Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mind & Soul

'Frustrira me strogi šef koji nama zaposlenima utjeruje strah'

ljutiti šef
Foto: Thinkstock
27.11.2013.
u 18:14

Ako niste sigurni što šef očekuje od vas, kad je riječ o rezultatima i pak vašim radnim navikama, razmislite možete li ga jednostavno pitati, kako biste bili još učinkovitiji.

Pitanje: Zaposlila sam se u jednoj tvrtki prije mjesec dana. Imam nadređenog koji ima izrazito jak karakter i vrlo je strog. Stalno naređuje i kontrolira moj rad pa osjećam vrlo malu slobodu pri samostalnom obavljanju posla. U nekim segmentima imam osjećaj da nije dovoljno kompetentan i smatram da to prikriva naređivanjem i utjerivanjem straha nama zaposlenima. Frustriraju me situacije kada mi delegira neke zadatke, ako i način na koji to radi pa često iz ljutnje namjerno ne dajem sve od sebe kada rješavam zadatak. Teško mi je doći do izražaja i dokazati se kraj takvog nadređenog, a ovakvo podređeno stanje ne zadovoljava me s obzirom na to da sam po prirodi dosta ambiciozna. Možete li mi savjetovati što da radim?

Hvala, Ivana

Odgovor: Odnos s nadređenim najvažniji je odnos koji imate na poslu i da možete sami birati vjerojatno biste imali drukčiji izbor, no u realnom svijetu nemate baš puno izbora. Ljudi često imaju nerealne pretpostavke i očekivanja o prirodi odnosa nadređeni- podređeni.

Ne uspiju prepoznati da zapravo ovise jedni o drugima pa tako nisu ni svjesni da mogu ili izbjegavaju upravljati odnosom ili to pak čine neučinkovito. Činjenica je da su vašem nadređenom dane ovlasti i moć da usmjerava vaše aktivnosti. Najčešće je ključno za ulazak, zadržavanje i napredovanje dobro uklapanje u neformalnu organizacijsku kulturu ili precizno u sustav vrijednosti i pravila nadređenog. Oni pak često misle da drugi misle i vrednuju isto ono što on misli i vrednuje. To "čitanje misli" često dovodi do sukoba vrijednosti, očekivanja i ponašanja. Generalno nedostaje ono što zovem nepisana "uputa za upotrebu" nadređenog.

Predlažem da se počnete usklađivati, i to na temelju promatranja ponašanja nadređenog, ali i modeliranja iskustva drugih zaposlenika koji su percipirani i tretirani za njega kao izvrsni i s kojima ima odličan odnos. Ako niste sigurni što očekuje od vas u smislu rezultata i radnih navika, razmislite možete li ga jednostavno pitati, pritom mu dajući na znanje da ga to pitate kako biste bili još učinkovitiji.

Potrebno je razumjeti njega i kontekst njegova radna mjesta kao i vlastitu situaciju, a kako biste si u tome olakšali, postavite si sljedeća pitanja: Koji su organizacijski i osobni ciljevi vašeg nadređenog? Koji su njegovi pritisci,pogotovo od njegovog nadređenog Koje su njegove slabosti? Na koji način vaš nadređeni voli primiti informacije? Na koji način vaš nadređeni rješava konfliktne situacije? Što mu je važno, koji su kriteriji postignuća?

Kad je riječ o nekom problemu, očekujete li da to netko drugi riješi ili mu dolazite s prijedlogom rješenja? Kada upravljate odnosom koji imate s nadređenim, tada nije u pitanju ambicioznost, napredovanje na poslu ili povećanju plaće, već je u pitanju  odnos i učinkovitost pri obavljanju radnih zadataka. Kao ipak u konačnici ne uspijete od tog odnosa ostvariti obostrano poštovanje  i razumijevanje, tada vam to može ograničavati prilike za uspjeh.

Razvijajući funkcionalni radni odnos zahtijeva da i vi poznajete osobne potrebe snage, slabosti, stilove i preferencije. Ne možete promijeniti osobnost vašeg nadređenog, ali se možete uskladiti. Lijepo je rečeno: Kad si u Rimu,ponašaj se kao Rimljanin.

Sami ste izabrali tu organizaciju i imate uvijek izbor otići ili poštovati organizacijsku kulturu ( nekulturu) dok možda tražite ( ako vam je krajnje neprihvatljiva) neku drugu, vašim vrijednostima kompatibilniju.

Zapamtite, preuzmite kontrolu, borite se za nešto, a ne protiv nečeg, jer kad - tad postajete ono protiv čega se borite.

>>Pamtite li imena osoba nakon što ih upoznate? Evo što to otkriva o vama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije