Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IGRE GLADI

Zbog podignuta tri prsta zabranili 'Šojku rugalicu'

šojka rugalica
22.11.2014.
u 17:59

Prosvjednici su iz hit-filma preuzeli spomenuti simbol otpora tajlandskoj vojnoj hunti koja vlada zemljom

Politička realnost često se iz stvarnog svijeta prenosi na film, no mnogo je rjeđe obrnuto – da filmski simboli pobune protiv nekog režima postanu oruđe stvarne političke borbe. Upravo to dogodilo se u Tajlandu, gdje su prosvjednici preuzeli tri podignuta prsta iz hit-serijala "Igre gladi" kao simbol tihog protesta protiv vojne hunte koja je u svibnju preuzela vlast u toj politički nestabilnoj zemlji.

Prkosni pozdrav iz "Igara gladi" toliko se proširio u građanskim prosvjedima da ga je vojna vlast zabranila pa je i dio kinoprikazivača odbio distribuirati nove nastavke "Igara gladi" zbog korištenja zabranjene geste. Situacija se zakuhala i na premijeri u jednom bangkoškom multipleksu koji prikazuje "Igre gladi" – troje studenata uhićeno je nakon što su okupljene pozdravljali s uzdignuta tri prsta te dijelili besplatne karte za film "Igre gladi: Šojka rugalica I". Uhićeni prosvjednici zatražili su povratak demokratski izabrane civilne vlasti na čelo Tajlanda. (mz)

 

Komentara 7

Avatar hrvoje horvat
hrvoje horvat
20:31 22.11.2014.

Kod nas se sa tri prsta samo šljive sakupljaju.

DP
dr.pozaic
07:25 23.11.2014.

sa tri prsta se guzica brise....

Avatar GLASNOGOVORNIK_KOLINDIN
GLASNOGOVORNIK_KOLINDIN
07:35 23.11.2014.

Svak ima svoje srbe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije