Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ČEMU JE PROBLEM?

Evo zašto je vaš novi MP3 player pretih

slušalice
Foto: ilustracija
22.12.2014.
u 18:00

Ograničenje glasnoće možete zaobići, no možda ne biste trebali

Je li vam se ovo ikada dogodilo? Kupili ste potpuno novi MP3 player, ali ste nakon prvog slušanja ostali razočarani - vaš novi uređaj jednostavno je pretih. U čemu je problem? Je li riječ o grešci na uređaju?

Srećom, ne morate vraćati svoj MP3 player jer je rješenje za ovaj problem zapravo vrlo jednostavno. Naime, uređaji namijenjeni tržištu Europske unije imaju ograničenje glasnoće na 85 dBa zbog zaštite sluha korisnika. Ako vam maksimalna glasnoća po europskim standardima jednostavno nije dovoljna, ograničenje možete zaobići tako da u postavkama MP3 playera umjesto EU odaberete neki drugi dio svijeta.

Druga opcija vam je da se jednostavno prilagodite i slušate glazbu na nižoj glasnoći jer postoji dobar razlog zašto su europski birokrati odlučili ograničiti glasnoću MP3 playera. Prema podacima Europske komisije, većina uređaja ima glasnoću od 60 do 120 dBa. Znanstvenici tvrde da je mala vjerojatnost da će se gubitak sluha pojaviti na glasnoći ispod 80 dBa, što je otprilike glasnoća vikanja ili prometa na obližnjoj cesti.

Sve to ovisi i o tome koliko dugo slušate glazbu, pa tako duža izloženost relativno tihoj glazbi može biti opasnija po vaš sluh nego kraća izloženost glasnoj glazbi. Na glasnoći od 80 dBa možete slušati do 40 sati glazbe na tjedan, no na 89 dBa preporučuje se samo pet sati na tjedan.

>> 10 tehno darova kojima možete obradovati voljene za Božić

>> Građani pohrlili u trgovine zbog zabrane snažnih usisavača

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije