexe. Na demonstraciji Pichai je pitao Assistanta koji se filmovi prikazuju u kinima, naglasio da u kino želi povesti djecu i kupio ulaznice ne izlazeći iz aplikacije. Naime, Google ponovno želi promijeniti način na koji koristimo internet, a Pichai je na konferenciji izjavio da budućnost interneta vidi kao sveopće iskustvo koje će s vremenom prerasti sve uređaje.

Google je na I/O konferenciji najavio i novu platforma virtualne stvarnosti Daydream, koja će raditi uz Android N operativni sustav, što znači da neće biti konkurencija VR sustavima za koje je potrebno računalo, poput HTC Vivea i Oculusa. Daydream se sada puni sadržajem te već postoje VR verzije Googleovih aplikacija poput YouTubea, Street Viewa, Play Moviesa, Google Photosa... No mobitela koji će podržavati Daydream još nema jer su potrebni dodatni senzori i napredniji ekrani, a prema najavama iz Googlea, oni koji će podržavati Daydream pojavit će se tek na jesen, i to u Samsungovim, HTC-ovim, LG-ovim... uređajima. Headset za Daydream bit će napredniji od dosadašnjeg Googleova Cardboarda, a imat će i jednostavan kontroler koji bi uz pomoć senzora za orijentaciju trebao pomoći u utvrđivanju položaja korisnika u virtualnom okruženju.

Allo i Duo nove su aplikacije za chat napravljene isključivo za mobilne platforme. Allo uz standardne funkcije poput slanja emojija i fotografija ima i opciju promjene veličine slova te integriranog Googleovog Assistanta koji bi trebao analizirati i razumjeti kontekst razgovora i na temelju toga predlagati možebitne odgovore ili nuditi interakciju s drugim aplikacijama. Duo je pak aplikacija za videorazgovore, nalik na Face Time s dodatnim funkcionalnostima. Kako tvrde u Googleu, obje aplikacije trebale bi biti dostupne i na iOS i Android platformi ovoga ljeta.

Google Home čuva kuću

Google je predstavio i osobnog asistenta Google Home. Za razliku od Amazonova pametnog zvučnika Echo, radit će s nekoliko uređaja u različitim prostorijama. Google Home temelji se na Asisstantu. Radi se o malom zvučniku koji u kućištu sadrži nekoliko mikrofona. Zajedno s Assistantom Google Home odgovara na pitanja (odgovorima pronađenim na internetu), pušta glazbu i kontrolira podržane TV uređaje, smartphone i ostale uređaje. Google Home će se na tržištu pojaviti u drugoj polovici godine, no za sada će komunicirati jedino na engleskom. Predstavljeni su i novi detalji vezani uz novu verziju operacijskog sustava Android, koja za sada nosi naziv samo Android N, a trebala bi donijeti bolje performanse, smanjiti potrošnju energije i prostora za pohranu. Osim podijeljenog zaslona, Android N će biti puno bolja platforma za mobilne igre, zahvaljujući funkcijama za optimizaciju baterije. Predstavljen je i Android Wear 2.0 koji donosi novo korisničko iskustvo i samostalne aplikacije, a novost je i Android Instant App koji omogućuje izvođenje aplikacija za Android bez njihove instalacije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije