Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slom carstava
Povratak na članak

Zašto u Hrvatskoj u pravilu propadaju tehnološki i poslovno povezani mastodonti

Kreditni hazard, pohlepa i manjak vizije glavni su uzroci pucanja naših proizvodno-trgovačkih lanaca

Komentari 19

Avatar Point_of_view
Point_of_view
23:26 25.03.2017.

Svaka čast g. Boškoviću na ovoj analizi. Sve ste logično posložili i objasnili. Mi smo jednostavno podkapacitirani, ne samo u sektoru poljoprivrede - od njive do stola, negi u svim drugim granama, koje ste naveli. A na drugoj pak stranii ne želimo, konobariti, mijenjati plahte, čistiti zahode... Kako onda preživjeti s ovim skromnim vještinama, koje naša nacija posjeduje?

VL
Avatar ivo587
ivo587
22:40 25.03.2017.

Zbog toga što je hr na trulim temeljima izgrađena tj. na pljački zvanoj privatizacija koju je ozakonio ustavni sud. Nadalje sudstvo ne funkcionira, tj funkcionira kad treba neki veliki izbaciti malog na cestu, ali kad je obrnuto onda ne funkcionira,, tj treba čekati 10-15 godina ko živ ko mrtav, zatim zakoni se mijenjaju svako malo što znači nesigurnost i nepovjerenje za investiranje. Imovina koja je ukradena za vrijeme jugokomunističke vladavine nije vraćena a državni stanovi zjape prazni, a država čeka da zaštićeni najmoprimci umru, kao i vlasnici stanova..dakle nema prava vlasništva u hr. HNB je mjenjačnica a eur/hrk je umjetan ko u venezueli npr. I smiješni likovi na vlasti su isti kao i u venezueli. To je samo mali dio problema, zašto će mo se još dugo nalaziti u kaljuži i ići samo nizbrdo.

VL
DU
Deleted user
22:35 25.03.2017.

Vlada spašava? Kako? Može pomoći sad u dugovima a nako nekoliko mjeseci su novi dugovi na pomolu? Zašto nije vlada spriječila Lidl da se širi? E vidite zbog Lidla se ne isplati pomagati Agrokoru. Ako bude vlada bacala javni novac treba napraviti prije toga izjavu da je Hrana kod Lidla tako jeftina i da može biti još stršno jeftinija i to na duge distance. Ako proizvodiš moraš proivoditi jeftinije nego holanđanin. Ili poljak. Ili Srbin. Ili Nijemac. Proizvoditi industrijsku hranu znači jeftino nabaviti i jeftino prodati. Znači pri ulasku u EU se nisu nabrojale hrvatske industrijske grane i hrvatske tvrtke koje će sutra imati strašnu konkurenciju. Te industrijske grane su morale biti zaštićene u nekom prijelaznom roku. Todorić nije izdržao ni dvije godine. A Lidl nije došao dok hrvatska nije bila u EU. Tek onda je došla i IKEA, i ona će da uništi posljednje proizvođače namještaja u Hrvatskoj. Tko nema u glavi nema ni na tanjuru. Koja nesposobnost.

VL
Avatar tjednadozanebuloza
tjednadozanebuloza
23:47 25.03.2017.

Sada je već kasno... Nažalost, država mora pomoći Todoriću jer 15% BDP-a je previše, a to malo prehrambene industrije će propast ukoliko ne naiđe neko rješenje. Sve je to zapravo tragično zbog okolnosti razvoja Agrokora. Zanimljive činjenice su iznesene u ovom članku - ispada da nema opće dugoročne politike što se tiče industrije, nevjerojatno da se i dalje dopušta da se korupcija, nepotizam i osobna korist toleriraju. I tako godinama i godinama i vidi di smo sada - ovisimo o turizmu, a nedaj Bože da se nešto ne dogodi na stranom tržištu jer se tada ni nama ne piše dobro. Nikakvi konkretni ekonomski pomaci nisu napravljeni (jer da jesu, standard bi bio osjetno viši). A mi ćemo i dalje slušat kako se vladajući, bilo jedni bilo drugi, optužuju, svi su drugi krivi, samo ne oni. I dalje će se podcjenjivat obrazovanje, zaduživat se u zdravstvu (kao i u svemu drugome), isplaćivat lažne mirovine i povlastice, opravdavat plagijatore, natalitetnu politiku neću ni spominjat... Šteta

VL
TM
tony_montana
21:59 25.03.2017.

Todoric nece propasti jer je bio i ostao bankomat kradezea. Mnogi bi legli da Todoric legne!

VL
DI
Diesel
08:05 26.03.2017.

Danasnje moderne tvrtke su evolucioni strojevi koji se strukturiraju svaki dan. Da dobro ste procitali, svaki dan. Mi dobivamo smjernice gotovo svaki dan i svaki dan smo efektniji, bolji, brzi, okretniji, od proslog dana. Tako se opstaje, danas je takva ekonomija. Onaj tko moze, samo naprijed, a onaj tko ne moze, slusaj i radi. Za danasnji uspjeh su potrebni snazna volja, znanje, energija i odanost. Ako toga nemate, ne idite u biznis.

VL
DI
dixie
08:08 26.03.2017.

Gospoda "stručnjaci" sa poklonjenim ili kupljenim diplomama nisu kvalificirani voditi ni krave na pašu, a kamoli privredu ili državu. Više vrijedi dobar majstor ili dobar trgovac nego sve njihove "diplome" zajedno. Na žalost su rođačke i partijske mreže toliko guste, da ih se ne može prerezati bez radikalnih zakona. Međutim zakone donose ti isti "stručnjaci" i od njih pomoći nema. Sve to vodi prema nekim novim revolucijama koje će nam dovesti neke nove "bravare" ili "bezuspješne slikare" na vlast.

VL
DI
Diesel
08:21 26.03.2017.

Cijeli sustav vrijednosti u zemlji je trul i pokvaren, tu ne moze nista opstati. Nemojte se nadati da vam reforma moze pomoci, vama samo revolucija moze pomoci.

VL
LI
lipa75
09:29 26.03.2017.

Navest cu jedan primjer zasto propadamo jer se ne znamo prilagoditi trzistu. Tendencija je povecanja uvoza smrznutih pekarskih proizvoda. Zasto? Jer ih veliki trgovacki lanci peku cijeli dan i svjeze nude kupcima. Zasto uvoz ? Jer smo mi u Hrvatskojoj svjetlosnim godinama daleko da netko otvori tvornicu dovoljnog kapaciteta i da bude konkurentna na trzistu. Zalosno, ali naš doseg je prepucavanje sto cemo s viskom psenice, tradicionalnom kulturom na kojoj se moze najmanje zaraditi.

VL
DU
Deleted user
13:28 26.03.2017.

Dobra ali nepotpuna analiza vrhunskih strucnjaka.Nedostaje povjesna analiza. Staljinizam je dobro radio za Staljina. Sitni lopovi i sitni mozgovi zavrsili su u Sibiru. Radili tamo u Sibiru besplatno i stvorili kapital za ostvariti velike ideje. Za previse pametne ali beskorisnesne parazite sabotere anarhiste spijune izdajice bio je godisnji odstrijel. Bilo nekad ne ponovilo se. Ukratko teorija visoko obrazovanih bez radnog iskustva i korisnog proizvoda konkurentnog na trzistu je nepotpuno i beskorisno znanje. U demokraciji izabrani od naroda rade kao ventil koji regulira pravednost i zastitu domacih firmi poslova korisnih radnih mjesta. Radna mjesta su itekako znacajna za dopunsko obrazovanje. Polu obrazovani ako nema firmi malih ili velikih doma posao dopunsko obrazovanje traze drugdje.

VL
Avatar bosanac1951
bosanac1951
22:02 25.03.2017.

Čini se da vlada spašava vojnika Todorića......iz sasvim razumljivih razloga.Pametnomu dosta.

VL
GL
glupost
12:52 27.03.2017.

ja mogu reci spasavajte se kako mozete, mladi neka sto prije pobjegnu tamo gdje ima posla i placa, a drugo sve zaboravite ove suplje price u novinama i na TV dikusijama prazne slame, a ona gospoda gdje je ono bila kaze iseljenicima vratite se domovina vas ceka, da vam pokrade ono sto ste stekli, od mene necete nikada niti Kune dobiti, nikada se necu prijaviti u HR, dodem na odmor 2-3 mjeseca i dovidenja, necu nikada imati posla sa takozvanim institucijama a kamoli sa zdravstvom :::???!!

VL
NE
nevažnost
22:57 25.03.2017.

Zašto se švedska automobilska industrija povukla u korist njemačke, a bila je dobra i tražena? Ekonomija obujma.Tako se i naši lanci povlače pred Lidlom i ostalima. Drugo su sve floskule i naslađivanje tuđom nevoljom.

VL
LI
limun-
16:44 26.03.2017.

Glavni problem RH privrede je mito korupcija i krađa

VL
MA
matan91
08:46 26.03.2017.

mi smo potkapacitirani osim u pravnom i ekonomskom sektoru. Nabrojite mi gdje to naši pravnici i ekonomisti rade van Hrvatske? Ja ne znam za takava slučaj.

VL
Avatar dario554433
dario554433
11:33 26.03.2017.

Agrokor je uništio hrvatsku poljoprivredu

VL
DA
danijelrukavina4
13:00 26.03.2017.

Najveći problem je u tome što je "ekonomiju" koja bi trebala biti tržišna postavio dr. Franjo Tuđman. Toliko o ekonomiji.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.