Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI SAJAM

Donosimo vam pregled neobičnih cool gadgeta s berlinske IFA-e

IFA
Foto: Promo
1/12
05.10.2015.
u 18:00

Jedna od glavnih tema IFA sajma bio je internet stvari – iskorištavanje interneta za što bolje povezivanje raznih gadgeta i dobivanje nove vrijednosti modernog života

Uz vrhunske mobitele, laptope, nove generacije perilica rublja i hladnjaka, sajam IFA ponudio je i pregršt neobičnih gadgeta svih namjena. Pobjednik je među njima Star Wars robot BB-8. Droid osvaja na prvi pogled, žele ga svi fanovi Star Warsa, a snima i hologramske ‘jedi’ poruke.

Novi bloker TV reklama TeleFairy 3.0

Sigurno ste čuli za ad blockere na web-stranicama. Mnogi ne vole pop up reklame ili banere pa su se već navikli koristiti blokere oglasa dok surfaju internetom. No biste li isprobali bloker reklama za televiziju? Na europsko tržište došla je i treća verzija TeleFairy blokera s iznimno zanimljivim mogućnostima. Ova malena TV kutija koju pokreće sustav Android može vam svaki put kad počne reklama pustiti neki vama zanimljiviji sadržaj, bilo da se radi o nekom drugom kanalu, glazbi, Facebooku... Možete programirati “televizijsku vilu” da vam prebacuje na one programe na kojima su vaši omiljeni glumci ili sport koji volite. Kada završi reklama na onom kanalu koji ste pratili, sustav će vas obavijestiti zvukom te prebaciti sliku nazad. Ako tako želite.

Zahvaljujući Android sustavu možete povezati mnoge aplikacije s ovim uređajem, pa čak i glasovno upravljati programima. Možete sustavu čak i preko weba zadati koji sadržaj da vam skine da bude spreman za gledanje kada se vratite kući.

iKettle - Pametno kuhalo za kavu i čaj

Internet i tehnologija polako nam sve više ulaze i u kuhinju. Pametni hladnjaci i pećnice već su na tržištu, a sada smo dobili i pametno kuhalo za kavu – iKettle. Ovim čudom tehnologije vrijednim oko 1000 kuna može se upravljati preko mobitela. I to ne tako da samo iz kreveta pripremite kavu ili čaj, nego možete namjestiti i određenu temperaturu vašeg napitka koju želite. Pomalo skupo za tih nekoliko ušteđenih koraka, ali djeluje zanimljivo. Jeste li za iKavu?

Wistiki

Prije ili kasnije dogodit će vam se da ste zagubili ključ ili novčanik. Ili oboje. Tada ćete poželjeti da imate uređaj poput Wistikija. Jedan francuski startup uspio je u crowdfunding kampanji skupiti 80.000 eura i pokrenuti serijsku proizvodnju Wistiki wireless uređaja. Wistiki je čuvar stvari koje ne želite izgubiti. Ovaj mali uređaj stavite na ključ, prtljagu ili bilo koji drugi predmet za koji uvijek želite znati gdje je. Uz pomoć aplikacije na mobitelu pratite gdje je taj predmet u bilo kojem trenutku. Ujutro u žurbi ne možeš naći ključ, klikneš na aplikaciju na smartphoneu i začas pronađeš predmet preko Wistikija. Reagira zvukom, ali moguće je lociranje i bojama po principu “toplo-hladno” – ovisno o tome jeste li na dobrom tragu.

Domet je 50 metara, a ako izađete izvan dometa, možete potražiti pomoć drugih korisnika jer Wistiki djeluje i kao društvena mreža, a korisnici se međusobno pomažu (recimo, ako je riječ o izgubljenoj mački u kvartu, a ona nosi vaš Wistiki).

Uređaj stoji 25 eura, a baterija traje godinu dana i promjenjiva je. Jedina je mana to što vam je potrebno više uređaja ako želite “obilježiti” više predmeta. Koliko tjedno gubite vremena na traženje zagubljenih predmeta?

Polaroid Snap

Tko kaže da najnovija tehnologija ne može biti i retro? Polaroid je na IFA-i imao jedan od hit proizvoda – malenu praktičnu kamericu Polaroid Snap prekrasnog minimalističkog retrodizajna. Snap odaje hommage Polaroidovim jednokratnim hit fotoaparatima. Kamerica snima kvalitetne fotografije 10-megapikselnom instant-kamerom, koja vam može isprintati fotografije s novom tehnologijom bez tinte. Ima i utor za micro SD karticu do 32 GB pa fotografije možete prebaciti i na računalo ili ih prebaciti u neki cloud servis ili pak objaviti na društvenim mrežama. Kamera ima i automatsko snimanje selfieja te printanje klasičnih serija fotografija iz fotokabina. Fotke se printaju u manje od minutu.

Foto: Promo

Samsung SleepSense

Neki će se možda preplašiti, ali neki će sigurno i prigrliti novi Samsungov gadget SleepSense. Ovaj je uređaj namijenjen za detaljno praćenje i analizu vašeg spavanje te vam sugerira kako možete poboljšati uvjete u spavaćoj sobi da biste se bolje odmorili spavajući.

SleepSense prati vaše pokrete dok spavate sa 97-postotnom točnošću. Rezultat se dobiva mjerenjem sedam elemenata: ukupno vrijeme spavanja, učinkovitost spavanja, vrijeme potrebno da bi se zaspalo, koliko ste se puta probudili, koliko ste puta ustali iz kreveta, postotak vremena provedenog u REM (rapid eye movement) fazi i postotak vremena provedenog u dubokom snu.

Uređaj se može povezati i s drugim gadgetima, primjerice svjetiljkom i alarmom, te vas postupno buditi kada je to optimalno za vaše tijelo.

Intel RealSense

Intel je predstavio svoju tehnologiju RealSense za integrirane 3D kamere u računalima koje se odlično nadopunjuju s Microsoftovom uslugom Windows Hello. Ova tehnologija trebala bi olakšati otključavanje računala i logiranje na web-stranice bez korištenja lozinki. RealSense omogućuje računalu da prepoznaje svog korisnika uz pomoć 70 točaka na licu. Nije dovoljno staviti samo nečiju fotografiju, sustav je vrlo precizan, a moguće je programirati ga na određene grimase i opet će razlikovati originalnog korisnika, makar imao i blizanca. Na sustav se nadovezuje i servis True Key, koji omogućava besplatan pristup na 15 internetskih servisa bez ukucavanja šifre (mailovi, društvene mreže...). Konačno nećete morati pamtiti cijeli niz kompliciranih lozinki. RealSense 3D kamera može se koristiti i u gamingu te prenijeti vaš obris u igru kao avatar.

Griffin Survivor Case

Strahujete li često da će vam se razbiti ekran na smartphoneu? Ili ste već imali tu nesreću da vam se oštetio ili čak i potpuno razbio? Možda je vrijeme da počnete razmišljati o ekstremnoj varijanti – nenadmašnoj zaštitnoj futroli. Upravo je lansiran Griffinov Survivor case za iPhone 6, a uskoro stižu i varijante za druge najpopularnije mobitele. Survivor izgleda prije kao nešto za što biste pomislili da se koristi u vojsci – ova zaštitna maska izgleda robusno, ali je i vrlo sigurna. Guma kućišta ublažit će ispuštanje mobitela i s tri metra visine. Za korištenje ne trebate skidati masku. Cijena nije niska, 49 dolara (oko 350 kn), no košta manje od zamjenskog stakla!

Roboti: Awabot i Trusty

Roboti su posvuda! Dakako da su okupirali i IFA-u. No zasad se još ne treba bojati proročanstva Elona Muska i Stephena Hawkinga. Roboti koje smo uočili na IFA-i uglavnom su simpatične samostalne verzije Segwaya i većinom služe za pomoć kupcima te šokiranje ponekog prolaznika koji nije bio spreman za iznenađenje. Francuska tvrtka Awabot (robot na fotografiji) nudi rješenje za sudjelovanje na sastancima ili konferencijama s udaljenih lokacija. A korisnik može svoj ekran i samostalno pomicati na toj udaljenoj lokaciji. Primjenu vide u trgovinama, muzejima, školama, pa i bolnicama. Media Marktovo rješenje robot Trusty nema živu sliku korisnika s neke druge lokacije, nego simpatičnog avatara koji je na usluzi kupcima u lancu njihovih dućana.

Myhomebox

Znate li napamet iz prve koliko u svom kućanstvu imate gadgeta i drugih tehnoloških uređaja? Jedna od glavnih tema sajma IFA bio je internet stvari, odnosno povezivanje gadgeta u kućanstvu i optimalnije korištenje. Ne zvuči li krasno da vam aparat za kavu sam počne kuhati napitak kad se probudite ili da se vrata garaže sama otvore kada se približite automobilom. Takve su stvari izvedive već danas, a uz pomoć kućišta Myhomebox možete to sve programirati s jednog mjesta – uz pomoć aplikacije na svom smartphoneu koja je povezana s kućištem. U prednosti je nad drugim sličnim rješenjima po tome što ne ovisi o vrsti uređaja ili tehnologije, nego prepoznaje sve standarde. Domet kutije je 100 metara, a može podržavati 10 korisnika u jednom domaćinstvu.

Ovaj članak izašao je u novom broju magazina iQ koji možete naći na kioscima

>> Berlinom dominira Internet of Things

>> Impresivan test virtualne stvarnosti: HTC-ov VR headset konkurira Oculus Riftu

>> Ovo je droid kojeg tražite: BB-8 iz Star Warsa izašao na tržište

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije