Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi Pixel

I Google od danas nudi potpuno svoj smartphone

google
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
1/3
04.10.2016.
u 07:00

Lansiranje mobitela Pixel i Pixel XL znači i ulazak u bitku s Appleom koji je dosad jedini uspješno objedinio svoj operativni sustav i uređaj

Google danas kreće u novu bitku protiv Applea s novim i potpuno svojim pametnim mobitelom – Pixelom. Naime, poznato je da Googleov softver – Android, vrti četiri-pet prodanih smartphonea na svijetu. Usto, Google već ima projekt Nexus kojim promovira svoj brend mobitela s čistim Androidom, ali promovira i proizvođače poput HTC-a, LG-a i Huaweija. Ovaj put HTC bi trebao biti tek proizvođač, a Google će nadzirati do kraja izradu hardvera, ali i softvera te pravodobno plasirati nove verzije. Bit će to, prema najavama, mobitel više klase pa se i odustalo od imena Nexus. Apple i Google zapravo su jedini sposobni objediniti hardver i softver u jedinstveni proizvod, a dosad je uspješniji bio Apple sa svojim iPhoneom i iOS-om. Ovo je novi izazov koji inicira Google.

Kazna EK nad glavom

Istovremeno, Google je, kada je riječ o Europi, u nezavidnoj poziciji jer regulatori Europske komisije prijete velikim novčanim kaznama zbog narušavanja tržišnog natjecanja. Ono što žele jest da Google prestane plaćati poticaje proizvođačima mobitela da njihove aplikacije, poput tražilice Chromea, ili Google karata, ili pak videoservisa YouTubea, predinstaliraju na svoje uređaje. Europa traži da Google odustane od te prakse te ga optužuju za zloporabu dominacije njegova operativnog sustava Android i samim tim narušavanja konkurentnosti u Europi. Kazna koju bi Google mogao platiti u najgorem slučaju jest 10 posto od iznosa prihoda, a prema posljednjim podacima, prihodi su iznosili 75 milijardi dolara.

Upravo ovakvim potezom izbacivanjem na tržište vlastitog mobitela izbjegli bi daljnja prepucavanja s Europom. Iako, iz Googlea i dalje kažu da će Android biti i u ostalim brendovima.

Moćne performanse

No, da se vratimo na Googleove uređaje nazvane Pixsel. Kako to već biva, uoči same današnje premijere procurili su neki detalji. Bit će dvije veličine uređaja – XL i regular, s 32GB i 128GB mjesta za pohranu te 4GB RAM-a. Imat će posljednji Qualcommov 821 procesor, AMOLED ekran i skener otiska prstiju. Selfie kamera ima 8, a stražnja 12 megapiksela uz optički stabilizator. Vrtjet će posljednju inačicu operativnog sustava – Android Nougat (7.1). Uz Googleova Asistenta, pandan Siri, koji koristi umjetnu inteligenciju i predviđa odgovore, već postoji u chat aplikaciji Allo.

>> Ako imate stari smartphone, ne bacajte ga! Ovo je 10 načina kako ga možete još koristiti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije