Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
epilog cannesa

Zlatnu palmu osvojila priča o tamilskom tigru Dheepanu

ATTENTION EDITORS - REUTERS PICTURE HIGHLIGHT  Director Jacques Audiard, Palme d'Or award winner for his film
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
26.05.2015.
u 18:48

Ethan Coen: 
Neke je dirnulo jedno, a ostale oduševilo nešto drugo u filmu 'Dheepan'

Zlatnu palmu 68. međunarodnog filmskog festivala u Cannesu osvojio je film francuskog redatelja Jacquesa Audiarda "Dheepan". Priča govori o bivšem tamilskom tigru, vojniku koji bježi iz građanskog rata u Šri Lanki i odlazi u potragu za novim životom u Francuskoj.

Odgurujemo ih od sebe

– Motivacija za film bili su mi ljudi koje susrećemo svaki dan, koji prodaju cvijeće po kafićima za dva ili pet eura. Mi ih tako lako odgurujemo od sebe, preziremo, čak ih i ne pogledamo ili pak kažemo: odj... Počeo sam razmišljati o njihovim pričama, raznim tragedijama koje proživljavaju ili su doživjeli i polako se u mašti razvila priča – rekao je redatelj Jacques Audiard, iznenađen što je dobio Zlatnu palmu, ali i oduševljen što je nagradu primio od braće Coen, prvog dvojca u povijesti koji predsjeda žirijem festivala.

– Žiriranje je trajalo kratko; iako smo različiti, svi smo u određenoj mjeri imali simpatije prema filmu – neke je dirnulo jedno, a ostale oduševilo nešto posve drugo. Sve nas film je na neki način uzbudio – rekao je kopredsjedajući Ethan Coen. Grand-prix osvojio je mađarski film Laszla Nemesa "Saul fia" (Saulov sin), a nagradu žirija ljubavna priča "The Lobster" grčkog redatelja Yorgosa Lanthimosa s Colinom Farrellom, Jessicom Barden i Rachel Weisz.

Tajvanski redatelj Hou Hsiao-Hsien osvojio je nagradu za najbolju režiju za film "Nie Yinniang".

Podjela kod žena

Francuski glumac Vincent Lindon dobio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu u filmu "La loi du marche" Stephanea Brizea. Nagradu za najbolju žensku ulogu podijelile su Amerikanka Rooney Mara za ulogu u filmu "Carol" Todda Haynea i Francuskinja Emmanuelle Bercot za ulogu u filmu "Mon roi" u režiji Maiwenn Besco.

U kategoriji kratkog filma nagradu je osvojio film "Waves 98" redatelja Elyja Daghera. U kategoriji "Un Certain Regard" najbolji film je islandski film "Rams" redatelja Grimura Hakonarsona, dok je Matanićev "Zvizdan" osvojio nagradu žirija. Nagradu za najbolji scenarij osvojio je Michael Franco za film "Chronic".

Na ovogodišnjem festivalu obilježeno je 60 godina od nagrade Zlatne palme, koja vrijedi 20.000 eura i izrađuje se od zlata i posebnog kristala.

>> Matanićev 'Zvizdan' osvojio nagradu žirija u programu 'Un Certain Regard'

>> Jedva čekam da se svi koji vole mrziti pobune protiv mog 'Zvizdana'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije