Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RECENZIJA

Isprobali smo pametne telefone ALCATEL ONETOUCH

Alcatel
Foto: Bojan Arežina
1/13
18.08.2014.
u 12:18

ALCATEL se vratio - sa smartphoneima. Isprobali smo Idol Alpha, Idol 2 i Pop C7

Francuski proizvođač mobilnih uređaja ALCATEL u Hrvatskoj je poznato ime, osim možda među najmlađima. Njihovi su uređaji na našem tržištu bili dosta popularni prije desetak godina, u razdoblju kada su mobiteli i kod nas prestali biti prestižni gadgeti i postali sveprisutni među svim slojevima društva. ALCATEL je nakon tog razdoblja ponešto smanjio prisutnost, da bi se 2011. godine vratio s pametnim telefonima.
Isprobali smo tri ALCATEL pametna telefona različitih cjenovnih razreda - ALCATEL ONETOUCH Idol Alpha, ALCATEL ONETOUCH Idol 2 i ALCATEL ONETOUCH Pop C7, koji u Mobisu koštaju 2699, 1899, odnosno 999 kuna.

Prvi dojmovi vrlo su ugodni, jer uređaji izvana izgledaju lijepo dizajnirano i oku ugodno. Najskuplja Alpha se posebno ističe zanimljivim i osebujnim detaljem - prozirnim dijelovima uz gornje i donje rubove - kao i kvalitetom materijala, u zlatnoj izvedbi, ali i dimenzijama, uključujući malu masu (117 grama) i debljinu od tek 7,5 milimetara. Čak je i cilindrično metalno pakiranje atraktivno. Nešto konzervativnije dizajnirani Idol 2, koji prima dvije SIM-kartice, malo je širi, kraći i teži (128 grama), ali sa debljinom od 7,3 milimetara još uži od Alphe.

Performanse

Najjeftiniji Pop C7 očekivano koristi nešto jeftinije materijale, poput plastike no stražnjoj masci, no unatoč tome izgleda lijepo i uglađeno. Dizajnom zapravo dosta podsjeća na high end pametne telefone iz Samsungove linije Galaxy, što će se nekima svidjeti, a nekima možda i ne - ovisi o osobnim preferencijama. Pop C7 tek je nešto većih dimenzija od ostala dva uređaja, uključujući i masu, ali je sa svojih 140 grama još uvijek poprilično lagan.

Zasloni su dovoljno veliki da pružaju ugodno iskustvo korištenja, ali opet ne toliko veliki da bi bili prenezgrapni, osim možda za one navikle na obične mobitele ili pametne telefone s manjim ekranima poput iPhonea. Najskuplja Alpha ima najmanji ekran - 4,7 inča. Riječ je o HD IPS zaslonu rezolucije 720 x 1280 piksela koji je dosta responzivan i ugodno se osjeća pod prstima. Ostali uređaji imaju zaslone od 5 inča - kod Idola 2 to je IPS zaslon rezolucije 540 x 960 piksela, kod Popa 480 x 854 piksela. Svi uređaji pružaju vrlo lijepu sliku uz ugodno osvjetljenje, a manje zahtjevni korisnici zasigurno neće ni primijetiti nižu rezoluciju kod jeftinijih modela.

Foto: Bojan Arežina

Idol Alpha i 2 imaju 16 GB ugrađene memorije, s tim da kod Idola 2 uz korištenje dvije SIM-kartice to pada na 8 GB, i 1 GB RAM-a, dok Pop C7 ima 4 GB memorije i 1 GB RAM-a. Alpha koristi četverojezgreni procesor Cortex-A7 od 1,2 GHz, a Idol 2 i Pop C7 također četverojezgreni procesor ali od 1,3 GHz. Svi uređaji dolaze s operativnim sustavom Android 4,2 Jelly Bean o kojemu ne treba previše pričati. Pregledan je i jednostavan za korištenje te dolazi s omiljenim Googleovim aplikacijama kao što su karte i preglednik Chrome, pri čemu se koristi jedan Google Account za sve Googleove usluge. Pri korištenju aplikacija i igara te surfanju nismo naišli na nikakve probleme i može se reći da "motorizacija" posao obavlja bez greške.

Slika i zvuk

Alpha ima stražnju kameru od 13 megapiksela (4128 x 3096) te prednju od 1,3 MP (720p), a video snima u Full HD-u (1080p). Kamera Idola 2 ima 8 MP (3264 x 2448), prednja je od 2 MP, a video također snima u Full HD-u. Pop C7 ima stražnju kameru od 5 MP (2592 х 1944), prednju VGA-kameru i snima video od 720p. Svi uređaji imaju ugrađeni LED-blic, a Pop C7 jedini nema autofokus.

Očito je da Alpha ima najbolju kameru pa je i rezultat najbolji, no ni ostali uređaji nisu loši, ovisi što očekujete od kamere na smartphoneu. U tamnijim uvjetima kamera modela Pop C7 nešto je sporija, što posebno dolazi dolazi do izražaja kod rafalnog fotografiranja. Ostali uređaji rade puno brže u tamnim uvjetima, a i kod C7 kamera na svjetlu radi mnogo brže. Kako fotografije i video-snimke snimljene svakim od tri uređaja izgledaju možete pogledati u priloženoj galeriji.

Što se kvalitete zvuka tiče, nemamo zamjerki. Zvuk je čist i jasan, kako kod telefonskih razgovora, tako i kod slušanja glazbe ili gledanja klipića na YouTubeu - naravno, uzme li se u obzir da je riječ o smartphoneima. Zvučnici, koji su kod Idola 2 smješteni na donjem rubu, a kod ostala dva uređaja na donjem dijelu stražnje strane, poprilično su glasni. Ako ih međusobno uspoređujemo možemo reći da zvučnici u Idolu 2 proizvode nekako najugodniji i fino zaobljeni zvuk, dok je kod ostalih uređaja zvuk nešto tanji, a kod Popa C7 na ekstremnoj glasnoći pomalo krči, no riječ je o subjektivnoj procjeni. Slušalice koje se isporučuju uz uređaje osiguravaju korektnu izvedbu. Uz Idol Alpha i Idol 2 dolaze in-ear slušalice, a uz Pop C7 obične slušalice koje ne ulaze u ušni kanal. Alpha nema standardni ulaz za slušalice pa se uz nju isporučuje i adapter koji spaja slušalice s utorom za punjač i spajanje s računalom.

Sva tri uređaja koriste litij-ionsku bateriju od 2000 mAh koja pruža korektne performanse. Naravno, to ovisi o tome koliko i kako koristite uređaj. Oni koji jako vole pričati, surfati i igrati se morat će puniti i dvaput na dan, a umjerena upotreba osigurat će vam dan-dva korištenja bez punjenja.

Zaključak

ALCATEL smartphonei Idol Alpha, Idol 2 i Pop C7 cijenom i performansama međusobno se dosta razlikuju. Ono što im je zajedničko su dopadljiv izgled, poveliki ekrani i dobar omjer uloženog i dobivenog. Idol Alpha i 2 performansama i dizajnom posebno se ističu. Pop C7 se diči činjenicom da pruža zaslon od 5 inča za manje od 1000 kuna, što znači da se negdje moralo štedjeti, no i dalje je riječ o ugodnom uređaju koji pruža puno za svoju cijenu.

Navedeni uređaji mogu se kupiti na prodajnim mjestima ALCATEL ONETOUCH ovlaštenog uvoznika i distributera Mobis – electronic u Heinzelova 96 i ulica Drage Iblera 2 u Zagrebu.
Također ih možete u živo isprobati i kupiti u jednom od sljedećih dućana:
SE-MARK D.O.O.
FLIBA D.O.O.
E PLUS D.O.O.
ALO ALO D.O.O.
ELECTROSIL D.O.O.
BUKAL ELEKTRONIKA D.O.O.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije