Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVITETI

Apple prvi put predstavio iPhone u dvije veličine i pametni sat

Apple
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/15
10.09.2014.
u 07:28

Cijene novih smartphonea kreću se od 199 do 499 dolara uz ugovor

Glasine su se pokazale istinitima - Apple je jučer predstavio novi iPhone u dvije veličine i pametni sat Watch, svoj prvi potpuno novi uređaj od iPada 2010. godine.

Tijek predstavljanja možete pogledati ovdje.

Appleov smartphone dolazi u dvije verzije, iPhone 6 i 6 Plus. Sa zaslonima veličine 4,7 odnosno 5,5 inča oba su uređaja znatno veća od aktualnih modela 5S i 5C, koji imaju 4-inčne zaslone. Jasan je to znak da Apple želi dio tržišnog kolača koji drže proizvođači povoljnijih uređaja s operativnim sustavom Android. "Šestice" izvana ne nude neke radikalne promjene u odnosu na prethodne generacije, ističe se tek povratak zaobljenim rubovima nakon nekoliko četvrtastih generacija.

Uređaji imaju slične specifikacije, uključujući iste zaslone Retina HD, no 6 Plus ima veću rezoluciju (1920x1080 u odnosu na 1134 x 750). Uređaji koriste 64-bitni čip A8 nove generacije s dvostruko većim brojem tranzistora koji je 50 puta brži od onog u prvoj generaciji iPhonea. Kamere i dalje imaju kameru od 8 megapiksela, no autofokus je sada brži, a i baterija je poboljšana.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Foto: Reuters/PIXSELL

Predstavljen je i novi operativni sustav, iOS 8, koja će biti dostupan za skidanje od 17. rujna. Novi iPhonei idu u prodaju 19. rujna u SAD-u i još osam zemalja, i to po cijenama od 199 do 399 dolara za 6 i 299 do 499 dolara za 6 Plus uz ugovor. Stari modeli i dalje će biti u ponudi - 5S će stajati 99 dolara, dok će 5C biti besplatan.

Prema informacijama na njemačkoj stranici Applea iPhone 6 koštat će od 699 eura, a 6 Plus od 799 eura.

Pametni sat Watch također je bio očekivan novitet, iako se u medijima spominjalo ime iWatch. CEO Tim Cook ovaj je uređaj nazvao novim poglavljem za Apple. Riječ je o prvom potpuno novom uređaju predstavljenom otkako je on preuzeo vodstvo tvrtke.

- Apple Watch je najosobniji uređaj koji smo ikada stvorili - rekao je Cook.

Četvrtasti Watch opremljen je zaslonom Retina i posebno dizajniranim čipom S1, a u srcu sučelja je kotačić osjetljiv na dodir koji olakšava korištenje malog uređaja bez zaklanjanja zaslona. Dolazi u dvije veličine te će u ponudi biti šest narukvica koje se magnetski pričvršćuju za kućište. Watch, koji radi samo s iPhoneom, trebao bi biti pušten u prodaju početkom iduće godine po cijeni od 349 dolara, što ga čini mnogo skupljim od konkurencije.

Osim novih uređaja Apple je predstavio i Apple Pay, uslugu za plaćanje koja omogućuje brzo plaćanje jednostavnim prislanjanjem uređaja na terminal, a olakšava i kupovinu preko interneta. Prezentacija u Cupertinu zaključena je nastupom irskih rockera U2, čiji je posljednji album Songs of Innocence poklonjen svim korisnicima iTunesa.

Komentara 1

BA
batman
15:33 10.09.2014.

Note 3 je bolji od iphonea 6 u 90% stvari,a za note 4 je obična kanta!Pogledajte usporedbu na phone areni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije