Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donesena odluka

Spomenik Franji Tuđmanu postavit će se na križanju Vukovarske i HBZ

Prvi Tuđmanov spomenik u Zagrebu
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/10
20.04.2017.
u 14:36

Postavljanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku na ovu lokaciju očekuje se iduće godine

Ugovor o modeliranju izvedbene skice i izradi kipa Franje Tuđmana u glini u konačnim dimenzijama u četvrtak su potpisali zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i autor spomenika Kuzma Kovačić na križanju Ulice grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice, na sjevernoj strani livade u blizini fontana, na ishodišnoj točki Lenucijeve potkove, gdje će iduće godine biti postavljen spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Tuđmanu.

Autor spomenika Kuzma Kovačić rekao je da će spomenik biti brončani, stojeće figure predsjednika Tuđmana, prema skici koju je dao na natječaju i prema nešto većoj izvedbenoj skici koju upravo radi. Istaknuo je da će visina spomenika biti oko tri i pol metra, što je idealno za tu prostornu situaciju i da kao simbol bude dovoljno rječit. Rekao je da će spomenik biti na postolju ali da još nije točno određeno koje će visine postolje biti, ali misli da spomenik mora biti uzdignut od zemlje u dovoljnoj mjeri da izrazi dostojanstvo. Kovačić se nada da će on svoj posao dovršiti za oko šest mjeseci, izmodelirati kip konačnih dimenzija, a onda će se to lijevati u gips, pa u broncu.

"Ali, sigurno neće puno proći nakon toga da se spomenik postavi. Još nije baš određen točan dan, a ja računam da bi to moglo biti sljedeće godine, možda vezano i uz rođendan predsjednika", rekao je.

"Nadam se da će spomenik biti lijep kao što su i ovi koje sam već napravio - u Škabrnji i u Velikom Trgovišću. Naravno, bit će drukčiji, ali će izražavati isti pobjednički duh, duh ljubavi prema Domovini koju je dr. Tuđman živio i svjedočio", poručio je umjetnik.

Saborski zastupnik Miroslav Tuđman, sin prvog hrvatskog predsjednika, rekao je da nije gledao natječaj već samo ovu skicu te da ona podsjeća na onaj spomenik koji je njegovom ocu podignut u Škabrnji i misli da je jedan od najljepših spomenika.

"A što se tiče lokacije, ta lokacija je daleko primjerenija nego ona lokacija na Trgu Francuske revolucije, odnosno Trgu Franje Tuđmana", istaknuo je.

Gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da je sa svih svojih 17 godina življenja grada Zagreba (koliko je gradonačelnik) znao da će se spomenik Franji Tuđmanu napraviti upravo tu, na livadi na križanju Ulice grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice.

"I to je moj autentični prijedlog kojeg sam čuvao kao zmija noge. Hvala Bogu da smo na natječaju odabrali istaknutog hrvatskog kipara Kuzmu Kovačića koji živi Hrvatsku i Tuđmana i da ćemo ovdje, na ishodišnoj točki Lenucijeve potkove, u epicentru glavnog grada Hrvatske, imati najljepši i najveći spomenik prvom hrvatskom predsjedniku", istaknuo je Bandić.

"Da ništa drugo nije napravio, osim tri stvari, zaslužio je taj najveći i najljepši spomenik. A to su: bio je na čelu pokreta koji je najjasnije izrazio ideju neovisne Hrvatske, bio je na čelu Hrvatske kad je međunarodno priznata i bio je na čelu Hrvatske kada je reintegrirana u svoje granice", rekao je Bandić.

Komentara 13

BO
boristomic
11:36 21.04.2017.

Zagreb napokon zaslužuje dostojanstven spomenik prvom Hrvatskom predsjedniku i mislim da se nije sve ove godine trebalo čekat za to.

Avatar liquidsky
liquidsky
20:18 20.04.2017.

Možda je vrijeme da Bandić na trošak proračuna Zagreba napravi spomenik samome sebi. Onako, 20 m visok kip, zamišljen, u koraku. Sličan statui jednog davnog maršala, njegovog miljenika, samo puno skuplji. Od zlata.

AM
amoretto
15:23 20.04.2017.

Kakav lažac je taj Bandić. Prije dvije godine je obećao ueđenje Trga Francuske i da će tamo biti Tuđmanov kip sad kaže da je imao viziju da će biti kod Lisinskog. U međuvremenu ništa ni od kipa ni od uređenja Trga Francucke ili Franje... kako se već zove. Dokaz da je Bandić veliki lažac i manipulator.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije